Smučanje in pestra izbira smučarske opreme

17. 01. 2012 10:22:14

Zimski športi kot je smučanje in deskanje na snegu, so zelo priljubljena rekreacija, ki pa zahteva tudi pravo opremo. Izbira smuči in ostale smučarske opreme je zelo pestra in izbirate lahko med številnimi priznanimi proizvajalci, isto pa velja tudi za nakup snowboard deske!

Nakup smuči za smučanje je zelo pomemben korak, pred katerim morate v zakup vzeti predznanje smučarja, njegovo višino, težo in motorične sposobnosti ter priljubljen način smučanja. Smuči so na voljo v različnih dolžinah, oblikah, med seboj pa se ločijo tudi po trdoti in teži, ki sta posledica kvalitete materiala.

Smučanje za začetnike zahteva mehkejše smuči, ki so lažje in jih je lažje usmerjati. Smuči naj imajo bolj izrazit stranski lok in metuljasto obliko ter naj bodo malo krajše. Za vse, ki se s smučanjem ukvarjajo rekreativno, so primerna izbira smuči iz trših materialov. Daljše in trše smuči bolje drsijo, smučanje z njimi je hitrejše, poleg tega pa so smuči večje dolžine tudi bolj stabilne pri večji hitrosti in držijo smer drsenja. Smuči se delijo na krajše in z manjšim radijem, ki se imenujejo slalomske ter daljše z večjim radijem oziroma veleslalomske smuči.

Ko se odločate za nakup snowboard opreme, je izbira pravilnih vezi zelo pomembna. Da bi vezi popolnoma ustrezale vašim snowboard čevljem in dobro prenašale sile na robove deske, je potrebno najprej izbrati čevlje in šele potem vezi.  Modeli vezi se med seboj ločijo po kakovosti, ceni, udobju, prilagodljivosti pete ter tehnoloških izboljšavah.  

Najbolj pa je pomembno, da so vezi in snowboard čevlji kompatibilni in se eden drugemu prilegajo. Kupiti morate pravo velikost vezi, ter se prepričati ali so dovolj nastavljive za vaše potrebe in način vožnje. Predvsem pa naj vam bodo udobne.

Obstajata dve osnovni vrsti vezi, in sicer strap-in vezi, ki imajo trakove za pripenjanje, ter step-in vezi s preprostim načinom zapenjanja, v katere samo stopimo.  Cene med vezmi močno nihajo in pri step-in vezeh je potrebno kupiti tudi posebne step-in čevlje.

Bolj kot to kako deska izgleda, je pomembna širina snowboarda. Ta ne sme biti preozka ali preširoka, primerna pa mora biti tudi njena dolžina. Ta naj bi bila 90 odstotkov vaše višine. Snowboard je lahko v treh oblikah, in sicer directional, ki je najboljša izbira za vožnjo po celem snegu, twin- tip je odlična izbira za prosti slog in directional twin, ki so najboljša izbira, saj ponujajo vse.

Pred nakupom snowboard deske se pozanimajte tudi o njeni masi, to je tisti del po katerem se vozite in je najpomembnejši ter o fleksibilnosti deske.  Horizontalna fleksibilnost je povezana z vašo težo, medtem ko vertikalna pove kakšna je trdota deske. Večja je trdota snowboarda bolj je primeren za urejene proge in celi sneg, medtem ko so mehkejše deske dobra izbira za grudast in mehak sneg.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba