Dnevna soba: dekorativne ideje, ki povečajo prostor

15. 07. 2015 07:00:53

Z dragimi in obsežnimi prenovami lahko ustvarimo večji prostor, vseeno pa obstaja veliko zvijač, ki so denarnici prijazne in preproste za izvedbo, da je prostor videti večji. Oglej si naslednje dekorativne ideje, s katerimi lahko povečaš prostor dnevne sobe.

Dnevna soba je prvi prostor, ki ga obiskovalci vidijo po vstopu skozi vhodna vrata. Prostor določa vzdušje in vpliva na počutje. Dnevna soba je tudi prostor za zabave s prijatelji in z družino, zato naj zasnova odraža sprostitev in druženje.

Osredotoči se na talno oblogo

Talna obloga zavzema znaten del kvadrature, zato ima pomemben vpliv v dnevni sobi. Uporaba enega materiala, npr. lesene talne obloge, v dnevni sobi in ostalih prostorih vizualno razširi prostor in ustvari, da prostor teče. Da se izogneš prekinitvi tega toka, izberi preprogo v podobnem odtenku, kot je lesena talna obloga, ne pa preproge v kontrastnem odtenku. Izberi zofo in omare z nogami, da bo talna obloga stekla tudi pod pohištvom.

Izkoristi stene

Mesto, kjer se stene stikajo s tlemi, določa velikost prostora tako fizično kot tudi vizualno. Ne, ne moreš spremeniti mesta sten brez gradbenega dovoljenja, vendar z okrasnimi predmeti lahko poudariš višino prostora, saj dekorativni predmeti pritegnejo pozornost oči, zaradi česar se zdi prostor večji. Zavese obesi povsem pod strop ter namesti visoke knjižne police, regale ali okrasne letve.

Neovirano gibanje

Neovirano gibanje je značilnost velikih prostorov, a tudi v majhnem prostoru je treba urediti pohištvo na način, da se ljudje brez težav premikajo iz enega območja v drugega. Predvidevaj, kakšna bi bila idealna pot do kavča ali pisalne mize, nato pa tako uredi pohištvo, da ne bodo potrebni ovinki. Poskrbi tudi za dovolj prostora za odpiranje in zapiranje oken, dostop do stikal, prostor za noge med kavčem in kavno mizico …

Dodaj kontaktno točko

Dodaj kontaktno točko ali poudarek, ki bo odvrnil pozornost od velikosti prostora. To je lahko karkoli – od dekorativne stene ali slike do barvitega kosa pohištva, ki ustvarja kontrast z drugimi stenami, druga možnost pa so kontrastni dodatki. Poišči okrasni predmet v stilu, ki se razlikuje od ostalega dekorja. Če je prostor večinoma opremljen s tradicionalnimi kosi, dodaj nekaj avantgarde ali sodobne umetnosti. Če imaš raje minimalistično sodobno pohištvo, za kontaktno točko izberi tradicionalen element, npr. starinsko omaro, stol.

Uporabi ogledala, da bodo odsevala svetlobo

Ogledala odsevajo svetlobo, zaradi česar je prostor videti večji. Uporabi jih pred svojim najlepšim okrasnim predmetom, da bodo odsevali njegovo lepoto, izogni pa se uporabi zrcalne stene, saj je lahko preveč retro, predvsem pa spremeni estetiko prostora. Namesto tega raje izberi eno večje uokvirjeno ogledalo in ga obesi ali postavi na tla, lahko pa obesiš tudi več manjših ogledal, ki jih postaviš v kompozicijo.

 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba