Kako do varnejšega računalniškega gesla?

26. 04. 2014 09:00:24

Kratko geslo ali uporaba imena oziroma besede iz slovarja je zelo lahka tarča za vse nepridiprave, ki vdirajo v računalnike. Tudi preprosta zamenjava črke a s simboli, kot je na primer @, za računalniške hekerje ne predstavlja večjega problema. Kriptograf in strokovnjak za računalniško varnost Bruce Schneier zato predstavlja nekaj nasvetov, kako ustvariti varnejše geslo za računalnik in spletna mesta.

image

SE ODLOČAŠ ZA NAKUP NOVEGA PRENOSNIKA? TUKAJ najdeš bogat seznam modelov različnih blagovnih znamk, velikosti ekrana in tehničnih lastnosti!

Scheiner vsem uporabnikom računalnikov polaga na srce uporabo parafraziranja povedi, ki si jo lahko zapomniš. Iz svoje najljubše povedi nato izlušči prve črke besed, podoben simbol ali številko ter ustvari novo besedo. Kot primer predstavlja poved »MY DOG NATE WOOFS AND RUNS IN HIS SLEEP«, iz katere je nato nastalo odlično geslo mdN8w@r!hs. Precej bolj varno kot uporaba imena in priimka ter letnice rojstva, kajne?

Kljub varnosti pa so takšna gesla za spomin vse prej kot mačji kašelj, zato si je priporočljivo napisati geslo na kos papirja in ga pospraviti nekam na varno. Zapiši si seveda frazo ali namig, ne pa celotnega gesla. V kolikor računalnik in podatke opremiš z močnim geslom, ga ne bo potrebno večkrat menjati, razen seveda v primeru, da nepridipravi skušajo vdreti v tvoj sistem, ne pozabi pa tudi na dejstvo, da je najvarnejše izbrati različna močna gesla za različne podatke. Imeti enako geslo za dostop do elektronske pošte in hkrati elektronskega bančništva tako ni najpametnejša odločitev.

Če se ti zdi toliko različnih kombinacij preveč kompleksna rešitev, lahko novo geslo uporabiš na več spletnih mestih, če mu dodaš različne pripone. Možna je tudi menjava velikih in malih črk, pazi pa na število znakov v geslu, saj za najvarnejša veljajo takšna z najmanj osmimi znaki.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka