NASVET Avto Oprema
27. 01. 2023 09:20:20

KAKO IZBEREM PRIMERNE PNEVMATIKE?

1/1

Pri izbiri pnevmatik je potrebno upoštevati tip pnevmatike, dimenzije in tehnične lastnosti, v pomoč pa so tudi informacije, zapisane na t.i. EU nalepki.

Glede na tip se pnevmatike ločijo na letnezimske (M+S) in celoletne, lahko pa so primerne za osebna vozila, terenska (4x4) oziroma SUV vozila ali poltovorna vozila.

Pomoč pri nakupu gum

Za nakup pnevmatike je ključnih naslednjih 5 podatkov, ki jih najdeš v homologacijskem kartončku* svojega vozila (za primer vzemimo pnevmatiko »185/60 R15 82H«):

  • širina oz. prečni prerez (185) v milimetrih;
  • višina (60), ki predstavlja višino stranskega robu, deljenega s širino pnevmatike;
  • premer (15) platišča, za katerega je pnevmatika primerna (v colah/inčih);
  • indeks nosilnosti (82), ki pove največjo obremenitev pnevmatike;
  • indeks hitrosti (H), ki označuje maksimalno hitrost, pri kateri je vožnja z izbrano pnevmatiko še varna.

Pred iskanjem pnevmatik poišči homologacijski kartonček svojega vozila, v katerem so navedene dovoljene dimenzije pnevmatik in vrednosti indeksov.

Za izbor pnevmatike na podlagi ekoloških dejavnikov si pomagaj z EU nalepko, s katero so od novembra 2012 dalje opremljene vse pnevmatike. Oznake podajajo informacije o glasnosti, izkoristku goriva ter oprijemu na mokri podlagi ter tako omogočajo lažjo primerjavo različnih pnevmatik (podobno kot energijske nalepke na gospodinjskih aparatih).

  • Izkoristek goriva: Podatek se označuje z barvno lestvico razredov A-G, pri čemer A oznaka (zelena) predstavlja najboljši izkoristek goriva, G oznaka (rdeča) pa najslabši izkoristek goriva. Za lažjo predstavo: razlika med obema razredoma lahko predstavlja tudi do 7,5 % manjšo porabo goriva, kar v celotni življenjski dobi pnevmatike predstavlja velik prihranek.
  • Oprijem na mokri podlagi: Podatek se označuje z razredi od A do F, kjer A predstavlja najboljši, F pa najslabši oprijem. Dober oprijem v mokrem pomeni krajšo zavorno pot ob polnem zaviranju na mokrih cestah!
  • Hrup: Podatek označuje emisije zunanjega kotalnega upora v decibelih, hrup pa je prikazan tudi v razredih, pri čemer 1 črn valj predstavlja tiho, 3 črni valovi pa hrupno pnevmatiko. Vozilo med vožnjo ustvarja hrup, deloma tudi zaradi pnevmatik, s tem pa vpliva na okolico.

VEČ NASVETOV ZA PRAVILNO IZBIRO PNEVMATIK »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka