Komentarji

Pred 1 letom

SAMSUNG mikrovalovna pečica (MG23F301TAS/OL)

SAMSUNG mikrovalovna pečica (MG23F301TAS/OL)

Deluje super, le mikrovalove bi lahko imela do 900w, ima jih le do 800. Notranjost je tudi prostorna.

Pred 6 leti

GORENJE mikrovalovna pečica MO 17 DW

GORENJE mikrovalovna pečica MO 17 DW

Mikrovalovko sem dobila za rojstni dan in jo lahko samo pohvalim. Največkrat jo uporablljam za odtaljevat pa za segrevat mleko in vodo. Za zajtrk je super, ko zjutraj zmankuje časa, da ne rabiš čakat. Cela družina je navdušena nad njo.

Hitro in enostavno z mikrovalovno pečico

16. 06. 2009 14:54:03

Ste pomislili na uporabo mikrovalovne pečice?

Izrek, ne sodite stvari po velikosti, še kako drži v primeru mikrovalovnih pečic. Ste še vedno v dvomih, če jo sploh potrebujete? Spoznajte številne prednosti, ki vam jih nudi ta znanstveni dosežek... Mikrovalovne pečice se ne uporabljajo le za segrevanje in odtaljevanje živil. Omogočajo tudi kuhanje in pripravo zapečenih, hrustljavih jedi, kot na žaru. Vse to je možno zaradi načina delovanja mikrovalovne pečice.

Princip delovanja.

Mikrovalovna pečica namreč za svoje delovanje uporablja mikrovalove, ki se sproščajo v komoro.Ti valovi najbolje vplivajo na vodo in na živila, ki imajo tekočino. Ko mikrovalovi potujejo, se molekule vode tresejo in se zaradi rotirajočega gibanja in udarjanja eno ob drugo med seboj segrevajo. Zaradi tega dejavnika se hrana pripravlja hitreje kot v običajnem procesu pripravljanja hrane.

Osnovne nalogeOdtaljevanje

Hitra odmrznitev manjših kosov pride še kako prav, kadar ste v časovni stiski. Odtajate lahko tudi večje kose, če vmes delate premore. Mikrovalovi v mikrovalovni pečici največ energije oddajo v zgornje plasti, med prodiranjem v globlje pasti pa slabijo. Večina mikrovalovnih pečic ima že nastavljen gumb za odmrzovanje globoko zamrznjene hrane.

Segrevanje

Prednost segrevanja v mikrovalovni pečici je predvsem v hitrosti in ohranjanju okusa. Vsaka mikrovalovna pečica, ki jo kupimo ima priložena navodila. Večina navodil vsebuje tabele, kjer so razporejene vrste živil z navedbo moči in časa za segrevanje določenih jedi. Minutaža pri segrevanju jedi se razlikuje od jedi do jedi, vendar je bolj ali manj pri vseh dokaj kratka in se v povprečju giblje od 30 sekund do 2 minut.

Kuhanje in dušenje

Pri kuhanju v mikrovalovni pečici se težko zgodi, da se hrana prime dna posode ali pa da se prismodi. Seveda bi se to lahko zgodilo le, če bi nastavili predolgi čas kuhanja. Bolj kakovostne mikrovalovne pečice imajo vgrajene senzorje, ki omogočajo avtomatično izklapljanje pečice, ko je hrana dovolj pripravljena.

Pečenje

Pečenje omogočajo kombinirane mikrovalovne pečice, ter pečice z žarom. Preden se podamo v to zvrst pripravljanja hrane je dobro da se seznanimo s priloženimi navodili. Ravno tako ne bo odveč, če se bomo seznanili s knjigami, ki vsebujejo recepte, specializirane prav za kuho v mikrovalovni pečici. Ponujajo vam dovolj informacij pri kakšni moči in koliko časa naj bi se pripravljalo določeno živilo.

Vrste in zmogljivosti mikrovalovnih pečic

Mikrovalovne pečice se razlikujejo po velikosti in posledično po prostornini ter zmogljivosti. Ločujete jih lahko tudi po dodatnih funkcijah, ki vam jih ponujajo različni proizvajalci.

Kombinirane

Pri kombiniranih mikrovalovnih pečicah lahko izbiramo med mikrovalovi, vročim zrakom oziroma zgornjim in spodnjim grelcem (žarom)... Prednost kombinirane mikrovalovne pečice je v tem, da lahko kuhinjske postopke kot so odtaljevanje, segrevanje, kuhanje in pečenje opravimo v eni napravi. Idealne so predvsem za gospodinjstvo z eno osebo, saj lahko na ta način nadomestite pečico.

Mikrovalovna pečica s konvekcijo

Konvekcijsko pečenje lahko uporabimo tudi brez mikrovalov. Pečice s konvekcijo lahko segrejemo na enak način kot običajne električne pečice (od 100-230° C).

Vroč zrak kroži v mikrovalovni pečici

in na ta način je omogočeno tudi pripravljanje živil kot je na primer pečenka ali pa kakšna sladica. Ventilatorsko pečenje se vključi ločeno od žara. S tem mikrovalovna pečica pridobiva podobno funkcijo kot jo ima klasična pečica.

Mikrovalovne pečice s funkcijo žara

Omogočajo vam pripravo lepo zapečenih jedi. Večina mikrovalovnih pečic ima žar tako zgoraj kot spodaj, kar omogoča, da so jedi enakomerno popečene, torej tudi s spodnje strani in ne samo na vrhu.

Različne zmogljivosti

Pri nakupu lahko izbiramo med različno zmogljivostjo mikrovalov. Ti se ponavadi gibljejo med 500 W in 1100 W. Moč žara v pečici pa se giblje med 1000 W in 2000 W, vendar so tudi cene mikrovalovnih pečic z žarom višje. Višje zmogljivosti z razlogom vodijo do višjih cen. Višja moč mikrovalovne pečice zagotavlja hitrejšo pripravo hrane. Drži, da tako porabite več električne energije, vendar še vedno bistveno manj kot bi porabili pri klasični pečici. Če pripravljamo večja kosila, če je potrebno skuhati več jedi, ali odtaliti več zamrznjenih živil, boste vse to lahko hitreje opravili z zmogljivejšo mikrovalovno pečico.

Digitalne in klasične mikrovalovne pečice

Klasično mikrovalovno pečico večinoma prepoznamo po dveh vrtljivih gumbih, ki omogočata nastavitev moči ter nastavitev časa segrevanja hrane, ki je določen v minutah. Minutaža se najpogosteje vrti okoli 30 minut. Digitalno upravljana pečica omogoča natančnejšo določitev časa segrevanja ali kuhanja, tudi v sekundah. Poleg tega imajo nekatere digitalne mikrovalovne pečice avtomatske programe za peko pic, piščančjega mesa... Avtomatski program sam določi proces za pripravo, po vašem vnosu teže živila. Nekatere imajo celo samodejne programe z senzorskim zaznavanjem. Sama zaznava kdaj je dovolj bodisi segrevanja, odtaljevanja ali kuhanja določenega živila, vi pa ste lahko brez skrbi. Digitalna pečica je seveda bolj priljubljena in tudi vsi novejši modeli mikrovalovnih pečic so bolj ali manj narejeni za digitalno upravljanje.

Pred nakupom razmislite

Za koliko oseb boste potrebovali mikrovalovno pečico?

Če v gospodinjstvu živite sami se boste morda odločili za kombinirano, kjer boste imeli tudi funkcijo pečenja, če morda ne boste imeli klasične pečice doma.

Priporočene lastnosti:

Elektronsko upravljanje

Volumen pečice: 23 litrov

Mikrovalovna moč: 800 W

Moč žara (Quartz): 1200 W

Število stopenj moči: 10

Premer vrtljivega pladnja: 31,5 cm

Mere (Š×V×G): 51 × 30,3 × 45,5 cm

Notranje mere (Š x V x G): 33 21,2 33 cm

Masa aparata: 19 kg

Načini ogrevanja: Mikrovalovi - Žar - Vroči zrak

Rotirajoči stekleni pladenj

Več družinskih članov pomeni večje količine živil. V takih primerih se je morda bolje odločiti za mikrovalovko z večjimi zmogljivostmi in z večjo močjo.

Priporočene lastnosti:

Elektronsko upravljanje

Volumen pečice: 26 litrov

Mikrovalovna moč: 900 W

Moč žara (Quartz): 1200 W

Število stopenj moči: 5

Premer vrtljivega pladnja: 31,5 cm

Mere (Š×V×G): 52 × 30 × 43 cm

Notranje mere (Š x V x G): 35 22 35,2 cm

Masa aparata: 18,5 kg

Načini ogrevanja: Mikrovalovi - Žar

Rotirajoči stekleni pladenj

Velikost

Kakšna velikost mikrovalovne pečice je praktična za vašo kuhinjo glede na prostor, ki ste ga mislili zapolniti? Pred nakupom preverite, ali vam notranja prostornina ustreza, čeprav je večina mikrovalovnih pečic zadosti velika, da lahko vanjo položimo velik krožnik. Mikrovalovna pečica že dolgo ni več luksuz, ampak potreba. Šele ko jo položite na kuhinjski pult in jo pričnete uporabljati, boste spoznali vse prednosti, ki jih mikrovalovna pečica omogoča.

Postavitev

Morda vas kljub želji skrbi, da nimate dovolj prostora v kuhinji za dodaten gospodinjski aparat. Tudi to ne predstavlja problem. Proizvajalci mikrovalovnih pečic so poskrbeli, da lahko izbirate med vgradno ali samostojno mikrovalovno pečico. Seveda se pred nakupom ne pozabite seznaniti z merami in velikostjo mikrovalovne pečice. Na ta način preverimo, ali bo mikrovalovna pečica pravih mer za vašo kuhinjo.

Prednosti mikrovalovne pečice

Varčen način pripravljanja hrane, zaradi prihranka na vašem času in nižji porabi električne energije. Zdrav način priprave hrane, saj ne potrebujemo maščob za segrevanje. Dodatno, hrana zadrži več soli na ta način kuhanja ter poudari okus, zato dodatne začimbe niso potrebne. Kuhate in segrevate lahko skorajda vse vrste hrane od rib, perutnine in ostalih vrst mesa, do zelenjave, testenin... Obenem imajo mikrovalovi tudi sposobnost, da uničujejo morebitne bakterije in plesni v živilih. Čeprav se hrana hitreje pripravi, če le ta vsebuje več vode, vendar lahko tudi živila, ki ne vsebujejo veliko vode kuhamo in segrevamo v mikrovalovni pečici, le počasneje, na nižjih temperaturah.

Varnost

Vse mikrovalovne pečice priznanih proizvajalcev so izdelane po določenih normah in standardih. Stikala na vratih zagotavljajo, da je pečico možno vključiti le, če so njena vratca zaprta. Termično steklo preprečuje, da bi se magnetron pregrel. Zadržujejo mikrovalove znotraj pečice in so le-ti lahko prisotni le, ko je pečica vključena in so vrata zaprta. Staršem, ki imate pomisleke pri nakupu zaradi strahu pred kakšno nezgodo svetujemo nakup mikrovalovne pečice, ki ima vgrajen sistem za zaklepanje pred otroci. Mikrovalovna pečica aktivira samo na določeno šifro, ki jo seveda poznajo samo starši.

Garancija

Garancije se pri mikrovalovnih pečicah razlikujejo, vendar se v povprečju gibljejo za obdobje med 12 in 24 meseci. Bolj priznane znamke imajo tudi svoje pooblaščene serviserje, pri katerih lahko uveljavljate garancijo v primerih okvare. Tudi po izteku garancijskega roka, so serviserji še vedno na voljo, če se nam kaj okvari.

Koristni nasveti

Hrano lahko pripravite in ponudite v isti posodi, s čimer imate manj pomivanja. Čiščenje je lažje kot pri navadnih pečicah, saj se hrana ne zapeče nanjo v isti meri kot v klasičnih pečicah. Priporočamo vam, da se jo čisti redno in sproti. Večina mikrovalovnih pečic ima notranjost prevlečeno z akrilno prevleko, kar omogoča še bolj preprosto čiščenje. Po uporabi pečico samo obrišemo z vlažno krpo. Trdovratne madeže odstranite tako, da najprej v mikrovalovni pečici 2 do 3 minute segrevate kozarec vode. Kadar čistite grel za žar najprej počakajte, da se le ta ohladi. Ker boste v mikrovalovni pečici pripravljali raznovrstno hrano, lahko mešanje vonjev preprečite zelo enostavno: V globlji krožnik nalijte približno 2 dcl vode in vanj dajte rezine limone. Segrevajte dokler voda z limono v posodi ne zavre. Prijetno bo zadišalo!

Ali ste vedeli…

Izumitelj mikrovalovne pečice Percy Spencer je do tega izuma prišel povsem naključno. Pri delu za podjetje Raythheon je upravljal z enim od delujočih magnetronov. Opazil je, da se mu je tablica čokolade v žepu raztopila. Prva mikrovalovna pečica je bila dokončno narejena leta 1947. Leta 1954 pa je bila narejena za širšo uporabo.  

Vir: Superstore

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba