Kako se turna oprema razlikuje od ostale smučarske opreme?

16. 12. 2011 15:49:01

Vedno bolj priljubljen šport, ki združuje gorsko pohodništvo in alpsko smučanje je turno smučanje, za katerega obstaja tudi prilagojena turna oprema, ki pa je lahko precej draga. Preden se lotite nakupa, se pozanimajte, kako se turna oprema razlikuje od ostale smučarske opreme in kakšne turne smuči je najbolj pametno izbrati.

image

Prava turna oprema zagotavlja dodatno varnost in vas lahko reši pred poškodbami in padci. Tako kot vsaka smučarska oprema, pa tudi turna oprema pomeni, da boste morali precej globoko seči v svoj žep. Turne smuči se od smuči za alpsko smučanje ločijo predvsem po dolžini, saj so običajno krajše, polega tega pa imajo turne smuči spredaj tudi luknjo, ki je namenjena vleki. Turne smuči so tudi trše in imajo večji lok. Da lažje hodite v strm hrib, imajo tudi nastavek za dereze, brez katerih vam bo sicer lahko zdrsnilo. Zadnji del smuči je opremljen z zarezo za posebne sintetične kože, ki jih pritrdite na spodnji del smuči, ki zaradi tega ne morejo drseti nazaj. Dobre turne smuči imajo tudi varnostne pasove, s katerimi jih pripnemo nase, da jih ob morebitnem padcu ne izgubimo.

Turne smuči vam morajo omogočati čim bolj enostavno hojo po celem snegu in dobro drseti po zasneženih strminah. Zelo pomemben del opreme so tudi turne vezi, zaradi katerih se lahko lažje vzpenjate v klanec in smučate navzdol. Dobre vezi bodo omogočale, da bo vaša peta, ko se boste vzpenjali v klanec sproščena in  se bo lahko dvigala. Ko se spustite v dolino pa je peta pripeta na smuči. Da bo hoja v hrib še lažja mora biti pod peto stopnička oziroma podstavek, ki omogoča, da se peta ne spusti do smuči ampak le do polovice.

Turna oprema pa vključuje tudi primerno obutev. Turni pancarji imajo podplat, ki je izdelan iz gume, notranji čevelj lahko odstranite in uporabljate tudi posebej ter školjko. Gre za kombinacijo dveh čevljev, in sicer tistih, ki so namenjeni za hojo in tisti za smučanje.  Da v njih lažje hodite, imajo turni pancarji predel okoli gležnjev gibljiv, sicer pa so izdelani iz trde plastike, imajo jermen za zategovanje, na zadnjem delu pa je opora, ki je vstavljiva in zaradi katere so turni pancarji višji. Da bo vaša turna oprema popolna, potrebujete tudi zložljive palice, cepin, primerna smučarska oblačila in smučarska očala, nahrbtnik na katerega lahko smuči pripnete in znanje kako opremo uporabljati.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka