Ne odpravi se na zimsko vožnjo brez teh pripomočkov!

2. 02. 2015 14:34:30

V snežnih razmerah, kakršnim smo priča te dni, je vožnja bistveno bolj nevarna. Sneg povzroča zdrse na cestišču, zaradi katerih se število nesreč poveča, daljše vožnje pa se lahko v skrajnem primeru končajo tako, da s sopotniki obtičiš v pokvarjenem avtomobilu na nekem oddaljenem območju. Seveda to ne pomeni, da zimska vožnja ne more biti varna in prijetna zaradi čudovite zasnežene okolice, poskrbi le, da imaš s seboj vso potrebno dodatno opremo, ki ti lahko celo reši življenje. Kaj vse potrebuješ? Preveri spodaj!

image

Naj bo vožnja tudi v snežnih razmerah varna in prijetna - KLIKNI TUKAJ IN IZBIRAJ V BOGATI PONUDBI AVTO OPREME ZA VEČJO VARNOST!

1. Prva pomoč

S tem, ko je v zimskih mesecih povečano število prometnih nesreč, je večja tudi možnost različnih poškodb med vožnjo. Povoji, gaze, antibakterijsko mazilo in sredstva za lajšanje bolečin so le nekateri bistveni deli, ki jih mora vsebovati komplet prve pomoči za avtomobiliste. Ne pozabi se tudi predhodno seznaniti z uporabo vseh teh pripomočkov za oskrbo, da v primeru poškodb ohraniš mirno kri.

2. Orodje

Vedno je v avtomobilu dobro imeti osnovni komplet orodja, ta potreba pa se v zimskih mesecih le še poveča. Obvezno moraš imeti orodje, ki je potrebno za zamenjavo pnevmatike, saj ti to v primeru nesreče v snegu pomaga, da se zapelješ vsaj do bolj varnega zavetja. Med osnovnimi kosi orodja sta še ključ ter strgalo za okenska stekla, ki ti v težkih zimskih razmerah omogoča boljšo vidljivost.

3. Lopata in vlečna vrv

V primeru, da tvoje vozilo obtiči v snegu, si najlažje pomagaš s tema dvema pripomočkoma. Z lopato lahko hitro počistiš sneg okoli pnevmatik in tako svojemu avtomobilu zagotoviš prosto pot, medtem ko te vlečna vrv, ki jo pripneš na sprednji del avta in nato na zadnji del vozila, ki priskoči na pomoč, povleče na varno podlago.

4. Svetilke

Dobra vidnost je v zimskih razmerah ključnega pomena. V primeru okvare avtomobila moraš ostala vozila o tem obvestiti s svetlobnimi signali, svetilka pa ti pride še kako prav, če se moraš na hitro lotiti popravila avta ali pa če moraš po sili razmer v njem prenočiti. Poskrbi, da imaš v vozilu vedno tudi dodatne baterije, če je potrebno te zamenjati.

5. Suha hrana in voda

V primeru, da obtičiš na kakšnem bolj odročnem mestu zaradi okvare vozila v snegu, sta hrana in voda bistvenega pomena. V avtomobilu imej zato vedno shranjenih nekaj suhih živil, kot so na primer oreščki, ter konzervirane hrane, ki je težko pokvarljiva. Vodo shrani v posodah, ki ne zamrznejo, saj navadne plastenke ne prenesejo ekstremno nizkih zimskih temperatur.

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka