HDMI kabel omogoča kvaliteten prenos slike in zvoka

8. 01. 2012 15:24:38

Za čim večji užitek pri gledanju filmov lahko poskrbite na različne načine. Velikost televizijskega zaslona in kvaliteten zvok sta prav gotovo vodilna dejavnika pri užitku med gledanjem, a tako pri sliki kot zvoku je pomembna tudi kvaliteta.

image

Zvok mora biti čist in zaželen je tudi »surround« učinek, ki ga dosežemo tako, da več zvočnikov postavimo okrog prostora, ki je namenjen sedenju in gledanju televizije. Velik zaslon pa ob slabi kvaliteti slike na občutek pri ogledu filma vpliva prej negativno kot pozitivno. Zato lahko rečemo, da je kvaliteta slike prva stvar, ki jo morate pri tem upoštevati, saj boste bolj uživali ob ogledu kvalitetne slike na manjšem zaslonu, kot pa pri kockasti ali kako drugače uničeni sliki na velikem zaslonu.

Marsikdaj se odločimo za kabel in povežemo računalnik s televizorjem. Seveda sam kabel ni dovolj za to, saj potrebujemo še ustrezen izhod na računalniku. S takšnim načinom povezave ni potrebe po snemanju filmov na CD-je in DVD-je, saj je kabel tisti, ki omogoča prenos slike in zvoka med računalnikom in televizorjem.

Pri tem se je potrebno zavedati, da niso vsi kabli enakovredni in se pri nekaterih slika ter zvok uničita bolj, pri drugih pa manj. Pri nekaterih je pomembna tudi dolžina kabla in predolg kabel lahko uniči tako sliko kot zvok tako močno, da bo ogled filma popolnoma nezanimiv.

HDMI kabel je trenutno najbolj kvaliteten način prenosa slike in zvoka med računalnikom in televizorjem. Seveda pa za HDMI kabel potrebujete tudi ustrezen priključek tako na računalniku kot televiziji. Če imate starejši televizor in računalnik, potem kabel HDMI verjetno ne bo ustrezal vašim priklopom. Kabel HDMI bo primeren predvsem takrat, ko je vaš računalnik in televizor mlajši od dveh let, saj bo v tem primeru skoraj sigurno tako na računalniku kot televiziji tudi ustrezen priklop.

HDMI kabel in HDMI mini kabel

Pri nakupu je potrebno ločiti med tema dvema in poskrbeti, da kupimo pravega. HDMI mini kabel bo pri nas nekoliko težje kupiti in se boste pred nakupom morali kar dobro namučiti, da najdete ponudnika, ki prodaja tudi HDMI mini kabel takšne dolžine, kot jo potrebujete vi. Kabel HDMI je prisoten že v vseh računalniških prodajalnah, kjer prodajajo tudi kable, tako da bo nakup tega kabla enostaven.

HDMI kabel vam bo omogočal, da se bo tako slika kot zvok vašega računalnika prenesel do televizorja ob čim manjši izgubi kvalitete. Tako je HDMI kabel skoraj obvezen del tehnične opreme vsakega, ki ima tako na televizorju kot računalniku HDMI priklop.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka