Na kaj je potrebno paziti pri nakupu GPS naprave?

16. 01. 2014 09:00:00

Cestni navigacijski sistemi so vedno bolj priljubljeni, povpraševanje pa se še posebno poveča v zimskih in poletnih mesecih, ko se odpravljamo na morje oziroma na smučanje. Kljub cenovno vedno bolj ugodnim GPS napravam naj bo nakup premišljen, cena pa ne sme biti glavni dejavnik izbire.

Pred nakupom je potrebno dobro premisliti, kdaj in v kakšne namene bo navigacija uporabljena. Treba je upoštevati, kako pogosto bo naprava v uporabi, ali bo služila le kot cestna navigacija ali morda tudi za kolesarjenja in potepanje po neznanih mestih. V kolikor bo namenjena le vožnji z avtomobilom, je priporočljiva izbira večjega zaslona zaradi preglednejših prikazov kart in drugih podatkov, odlično pa je tudi upravljanje na dotik, saj so tako posamezne črke za vnos naslovov lahko večje. Smiselno je misliti tudi na to, kje bo naprava nameščena, da ne ustvarja prevelikega mrtvega kota na vetrobranskem steklu ali ovira dostopa do stikal na armaturi.

Najpomembnejši kriterij izbire je razpoložljivost ustreznih elektronskih kart. Ni dovolj le dolg seznam držav, temveč je potrebno preveriti tudi, katere razrede cest pokritost cestnega omrežja vključuje. Bolj zanesljivi so večji proizvajalci, ki navadno zagotavljajo natančnejše informacije in nudijo tudi večjo podporo ob morebitnih nadgradnjah. Razredi pokritosti namreč lahko segajo od zelo osnovnih omrežij avtocest do vseh regionalnih, lokalnih cest, mestnih ulic in kolovozov med vinogradi.

Pomemben podatek je tudi možnost nadgradnje kart. Ponudba se namreč od znamke do znamke razlikuje. Pri posodobitvah je potrebno omeniti še dodatne baze podatkov, kot so informacije o avtomobilskih kampih, smučiščih, igriščih za golf, turistični vodiči po mestih in podobno. Uporabna je tudi možnost načrtovanja poti na računalniku in prenos ustreznih podatkov na navigacijsko napravo.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba