Supermarket

Pametne ure

Tukaj se nahajaš ker verjetno iščeš pametno uro zase ali za darilo. Na tej strani lahko filtriraš med parametri pametnih ur in potem poiščeš najnižjo ceno izbranega modela, ker smo zbrali ogromno ponudb mnogih slovenskih trgovcev. 

Še ne veš, kaj bi bilo pametno sploh filtrirati? Potem beri naprej in se pouči, na kaj biti pozoren_a pri izbiri nove pametne ure. Tukaj bomo odgovorili na najpogostejše dileme, opisali različne tipe ur in pri vsaki poskusili priporočiti, komu so sploh namenjene. 

Kakšno metodologijo smo uporabili? Ker za kakovost in natančnost pametnih ur ni enotnih testov, smo pregledali vse vidnejše recenzente in vplivneže, kot so na primer DC Rainmaker in The Quantified Scientist. Rezultate njihovih testiranj smo upoštevali pri naših priporočilih.

Prav tako smo uporabili naše interno orodje Brand Performance Insights, da bi izvedeli koliko je sploh interesa za posamezne znamke in tipe pametnih ur

Ah, in seveda, reddit. Glavno mesto za recenzije iz prve roke.

Če že veš, katero vrsto pametne vrste si želiš ogledati, skoči na želeno vrsto pametne ure:

 

Kaj je pametna ura? Kako se razlikuje od navadne ure?

Pametna ura (angleško smart watch) je nosljiv računalnik v obliki zapestne ure. Vsebuje računalniške komponente. S pametnim telefonom ga povežeš prek povezave Bluetooth in tako omogočiš izmenjavo podatkov med obema napravama.

Ta vrsta nosljive tehnologije prikazuje obvestila, telefonske klice, e-pošto, obvestila o dogodkih v koledarju in sporočila. Poleg obvestil so dobre tudi za spremljanje gibanja in nadzor spanja.

Od navadne ročne ure se razlikuje v tem, da je navadna ura namenjena zgolj kazanju časa.

Pametne ure z NFC lahko v trgovini uporabiš namesto kreditne kartice za plačilo prek POS terminala. 

Vrste pametnih ur

Pametne ure v grobem lahko razdelimo na več vrst:

 • Pametne ure. Zanje ni nekega posebnega izraza. Gre za najbolj računalniške in multifunkcionalne ure, kot so Samsung in Apple. Te najpogosteje vidimo na zapestjih uporabnikov.
 • Športne ure. Pametne ure z napredno senzoriko, ojačanim ohišjem, a nekoliko okrnjenimi pametnimi funkcijami. Namenjene so predvsem športnim navdušencem.
 • Pametne zapestnice. Ura z manjšim podolgovatim ekranom, ki spominja na zapestnico. Zaradi manjšega ekrana je namenjena predvsem spremljanju vitalnih znakov in merjenju športnih aktivnosti.
 • Hibridne ure. Ure s klasično mehansko številčnico ali enostavnim matrix digitalnim ekranom. Ne prikazujejo ničesar razen datuma in časa, a jih lahko vseeno povežemo z drugimi napravami preko Bluetootha. Znan proizvajalec takšnih ur je recimo Timex.

Nekoliko podrobnejši opis si preberi spodaj.

Pametne ure

Klasičnim pametnim uram včasih rečemo tudi elegantne pametne ure, da bi jih funkcionalno ločili od športnih pametnih ur. Ideja za poimenovanje izhaja iz tega, da pametne ure, ki niso trpežnejše oblike ponavadi nosimo kot klasično zapestno uro ob vsakdanjih opravilih. Kot kos nakita. To poimenovanje ni pravilno, ker se pojavlja vedno več modelov klasičnih pametnih ur z vzdržljivejšim ohišjem in materiali, ki pa navkljub športnim funkcijam sodijo v rang pametnih ur. Tipična primera sta novi Galaxy Watch 5 in Amazfit Stratos. 

Glavna razlika nastane v prednostih pametnih ur. Pametne ure ponavadi vsebujejo lepše AMOLED ekrane. Zaradi tega je prikazovanje obvestil in aplikacij lepše, a tudi energijsko bolj potratno, zato baterija ponavadi zdrži samo en dan (pri Huawei modelih nekoliko dlje, tudi do 7 dni na GTR modelih, če ne pretiravamo z uporabo GPS-a).

Torej, prva razlika - krajše delovanje baterije.

Druga razlika je, da so operacijski sistemi pametnih ur del večjih ekosistemov, kot je primer z Googlom in Applom. Zato je zaradi app store-ov na voljo večji ekosistem aplikacij. Te seveda zahtevajo večji notranji pomnilnik in moč procesorja. Zato jih za razliko od športnih ur, kjer je primarna funkcija merjenje športnih aktivnosti, predvsem uporabljamo za obvestila in poslušanje glasbe.

Tretja razlika je kakovost senzorjev. Obstaja mit, da so pametne ure pri kakovosti senzorjev precej nenatančne in daleč za športnimi pametnimi urami. To v grobem tudi drži. Več testov je pokazalo, da so naprimer Samsungove ure manj natančne pri beleženju srčnega utripa in GPSa od Suunta, Garmina in podobnih. A so tudi izjeme, kot naprimer Apple ure, čigar senzorji so na testih vrhunski in tudi Huawei ure.

A tu je treba biti previden. Namreč ni konsenza za kakovost senzorjev in do neke mere se moramo zanašati na mnenje proizvajalca o kakovosti senzorjev. Veliko delo naredijo recenzenti ur, a okolje in pogoji za testiranje niso standardni in kontrolirani, tako da je treba vse te rezultate jemati z dozo rezerve. 

Pametne ure tudi vsebujejo precej manj gumbov, ker imajo zaslone na dotik. To je tudi eden izmed glavnih pomislekov pri testerjih pametnih ur, ko te želijo postati obenem tudi konkurenca na trgu športnih ur. S potnimi prsti namreč težko upravljaš z ekranom na dotik med rekreacijo.  

Tretja in glavna razlika je življenjska doba pametne ure. Ta je odvisna od dveh zadev:

 • posodobitve operacijskega sistema (oziroma koliko časa bo vaša ura še prejemala posodobitve)
 • kakovosti materialov na ohišju

Pametne ure z WearOS ali WatchOS lahko računajo na samo nekaj let posodobitev (pri Googlu je to najpogosteje 3 leta), nakar uporaba teh ur ni več najbolj varna.

Materiali na teh urah so ponavadi polimeri in druge oblike plastike, v dobrih primerih 

Pametno uro (predvsem Apple in Samsung, v kratkem pa tudi Googlov Pixel Watch) kupite, če vam je pomembnejši večji nabor produktivnostnih aplikacij kot pa merjenje športne aktivnosti. 

Če strnemo. Prednosti:

 • Boljši ekrani z AMOLED ali OLED zaslonom
 • večji nabor aplikacij
 • večja funkcionalnost

Slabosti:

 • krajša življenjska doba baterije
 • krajša življenjska doba operacijskega sistema

Pametne zapestnice

Pametne zapestnice ali fit zapestnice so cenejša rešitev za manj zahtevne uporabnike pametnih ur. Njihove funkcije so običajno osnovne.

Pametne zapestnice so najbolj primerne za:

 • tiste, ki ne želijo potrošiti veliko denarja za pametno uro
 • tiste, ki jo uporabljajo zgolj za sledenje športnim aktivnostim, ki sicer nosijo klasično zapestno uro kot kos nakita (profesionalci v korporativnih okoljih)

Fit zapestnice omogočajo različne vrste sledenja gibanju. Vsebujejo pedometer, merilnik srčnega utripa, merilnik spanja. Nekatere celo štejejo kalorije, merijo krvni tlak in prehojeno razdaljo ter prikazujejo obvestila s telefona. Z enim polnjenjem baterije zdržijo tudi po mesec dni.

Prednosti:

+ Poceni
+ Majhna velikost in lahkost
+ Daljša življenjska doba baterije

Slabosti:

- Samo osnovne funkcije

Športne pametne ure

Za vse športne navdušence in navdušence nad podatkovno analizo obstajajo ure, ki pomagajo zbrati vse podatke in parametre tvoje športne aktivnosti na kup. Gre za pametne športne ure. 

V primerjavi s klasičnimi pametnimi urami so te ure veliko bolj fokusirane na športne aktivnosti in nadzorovanje vitalnih znakov. Celotna zasnova ure je optimizirana za vzdržljivost in natančnost. Ohišja so narejena iz vzdržljivejših materialov (vsaj rob okvirja je iz nerjavečega jekla, pri dražjih modelih iz titana), stekla so narejena iz superiornih zlitin mineralov, ekrani so pa digitalni dot matrix LED za daljšo vzdržljivost baterije. Polnilci so lahko različni, od magnetnih do t.i. clip-on polnilcev.

Tudi vodotesnost je višja kot pri ostalih pametnih urah in gre tudi do 100m, kar pomeni, da se lahko s takšno uro potapljate.

Poleg tega so zasnovane za t.i. outdoor navdušence, saj pametne športne ure prenesejo večje temperaturne razpone in jih lahko nosite od tropskih vročin do arktičnega mraza.

Prednjačijo predvsem štiri znamke:

Garmin - verjetno najbolj znana znamka športnih ur. Ameriško podjetje znano po izjemni GPS navigaciji.

Suunto - Finsko podjetje v lasti kitajskega koncerna Anta. Te ure so najbolj primerne za outdoor uporabo.

Polar - Finski proizvajalec. Če je Garmin znan po GPS senzorjih, je bil Polar dolgo časa zlati standard pri senzorjih srčnega utripa. Outdoor navdušenci in predvsem tekači prisegajo na Polar.

Coros - Novo podjetje na trgu, ameriški startup. Nosijo jih predvsem tekači, oblikovali in proizvedli so tudi linijo ur za Decathlonovo znamko Kiprun.

Vsak izmed proizvajalcev ima svojo aplikacijo za spremljanje aktivnosti. 

 

Ocene aplikacij na Google Play Store:

 • Coros - 4.4
 • Garmin Connect - 4.6
 • Suunto app - 3.0
 • Polar Flow - 4.0

Kot vidiš, ima najvišjo oceno Garmin. Če prebrskaš malo po redditu, vidiš, da povečini hvalijo uporabniško izkušnjo in zrelost aplikacije. Suunto ima težave odkar je združil stari aplikaciji v eno in objavil novo aplikacijo Suunto App. Polar Flow je pa analitično vrhunska, a izgleda nekoliko špartansko.

Torej, če strnemo, prednosti:

 • vzdržljivost ohišja
 • kakovostnejši materiali
 • daljša avtonomija baterije
 • večja natančnost senzorjev

 

Slabosti:

 • špartanski matrix display
 • omejenost upravljanja pametnih naprav in obvestil

Hibridne ure

Hibridne ure bomo na tej točki samo omenili, ker jih je v ponudbi vedno manj.

Kot rečeno, hibridne ure so navzven kot navedne digitalne ali analogne ure, a jih z bluetoothom lahko povežemo na telefon. Tako bo beležila GPS in vadbo. 

Prav tako so te ure poceni, ponavadi manj kot 100 EUR. 

Otroške pametne ure

Otroške pametne ure so cenejše pametne ure z osnovnimi funkcijami za fitnes. Njihova osnovna funkcija je kombinacija starševskega nadzora in svobodnega izražanja in komunikacije otroka. Namenjene so predvsem osnovnošolcem. Običajno so svetle barve, imajo manjši zaslon in nižjo ločljivost ekrana. Vključujejo varnostne funkcije, kot so GPS lokator, SOS gumb, zaznavanje vitalnih znakov oziroma življenjskih funkcij (puls, pritisk), zaznavanje temperature kože in določen dovoljen obseg gibanja. Za zabavo otrok poskrbijo še enostavne igrice in upravljanje glasbe oziroma glasbeni predvajalnik. Na otroški pametni uri lahko vaš otrok ravno tako prebira sporočila, preveri obvestila s telefona in odgovarja na klice. 

Pametne ure za otroke s karticami eSIM lahko nabor teh informacij v realnem času pošljejo staršem. Sistem in zaslon sta prevedena v slovenščino, tako da ju otroci lahko razumejo, ker ponavadi še ne znajo dovolj angleško.

+ Poceni
+ Nabor varnostnih funkcij
+ Privlačna oblika za deklice in dečke

Otroške pametne ure

Pametne ure po spolu

Pametne ure so na voljo kot:

Moške pametne ure

Pametne ure z velikim zaslonom, kovinskim ohišjem in usnjenim pasom so najpogostejša izbira moških. Med najbolj prodajane znamke na globalnem trgu moških pametnih ur so Apple ure, Samsung pametne ure in Garmin športne ure.

Moške pametne ure

Ženske pametne ure

Pametne ure z rožnatim, belim silikonskim pasom ali kovinskim pasom v priljubljenem "milanskem slogu" so pa ponavadi izbira žensk. V obeh kategorijah boste našli tako športne modele pametnih ur kot tudi elegantne in stilske pametne ure, primerne za nošenje ob večerji ali kosilu s prijatelji. Najbolj priljubljene znamke pametnih ur za ženske so Samsung, Apple in Fitbit.

Ženske pametne ure

Tehnične specifikacije pametnih ur

Zgoraj smo pokrili tipe ur glede na uporabo. Tukaj pa lahko prebereš več glede ostalih tehničnih parametrov.

Material

Od uporabljenih materialov so odvisni videz, teža, vzdržljivost in tudi cena pametne ure. 

 • Kovinske pametne ure - zlasti elegantne ure iz zlitin lahkih kovin. Te so dražje in bolj vzdržljive, poleg tega pa so videti bolj robustne. Podskupina kovinskih ur so tudi pametne ure iz nerjavečega jekla. Pametne ure iz nerjavečega jekla so še dražje in ti lahko služijo celo življenje.
 • Plastične pametne ure - lahke ure v številnih barvnih različicah. Na splošno so manj vzdržljive.

Oblika zaslona

 • Okrogla oblika - bolj podobna klasični uri, vendar ni preveč primerna za branje daljših obvestil.
 • Pravokotna oblika - ponuja več prostora za grafične elemente na zaslonu.

Velikost in ločljivost zaslona

Velikost zaslona je seveda odvisna predvsem od oblike in velikosti pametne ure. Večji kot je zaslon, boljša je njegova berljivost. Pri višji ločljivosti je slika podrobnejša in bolj fina ter lahko prikaže več besedila in grafike.

Novejše pametne ure imajo zaslon na dotik AMOLED tudi v nižjem cenovnem razredu. AMOLED omogoča gledanje na zaslon tudi pri močni sončni svetlobi.

Tehnologija zaslona postaja tako napredna, da so okvirji v vsaki novi seriji pametnih ur manjši. Zaradi tega je zaslon na dotik že veliko lažje uporabljati.

Operacijski sistem

Operacijski sistem opredeljuje in določa, kako se pametna ura obnaša, kakšna je uporabniška izkušnja in kako se z njo ravna. V veliki meri določa tudi možnost dodajanja dodatnih aplikacij na uro.

 • WatchOS - za pametne telefone Apple, združljiv z Applovim iPhonom. Apple Watch ne deluje s telefoni z operacijskim sistemom Android!
 • Tizen - operacijski sistem po meri za Samsungove ure. Samsungove pametne ure delujejo tako s telefoni z operacijskim sistemom Android kot z operacijskim sistemom iOS.
 • Wear OS - prvotno Android Wear, ki temelji na operacijskem sistemu Android. Uro Wear OS lahko uporabljaš tudi z iPhonom. Najbolj so združljive s telefoni z operacijskim sistemom Android.

Pred nakupom preveri združljivost svoje pametne ure s pametnim telefonom.

Vodotesnost pametne ure

Veliko ljudi išče vodotesne pametne ure. Resnica je, da je so skorajda vse ure danes vodotesne, vprašanje je samo koliko.

Razvozlaš jih na sledeči način.

Vodotesnost označimo lahko na dva načina:

 • IP (International protection)
 • ATM (atmosferski pritisk)

IP oznaka vodotesnosti

IP oznaka vodotesnosti je sestavljena iz oznake IP in dveh številk, ki sledita. Prva številka označuje odpornost na prah in trde delce, druga številka pa odpornost na vodo.

Primer: Oznaka IP68 pomeni popolno odpornost na trde delce in popolno vodotesnost do globine 1.5 metra vsaj 30 minut.

ATM oznaka vodotesnosti

ATM označuje odpornost na atmosferski pritisk. Čeravno ne najbolj natančno, pomeni kako globoko potopljena bo tvoja pametna ura preživela. 

Čez palec vodotesnost izračunaš tako, da številko poleg oznake ATM pomnožiš z 10.

Torej ATM5 pomeni odpornost do 50m globine.

ATM10 pomeni vodotesnost do 100m globine.

To je to. Tako so naravnani tudi testi. Proizvajalec potopi napravo na omenjeno globino in jo kasneje certificira.

Najpomembneje! 

Že sama intuicija vam verjetno govori, da boste za šport v vlažnem okolju raje kupili uro z ATM oznako. A ravno zato, ker ni enotnih certifikatov za vodotesnost, se moramo zanesti na besedo proizvajalca. Če boste pa prebrali pogoje, pa redko kateri proizvajalec prizna škodo zaradi vode ali vlage pri svojih garancijah. 

Sploh če gre za IP oznako, uro raje pustite na pultu ko se kopate ali tuširate. Sploh jih pa ne umažite z milom in šamponom.

 

Kako dolgo traja baterija na pametni uri? Kako dolgo moram polniti pametno uro?

 

Vzdržljivost baterije je eden najpomembnejših parametrov pametnih ur. Od življenjske dobe baterije je odvisno, kako pogosto je treba polniti pametno uro.

Življenjska doba baterije je odvisna od pogostosti uporabe ure, nivoja svetlosti zaslona in uporabe sistema GPS. Zato baterija z večjo zmogljivostjo ne zagotavlja nujno daljšo življenjsko dobo baterije. Življenjska doba baterije je od 1 do 3 dni. Obstajajo pa tudi modeli pametnih ur s precej daljšo življenjsko dobo baterije.

Polnjenje baterije na pametni uri traja 1-3 ure. Nekateri modeli pametnih ur se polnijo brezžično, druge pametne ure pa se polnijo prek microUSB kabla.

Procesor, RAM in uporabniški pomnilnik

Pametna ura deluje hitreje z vsako novo izdano generacijo. Procesor je prvi dejavnik, ki vpliva na to, kako tekoče deluje sistem. Številne pametne ure uporabljajo priljubljeni čip Qualcomm Snapdragon Wear, pri čemer je višji razred vedno novejši in zmogljivejši (npr. serija Qualcomm Snapdragon 3100 je boljša od Snapdragona 2100).

Na zmogljivost vpliva tudi pomnilnik RAM, ki danes dosega do 1 GB. Večji pomnilnik je vedno priročen. Pametna ura se med preklapljanjem med aplikacijami tako ne bo 'utrudila'.

Obstaja še veliko drugih parametrov, s katerimi se lahko srečaš pri izbiri pametne ure. Najdeš jih lahko v našem nakupovalnem vodniku kako izbrati pametno uro.

Najboljše znamke pametnih ur

Številni tradicionalni proizvajalci ur izdelujejo tudi pametne ure. Najboljše pametne ure proizvajajo podjetja:

Apple Watch

Applova vrhunska pametna ura, zasnovana za uporabo s telefoni Apple iPhone. Apple Watch Series 7 ima večji zaslon, možnost hitrega polnjenja, zaradi boljših materialov je tudi bolj vzdržljiva in do neke mere vodotesna. Vgrajenih ima nekaj naprednih zdravstvenih funkcij, kot sta EKG in oksimeter za merjenje nasičenosti krvi s kisikom (imenovan tudi SpO2). Apple Watch omogoča opravljanje klicev, pošiljanje besedilnih sporočil, elektronsko pošto, navigacijo z zemljevidi Apple Maps in napredne funkcije, kot sta plačevanje z virtualno denarnico Apple Pay in pametna pomočnica Siri.

+ Uporabniku prijazno premium oblikovanje
+ Hitro brezžično polnjenje
+ Široka paleta pasov

- Višja cena
- Za uporabo samo z Apple iPhonom

Pametne ure Fossil

Podjetje Fossil je vstopilo na trg z Wear OS pametnimi urami. Ljubitelji Googlovega ekosistema jih imajo posebej radi.

Pametne ure Garmin

Pametne ure Garmin krasi vzdržljivost in izjemno dolga življenjska doba baterije. Večinoma se uporabljajo na prostem kot naprave za spremljanje dejavnosti. Garminove pametne ure ali športne zapestnice poganja operacijski sistem Garmin Watch OS. Čeprav se večinoma uporabljajo v športnih situacijah, jih lahko z menjavo različnih številčnic (watch face) še vedno narediš lepe in elegantne.

Pametne ure Amazfit

Amazfit je kitajska blagovna znamka pametnih ur, ki je v lasti družbe Zepp Health Corporation. Izdelana je za splošno uporabo. Življenjska doba baterije bi se lahko izboljšala. Ure Amazfit poganja bodisi lastni operacijski sistem Zepp OS bodisi operacijski sistem Wear OS.

Samsungove pametne ure

Pametne ure Samsung Galaxy so druge najbolj priljubljene pametne ure za Apple Watch. Do serije Galaxy Watch 3 jih je poganjal operacijski sistem Tizen. Z izdajo ure Samsung Galaxy Watch 4 je Samsung prešel na nekoliko prilagojen Googlov sistem Wear OS.

Nikakor ne gre v prvi vrsti za uro za fitnes, čeprav so senzorji precej natančni.

Čeprav Samsungove pametne ure od četrte generacije naprej poganja operacijski sistem Wear OS, vas vseeno kot glasovni pomočnik spremlja Bixby. Od 24. maja ga lahko zamenjate z glasovnim pomočnikom Google Assistant.

Fitbitove pametne ure

Googlove pametne ure Fitbit se uporabljajo predvsem kot merilec športne aktivnosti. Senzorji so zelo natančni, trajanje baterije pa je boljše, kot je običajno za pametne ure. Z izklopljenim GPS lahko uro Fitbit brez težav uporabljate 4 dni. Večina pametnih ur Fitbit ima že vgrajeno glasovno pomočnico Amazon Alexa. Nekateri modeli so res majhni in se dobro prilegajo zapestju, zato lahko pametno uro Fitbit uporabljaš tudi za spremljanje spanja in drugih dejavnosti ter telesni pripravljenosti.

Suunto pametne ure

Suunto je proizvajalec ur za outdoor navdušence. Ure so narejene ročno na Finskem in so posebej narejene za težke vremenske pogoje.

Polar

Polar je staro finsko podjetje iz obrobja Oula. Svojo pot so začeli s pasovi za merjenje srčnega utripa in tudi danes so referenčna točka za merjenje srčnega utripa.

Pametne ure v akciji

Če iščeš samo akcijske ponudbe pametnih ur, si jih poglej na strani namenjeni posebej za akcije pametnih ur.

Najpopularnejše pametne ure

Na naših nasvetih vzdržujemo lestvico najpopularnejših pametnih ur v preteklem letu. Na ta način lahko občutite utrip uporabnikov in kaj si na trgu zares želijo naši uporabniki.

preberi več
Cena
MIN MAX

Nakupovalni nasveti

Kako izbrati športni merilec? 

Želiš po opravljeni športni aktivnosti vedeti kakšen je bil tvoj srčni utrip, koliko kalorij si porabil ...

Samsung Galaxy Watch 5 je tukaj!

Na Galaxy Unpacked dogodku je Samsung predstavil svoji novi pametno uri Galaxy Watch 5 in Galaxy Watch ...

10 najbolj priljubljenih pametnih ur (2022)

Se težko odločiš za pravo pametno uro? Preveri, za katere pametne ure so se v preteklem letu najpogosteje ...

Kdo je najhitrejši na kolesih?

Poletje je idealni čas za dvoje - za nekaj počitka in veliko športanja. Se strinjaš? Čeprav so poletne ...

Prikaži vse nakupovalne nasvete
1713 izdelkov
 • Priljubljenost
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)
  • Št. trgovin
  • Popust (najnižji naprej)
  • Popust (najvišji naprej)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka