Nakup dodatne foto opreme

27. 12. 2011 10:07:31

Dobra foto oprema je ključnega pomena za ustvarjanje kvalitetnih fotografij z vašim fotoaparatom, saj sam fotoaparat za to ni dovolj. Zato je večkrat potreben nakup dodatne foto opreme kot so objektivi, zaslonka, sprožilec, za predvajanje fotografij pa je vedno bolj priljubljena izbira digitalni foto okvir, ki ga lahko podarite tudi kot darilo.

Digitalni foto okvir je naprava v približno enaki velikosti kot standardni foto okvir in ima LCD zaslon na katerem se prikazujejo številne fotografije. Digitalni foto okvir, ki ima vgrajeno spominsko kartico vas bo stal malo več, prav tako tisti, ki imajo več funkcij. Nekateri imajo namreč vgrajeno celo vremensko postajo in prikazujejo videoposnetke. Med najbolj naprednimi pa je zagotovo foto okvir digitalni, na katerem lahko fotografije tudi skeniramo in klasične fotografije spremenimo v digitalne. Med prikazovanjem slik lahko poslušate tudi glasbo in določite časovni interval prikazovanja fotografij ali pa vnesete tekst.

Digitalni foto okvir naj ima vsaj 800x600 resolucije, za boljšo kvaliteto fotografij pa se mora ujemati z vašim fotoaparatom. Prepričajte se, da foto okvir bere spominsko kartico vašega fotoaparata, nekateri imajo tudi vhod za USB ključ, ki ga priključite in povežete z vašim osebnim računalnikom, sicer pa so priporočljivi okvirji z že vgrajenim spominom, na katerega lahko shranite fotografije.

Še en del foto opreme je zaslonka, ki je sestavljena iz več ploščic srpaste oblike, ki v sredini oblikujejo krog in jih lahko odpiramo in zapiramo.  Uravnavamo lahko velikost odprtine, skozi katero svetloba pride v kamero. Zaslonka nadzoruje količino svetlobe, ki prihaja skozi objektiv, in sicer manjša odprtina pomeni večjo globinsko ostrino in daljši čas ekspozicije, večja odprtina pa da manjšo globinsko ostrino in krajši čas. Zaslonka mora biti ustrezna za vašo znamko in model fotoaparata, seveda pa je odvisno tudi od tega koliko ste zanjo pripravljeni odšteti.

Sprožilec je lahko žični ali brezžični, ki deluje tako, da ga namestite na fotoaparat in bliskavico in sprožite. Glavna funkcija, ki jo ima sprožilec je, da s pritiskom nanj naredite posnetek. Vloga sprožilca je vedno bolj pomembna in ko je pritisk nanj polovične, sprožilec izostri sliko in šele, ko pritisnete do konca se sproži. Izbirate lahko med tako imenovani brezžičnimi IR sprožilci, ki so lahko tudi žični in so predvsem priporočljivi takrat kadar bi z vsakim dotikom fotoaparata prišlo do tresenja in posledično slabše fotografije. Foto oprema je lahko precej draga in kakšno boste izbrali je za to tudi odvisno od tega koliko ste zanjo pripravljeni plačati, ter seveda namena uporabe in zahtev.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba