Supermarket

Kako izbrati klimatsko napravo

28. 03. 2017 09:35:45

Sonce pripeka, vročina je neznosna, 35 stopinj celzija, ljudje se skrivajo po sencah, osvežilnega vetra kot nalašč ni na spregled, sosedov pes z žalostno povešenimi ušesi in iztegnjenim jezikom depresivno strmi v prevrnjeno posodo z vodo….Vi pa udobno zleknjeni v svojem fotelju berete napeto knjigo, v ozadju se sliši prijetna glasba, v prostoru je 23°, otroci se igrajo…ja svet je veliko lepši s klimatsko napravo.

image

Kaj moramo vedeti pred nakupom klimatske naprave ?

Najprej moramo v m2 izmeriti bivalno površino, ki jo želimo klimatizirati. Dobljeno vrednost pomnožimo z višino prostora v metrih, da dobimo prostornino-volumen prostora v kubičnih metrih m3. Dobljeno število kubičnih metrov pomnožimo s številko 25 W / m3 ter tako dobimo že prvo oceno kakšno klima napravo potrebujemo. Če gre za podstrešje, ki je morebiti povrhu še slabo toplotno izolirano, ali pa imamo prostor z velikimi steklenimi stenami obrnjenimi proti jugu ali jugozahodu, potem je potrebno prostornino pomnožiti s številko 35 W / m3 , ali pa tudi več. Tej prvi oceni je potrebno prišteti še moč strojev in aparatov, ki se nahajajo v prostoru, ki ga želimo klimatizirati, kajti ti aparati npr. TV ali računalniki, pečice idr. tudi sproščajo v prostor določeno toplotno energijo, ki jo je treba nevtralizirati.Na koncu pa k gornji oceni prištejemo tudi po 100 W hladilne moči za vsakega človeka, ki se nahaja v prostoru.

Primer izračuna za prostor velik 50m2, visok 2,40m, z napravi v skupni moči 600W in z 4 osebami..

50m2 x 2,40m=120 m3x25W=3000w+600W+400W=4000w (4Kw)

Klimatske naprave delimo na t.i. split, ki so sestavljena iz notranjega dela, ki ga pritrdimo na steno in zunanjega dela, ki je na prostem ter na prenosne, ki jih lahko prevažamo iz prostora v prostor. Kako delujejo klima naprave?  Prenašajo toploto iz prostora v kateri so nameščeni in jo pošiljajo ven iz prostora preko zunanje enote pri split sistemih oz. preko toplega zraka pri prenosnih klimah.

Osnovni proces klimatske naprave je prenos toplote, ki pa lahko pri nekaterih klima napravah poteka v obeh straneh. Pri hlajenju se toplota prenaša ven, pri toplotni črpalki pa se toplota od zunaj prenaša v prostor. Split klimatske naprave imajo ločen notranji del (lahko tudi več notranjih delov) in zunanjim delom, ki so med seboj povezani z napeljavo (električno napeljavo in cevmi, v katerih se pretaka hladilni plin). V zunanji enoti se nahaja hladilni kompresor in ventilator z rešetko, ki se med delovanjem segreva, saj klimatska naprava toploto v prostoru odvzema in jo pošilja v zunanji del, ki se segreva. Notranja enota hladi zrak v prostoru pri modelih, ki imajo vgrajeno toplotno črpalko, pa lahko notranja enota zrak v prostoru tudi segreva. Vse split klimatske naprave so opremljene z elektronskim upravljanjem in daljinskim upravljanjem s katerim nastavljamo moč ventilatorja in temperaturo v prostoru, v večini primerom pa tudi čas delovanja. Klimatska naprava prostor tudi razvlažuje, zato je potrebno pri montaži zagotoviti odvod kondenčne vode iz notranje enote. Klimatska naprava z inverterjem hitreje ohladi ali ogreje prostor kot običajna klimatska naprava. S pomočjo inverterja se število vrtljajev v kompresorju poljubno spreminja. Pri hitrem hlajenju ali ogrevanju se število vrtljajev zviša. Ko je želena temperatura dosežena, pa klimatska naprava vzdržuje temperaturo na polovici ali celo na tretjini moči. Klimatska naprava tako dodatno varčuje z energijo, prav tako so nižja tudi temperaturna nihanja v prostoru.

Prenosne/premične klimatske naprave lahko postavimo kamorkoli v prostor. saj vsebuje vse elemente za delovanje vključno s hladilnim kompresorjem. Omejitev pri postavitvi je le cev (ponavadi premera 100 mm) po kateri moramo topel zrak odvajati na prosto. Ponavadi je to skozi priprto okno, zidno rešetko ali zidno odprtino. Prenosne klimatske naprave imajo lahko mehansko ali elektronsko upravljanje, v obeh primerih pa ima klimatska naprava gumb za nastavitev temperature, hitrosti ventilatorja, v nekaterih primerih pa še časovnik za nastavitev časa izklopa. Pri elektronskem upravljanju je klimatska naprava opremljena z zaslonom, na katerem nastavljamo želeno temperaturo prostora, lahko pa je opremljena še z daljinskim upravljanjem.

Klimatske naprave ločimo glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov, od A do G. Najbolj varčen je razred A, najmanj pa razred G. Energetsko učinkovitost klimatskih naprav kažeta koeficienta EER in COP:

- Koeficient EER nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med "močjo hlajenja" in "vloženo močjo" - porabljeno energijo za hlajenje.

- Koeficient COP nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med "močjo gretja" in "vloženo močjo" - porabljeno energijo za gretje.

Vir: MojEdom

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka