Komentarji

Pred 5 meseci

SAVA zimska pnevmatika 205 / 55 R16 91H ESKIMO

SAVA zimska pnevmatika 205 / 55 R16 91H ESKIMO HP 2

Zelo dobra guma glede na kvaliteto in ceno. Slavko

Pred 11 meseci

FULDA zimska pnevmatika 225 / 55 R16 95H

FULDA zimska pnevmatika 225 / 55 R16 95H KRISTALL CONTROL HP 2 FP

Zelo dobra guma, vredna nakupa.

Pred 1 letom

SAVA zimska pnevmatika 205 / 55 R16 91T ESKIMO

SAVA zimska pnevmatika 205 / 55 R16 91T ESKIMO S3+ MS

Mal se jih dotakneš pa počijo. Sem probal na traktorja dat pa je blo vredi dokler se nisem čez gošo pelal.

Kako pravilno vzdrževati zimske pnevmatike

30. 01. 2014 09:00:00

Prednosti zimskih pnevmatik niso pomembne le pri vožnji v snegu, saj se pri nizkih temperaturah vozilo z zimskimi gumami prej ustavi tudi na mokrem vozišču. Da pa lahko zimske pnevmatike skrbijo za varnost na cesti, imajo dober bočni oprijem in so dobro vodljive na snegu, ledu, snežni brozgi ter na mokrem cestišču, jih je potrebno ustrezno vzdrževati in skrbeti zanje.

Tekalna plast letne pnevmatike pri temperaturah, nižjih od 7°C, otrdi, zato je menjava avtomobilskih gum nujna za varno vožnjo. Letne pnevmatike imajo pozimi namreč slabši oprijem na cestišču, kar vpliva na daljšo zavorno pot vozila. V nasprotju z letnimi je tekalna plast zimskih gum mehkejša in zagotavlja boljši oprijem pri nizkih temperaturah. Poleg tega imajo zimske pnevmatike tudi manjšo aktivno površino dezena tekalne plasti, večje število lamel (zarez v blokih tekalne plasti) in vključujejo posebno zmes tekalne plasti z dodatkom silige za boljši oprijem na mokrem cestišču ter manjši kotalni upor, kar ugodno vpliva tudi na porabo goriva.

Se med vsemi zimskimi pnevmatikami, ki so na voljo na trgu, nikakor ne znajdeš? TUKAJ preglej zanimivo ponudbo na Ceneje.si!

Življenjsko dobo gume skrajšujejo predvsem neustrezen tlak, preobremenjenost vozila, prevelika hitrost v ovinkih in hitra vožnja. Naj kaj je torej pri vzdrževanju pnevmatik potrebno paziti? Polnilni zrak v gumi naj ima tlak, kot ga je predpisal izdelovalec vozila, saj prenizek tlak povzroča, da se pnevmatika med vožnjo prekomerno deformira in segreva, kar se lahko konča s poškodbo, v vsakem primeru pa vpliva na večjo porabo goriva in skrajša življenjsko dobo gume. Ob vsaki menjavi pnevmatik je potrebno slednje tudi centralizirati. Ventile je treba opremiti z zaščitnimi kapicami, ki predstavljajo učinkovito varovalo pred umazanijo. Tlak polnilnega zraka v zimskih pnevmatikah naj bo 0,2 bara višji od predpisanega.

Če na pnevmatiki opaziš izbokline, zareze ali razpoke, za nasvet povprašaj strokovnjake, za daljšo življenjsko dobo pnevmatik pa poskrbi tudi s primernim shranjevanjem le-teh. Hraniti jih je namreč treba v suhem, hladnem in temnem prostoru, zaščiti pa jih tudi pred bencinom, oljem in mastjo. Pnevmatik poleg tega ne čisti pod visokim pritiskom.

Sorodne kategorije

Želiš pred nakupom izvedeti več koristnih informacij?

FAQ (Pogosta vprašanja in odgovori)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba