Pripravi motor na novo sezono

14. 04. 2014 09:09:38

Pomlad je tu, sonce ostaja z nami vsak dan dlje in gotovo te že mika izlet na dveh kolesih, toda ne podaj se na cesto kar takoj, saj moraš pred tem poskrbeti za brezhibno delovanje vozila po dolgi zimski hibernaciji. Preberi nekaj nasvetov in si zagotovi, da bo motorno kolo dobro pripravljeno za na pot!

image

TE MIKA SPROŠČENA POMLADANSKA VOŽNJA NA DVEH KOLESIH? TUKAJ preveri zanimivo ponudbo motornih koles!

Najprej preveri, če je starost pnevmatik še ustrezna, ob tem prekontroliraj tlak v pnevmatikah in si oglej debelino profila, ki mora zadostovati predpisom. Pozornost moraš obvezno posvetiti tudi zavoram in zavorni tekočini. Z zavornih diskov očisti morebitne sledi rje ter ostanke zaščitne tekočine proti rjavenju. Zapelji se na krajšo in počasno testno vožnjo, med katero lahko ugotoviš, ali zavore primejo.

Za akumulator pred namestitvijo poskrbi tako, da očistiš kontakte z vlažno krpo. Če motor ob vžigu nerodno pokašljuje, bo akumulator potreboval dodatno polnjenje, v skrajnem primeru pa celo menjavo. V rezervoar natoči nekaj svežega goriva, saj lahko staro iz pretekle sezone zamaši brizgalne šobe v motorju. Če se ti zazdi, da motor vendarle ne deluje v vsej svoji zmogljivosti, bo potrebno čiščenje brizgalnih šob in menjava filtrov za gorivo. Je bila menjava olja na seznamu opravil že ob koncu lanske sezone? Potem ti za to ni potrebno skrbeti, dodatno pozornost pa lahko posvetiš delovanju vseh luči in smernikov, saj si ne želiš, da bi te na cesti kdo spregledal. Škodil ne bo niti splošen pregled pri serviserju, ki bo preveril delovanje vseh mehanskih delov.

Med zimo ni počival le motor, temveč tudi večina tvojih mišic, s katerimi upravljaš vozilo. Pred sezono se zato velja posvetiti fizični pripravi in splošni kondiciji. Gotovo veš, kako te utrudijo prve spomladanske vožnje in s kakšno vzdržljivostjo se voziš ob koncu sezone, ko je telo že utrjeno, zato ne zanemari tega dejavnika. Ne pozabi, da lahko utrujenost na motorju kaj hitro privede do napak. Preveri še brezhibnost varnostne opreme, kot je na primer čelada, in že se lahko podaš novim izzivom naproti!

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka