Kako se spopasti s prehladom?

29. 03. 2015 08:30:00

Praskanje in bolečine v grlu, kihanje in smrkanje, kašelj ter morda celo vročina – vse to so značilni znaki ene od najpogostejših zdravstvenih težav, ki te lahko doleti v jesenskem času: prehlada. Preberi, kako se mu izogniti ter na kakšen način ukrepati, da bodo bolezenske tegobe hitro minile, če te prehlad vendarle ujame.

PREŽENI PREHLAD S TEMI IZDELKI IN SE BREZ SKRBI PREPUSTI JESENI:

 

Kako se ob prehladu najhitreje pozdraviš?

Pri prehladu je bistven počitek in veliko tople tekočine, saj sluznica dihal tako ostane navlažena in so razmere za obstoj virusov slabše. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo izpiranje nosne sluznice s fiziološko raztopino, kar je še pogosteje potrebno pri majhnih otrocih, da preprečimo vnetje srednjega ušesa in druge zaplete, ki sledijo prehladu.

Ob hujši obliki bolezni se lahko poslužiš zdravil, ki so v lekarni na voljo brez recepta: bolečine v grlu lahko omiliš s pastilami za lizanje, med katerimi najdeš tudi take, ki preprečujejo rast in razvoj bakterij, pri močnem izcedku ter zamašenem nosu pa lahko ukrepaš s kapljicami ali pršili, ki zmanjšajo nabreklost nosne sluznice in zavirajo izločanje sluzi.

Na voljo so tudi zdravila, ki vsebujejo kombinacije različnih učinkovin, npr. poleg paracetamola ali acetilsalicilne kisline tudi učinkovine, ki zmanjšujejo nabreklost nosne sluznice, ter vitamin C. Medicinski strokovnjaki opozarjajo, da s temi zdravili sicer res lahko ublažiš več simptomov hkrati, vendar se poveča tveganje neželenih učinkov, zato jih priporočajo samo v primeru, da imaš vse znake, ki jih zdravilo zdravi.

 

Kako se najpogosteje okužiš?

Najpogosteje se okužiš z dotikanjem površin, na katerih so virusi, ki jih nato z rokami preneseš v očesno ali nosno sluznico – okužba s kihanjem in kašljanjem je šele na drugem mestu – zato lahko z rednim in temeljitim umivanjem rok narediš največ za svoje zdravje. Odpornost lahko krepiš z gibanjem na svežem zraku, raznovrstno prehrano z veliko sadja in zelenjave ter zadostno količino prespanih uric.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba