Komentarji

Pred 5 meseci

SAMSUNG monitor C27F396FHU (LC27F396FHUXEN)

SAMSUNG monitor C27F396FHU (LC27F396FHUXEN)

Monitor je super, edini problem je, da v primeru nastavljanje monitorja na steno je problem z stojalom, saj je treba odpreti cel monitor, da bi lahko odstranili stojalo.

Pred 11 meseci

monitor Samsaung C24FG70FQU (LC24FG70FQUXEN)

monitor Samsaung C24FG70FQU (LC24FG70FQUXEN)

pomojem da ni boljsega 24inch monitorja kot je tale, slika idealna! Zelo zadovoljen je okrivjen monitor, ampak ko se osedeš pred njega, tega ne porajtaš. Lahko bi kupil seveda 27inch. monitor, 2k sam potem bi graficna tezje lovila FPS z refresh ratom ki ga tale monitor ima 144.

Pred 1 letom

LG IPS monitor 24MP88HV

LG IPS monitor 24MP88HV

fuck me in the ass please

LCD monitorji - dobro je vedeti

19. 03. 2009 00:08:20

Velikost zaslona

To je popolnoma odvisno od vas in tega, kar počenete z računalnikom. Za vsakdanjo rabo je dovolj 17-palčni monitor, čeprav zdaj zaradi nizkih cen že skoraj vsi kupujemo vsaj 19-palčne.

Če potrebujete večje namizje ali poganjate več programov hkrati, pa bo za vas nekoliko večji monitor.

Ergonomija in zdravjeObstaja povezava med ergonomijo monitorja in zdravjem uporabnikov. Gre predvsem za to, kako pravilno postaviti in nastaviti monitor na delovni površini!

Odzivni čas v praksi

Kako torej lahko ugotovimo, ali je zaslon dober ali ne?

Proizvajalci največkrat navajajo čas, ki je potreben, da se pika spremeni iz bele v črno in spet nazaj. Načeloma bi moralo dokazati, kakšno vztrajnost imajo kristali v njihovih zaslonih, a na žalost to ni res. V praksi je namreč takšnega spreminjanja izredno malo.

Večinoma se pike spreminjajo med tako imenovanimi sivinami (grey states) - iz enega odtenka sive v drugega. Nekateri proizvajalci so tako v tehničnih podatkih začeli navajati čas, ki so ga poimenovali grey-to-grey, torej od sivine do sivine. To naj bi bilo nazornejše za uporabnika, a žal spet ni tako.

Proizvajalci za merjenje namreč uporabljajo različne metodologije. Odvisno pač od tega, za katere sivine se posamezni proizvajalec odloči in koliko želi izstopati na trgu. Pomeni, da recimo čas 10 ms ne pomeni enako za vse proizvajalce, saj meritve niso standardizirane.

Dejansko se dogaja, da je nazivno hitrejši LCD-zaslon počasnejši od konkurenta z daljšim nazivnim odzivnim časom.

Pravzaprav je najboljša metoda ta, da si na njem ogledamo sliko, na kateri se motivi hitro spreminjajo. Dinamičen film ali računalniška igra z veliko podrobnostmi lahko razkrije prav veliko, če ste nekoliko pozornejši.

Milisekunde

Pri celotni zmešnjavi številk, povezanih s časom osveževanja, se le redki uporabniki vprašajo, kaj pomenijo te milisekunde za človeško oko. Eno je namreč to, kar ponuja tehnologija, drugo pa to, kako se to odraža pri vsakdanjem delu.

Meritve so pokazale, da za uporabo zaslona pri vsakdanjem delu, kjer ni hitrih sprememb in listanja, zadostuje odzivni čas 25-30 ms.

Če pa se z računalnikom igrate, gledate filme in podobno, pa je dobro, da je ta čas nižji. To pa ne pomeni, da morate planiti na zaslon z 2 ms. Čisto dovolj bo tudi 12 ms, saj so poskusi pokazali, da povprečen človek razlike me 4 ms in 12 ms skoraj ne opazi.

Poraba energije

Poraba električne energije je drug vidik, s katerim precej prihranimo. Pri CRT-napravah je šlo veliko električne energije za generiranje vsega potrebnega za izris slike. Pri tem se je del energije pretvarjal v toplotno energijo, ki je pri monitorju čista izguba.

Torej, ni več gretja okolice in ni več sevanja elektromagnetnih valov v smeri uporabnika. Zdravo in ceneje, bi lahko rekli.

Mrtve pike

LCD-zasloni imajo tudi prav kronične slabosti. Ena od teh so mrtve pike. Pomeni, da je ena ali več pik okvarjenih. Lahko so črne, rdeče, modre ali zelene. Kako to preveriti?

Poglejte zaslon pri prikazu osnovnih barv ter črne in bele. Če ne opazite okvarjene pike, potem je vse v redu. Ne pomeni pa, da katera od pik ne bo odpovedala pozneje. In ko je s piko konec, je to konec za vedno.

Mednarodna organizacija za standarde je izdala kriterije pri določanju napak pik, to je standard ISO 13406-2. Ta standard razvršča LCD-monitorje v tri skupine glede na število okvarjenih pik in podpik:

Razred 1: ni okvarjenih pik in podpik.

Razred 2: dopušča eno ali tudi vse od naslednjih pomanjkljivosti:

2 svetli ali temni piki,

5 enojnih ali dvojnih temnih/svetlih podpik,

2 podpiki znotraj razdalje petih pik (cca. 2 mm za 15- in 17-palčne monitorje).

Razred 3: dopušča eno ali vse izmed naslednjih pomanjkljivosti:

5 svetlih pik,

15 temnih pik,

50 enojnih ali dvojnih temnih/svetlih podpik,

5 podpik znotraj razdalje petih pik (približno 2 mm).

Vir: Superstore

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba