Operacijski sistem Windows ali Mac?

26. 03. 2014 09:17:54

Vojna med privrženci operacijskih sistemov Windows in Mac divja že dolga leta, mnenja se krešejo in gorečemu argumentiranju, zakaj izbrati enega ali drugega, še vedno ni videti konca. Preberi si nekaj mnenj uporabnikov, ki ti bodo pomagala pri odločitvi, če pravkar izbiraš nov računalnik.

image

Veliko uporabnikov meni, da za enako ceno z nakupom računalnika s sistemom Windows dobiš veliko več kot pri nakupu Applovega računalnika z operacijskim sistemom Mac, medtem ko drugi visoko ceno Applovih izdelkov upravičujejo s kakovostno strojno opremo, osupljivim videzom in ugodnostmi Applovega ekosistema.

POIŠČI PRAVI OPERACIJSKI SISTEM ALI ANTIVIRUSNO ZAŠČITO ZA SVOJ RAČUNALNIK! TUKAJ najdeš pregleden seznam izdelkov s področja programske opreme ...

Ne glede na mnenja ima Apple Mac kar nekaj omejitev – če na primer želiš napravo nadgraditi z dodatno notranjo opremo, potrebuješ Mac Pro, ki stane približno 2.500 ameriških dolarjev. Cenejše različice s sistemom Mac ne omogočajo nadgrajevanja, zaradi česar igranje računalniških igric skoraj gotovo odpade. Prilagodljivost je torej vrlina sistema Windows, ki omogoča prosto nadgrajevanje tako strojne kot programske opreme, kar pa nosi večje tveganje okužb z virusi in zahteva več vzdrževanja.

Applovi računalniki s sistemom Mac so torej veliko bolj varni pred okužbami, a čeprav sistem Windows potrebuje nekaj vzdrževanja in aktiven antivirusni program, noben operacijski sistem ne zahteva več posodobitev kot Mac, poleg tega pa se Windows bolje obnese pri varovanju osebnih podatkov.

Glede na to, da računalniki Apple stereotipno veljajo za izbiro umetnikov, podjetja s programsko opremo platformo Mac dobro zalagajo z orodji za oblikovanje. Oba sistema imata sicer svoje prednosti in slabosti kar se tiče grafičnega oblikovanja, zato je tu izbira odvisna zlasti od osebnih preferenc.

Se sprašuješ, kateri sistem je enostavnejši za obvladovanje? Pravzaprav je to odvisno le od tvojih predhodnih izkušenj in navad. Čeprav Apple trdi, da je Mac zastavljen bolj intuitivno, se najde marsikateri dolgoletni uporabnik sistema Windows, ki se s tem ne bo kar tako zlahka strinjal.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka