NASVET Hlajenje in gretje
1. 08. 2017 09:59:03

KDAJ KUPITI KLIMO?

1/1

V naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo temperature nad 30 stopinj, povpraševanje kupcev po klimah pa se bo povečalo tudi za 200 odstotkov. Še nimaš prave klimatske naprave, ki te bo prijetno ohladila v teh prihajajočih vročih dneh? Pohiti, časa ni več veliko! Da bo izbira lažja, smo ti pripravili pregled, katere klime letos najpogosteje iščejo drugi kupci, koliko so pripravljeni odšteti za novo klimo in kateri znamki najbolj zaupajo. Preveri tudi, kdaj v letu se ti najbolj splača po novo klimo!

 

Največ nakupov klim junija in julija

Na vodilnem slovenskem portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si smo pripravili poglobljeno analizo spletnega iskanja v kategoriji klimatskih naprav. Podatki temeljijo na skoraj 45.000 povpraševanjih na spletnem portalu v zadnjih dveh letih.

Zanimanje kupcev za klimatske naprave začne eksponentno rasti že marca in doseže vrh junija, ko je do 170 odstotkov višje od letnega povprečja, zatem pa ostane na visokem nivoju še skozi cel julij.  Zaradi napovedi visokih temperatur v naslednjih dneh pričakujemo še večji dvig zanimanja –  do 200 odstotkov! Glavna sezona nakupov klim se bo nato nadaljevala v juliju. 

Naši podatki kažejo še en zanimiv trend – iz leta v leto hitro narašča število kupcev, ki raziskujete ponudbo klim na spletu, ne glede na to, ali na koncu nakup opravite v spletni ali fizični trgovini. Splet je tako postal ključno mesto za raziskovanje ponudb pred nakupom.

Najbolj iskane klime znamke Mitsubishi

Opravili smo tudi analizo priljubljenosti različnih blagovnih znamk med uporabniki ceneje.si. Tole je seznam najbolj iskanih znamk 2017 do konca maja, ki so skupaj zavzele skoraj 70 % vseh povpraševanj:
 

1.            Mitsubishi

2.            Gorenje

3.            Daikin

4.            Samsung

5.            Panasonic

 

Letos ste potrošniki za novo klimo v povprečju pripravljeni odšteti okoli 630 €, cene pa se precej razlikujejo glede na znamke. Pri klimah Mitsubishi se cene najbolj iskanih modelov gibljejo okoli 800 €, pri Gorenju precej nižje, okoli 380 €, a je povprečna cena nižja na račun nekaj zelo priljubljenih modelov prenosnih klim, ki so cenejše. Povprečna cena najbolj iskanih klim Daikin znaša nekaj čez 900 €, pri znamkah Samsung in Panasonic pa okoli 730 €.
 

Najbolj iskan model leta 2017 do vključno maja je MITSUBISHI MSZ/MUZ-HJ35VA, ki je skupaj z montažo na voljo od 780 € dalje. Glavne prednosti te klime so nevtralna oblika, zaradi katere se lepo poda v vsak prostor, tiho delovanje (šum dosega 22 dB) in energetska varčnost.

 

Kdaj v letu se ti najbolj splača po novo klimo?

Naši podatki kažejo, da so cene klimatskih naprav najnižje ravno v glavni sezoni povpraševanja, najvišje pa pozimi. Po novo klimo se ti tako najbolj splača junija in julija, ko trgovci zaradi konkurenčnosti ponudbe ponujajo akcijske cene. Lani so bile v času glavne sezone približno 15 odstotkov nižje od letnega povprečja, podobno pričakujemo tudi letos.  

 

Svetujemo, kako izbrati novo klimo

Pri nakupu nove klimatske naprave pazi predvsem na dve ključni stvari: moč in energetski izkoristek. Moč si lahko izračunaš sam s preprosto formulo: dolžina x širina x višina prostora x 25w/m3, dobljeno številko deliš s 1000 in tako dobiš potrebno moč naprave v kW. Poraba električne energije naj bo v primeru zgolj hlajenja vsaj A++, za gretje pa vsaj A+. Z vidika energetske učinkovitosti imajo boljši izkoristek inverterske klime, ki prilagodijo delovanje, ko je dosežena želena temperatura. 

Pomemben element izbire nove klime je še njena glasnost v dB, pri čemer nižja številka pomeni tišje delovanje, razmisli pa tudi o funkcijah razvlaževanja, vlaženja in ioniziranja zraka. Ostale lastnosti so še pretok zraka, odvajanje vlage ter seveda znamka in barva klime.

Na ceneje.si lahko glede na vse naštete lastnosti s samo nekaj kliki sfiltriraš ponudbo klim in tako hitro poiščeš popolno klimo zase.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka