Igranje na trobila

16. 12. 2011 14:41:57

Igranje in glasbila so želja marsikoga, a za uspeh na tem področju je potreben tudi talent. Večina tistih, ki premorejo zadostno mero posluha oz. talenta, se kasneje odloči za igranje vsaj enega ali več različnih glasbil. Med izbiro vseh mogočih glasbil se lahko odločite tudi za trobila.

image

Enako kot pri vseh drugih inštrumentih je tudi za igranje na trobila pomembno, da veliko vadimo, saj talent ni dovolj in brez trdega dela ne boste uspeli. Enako kot posluh je pri igranju na trobila pomembno tudi vaše teoretično znanje, ki ga največkrat lahko pridobite v glasbenih šolah. Ob vsem tem pa morate izbrati še katero trobilo boste igrali in ga tudi kupiti.

Na prodajnih policah glasbenih trgovin zlahka opazimo številna trobila, a med bolj priljubljena se lahko uvrsti trobenta, bariton in pozavna. Njihov nakup ni mačji kašelj in za kvalitetna trobila boste plačali kar precejšen znesek, zato pred nakupom dobro razmislite o tem, katero in kakšno bo trobilo, ki ga boste kupili.

Če se odločite, da bo vaš inštrument trobenta, potem se vam ponuja kar nekaj priložnosti, kjer boste trobento lahko igrali. Precej bolj omejene so priložnosti v primeru, da se odločite za igranje na bariton ali pozavno. Trobenta se lahko pogosto igra tudi v različnih orkestrih ali glasbenih skupinah, kar je za bariton in pozavno bolj redko.Če kupujete svojo prvo trobento, potem ste verjetno začetnik in na trobento še niste igrali oz. ste igrali le priložnostno. V tem primeru se lahko odločite za nakup trobente za začetnike, ki omogočajo bolj enostavno igranje in lažje učenje.

Ob trobenti boste pred igranjem potrebovali še ustnik, za varen transport trobente in primerno vzdrževanje pa je priporočljiv še nakup kovčka in čistilnega seta. Z rednim čiščenjem bo vaša trobenta dlje časa delovala in tudi servisi bodo bolj redko potrebni. Enako velja tudi ob primerni pozornosti ob transportu in ustrezno zaščiteni trobenti, ki jo shranimo v kovček.

Ravno servisi so lahko najbolj sporni, saj je cena tovrstnih storitev zelo draga. Prav to pa je tudi razlog, da je bolje kupiti nova glasbila in ob tem prejeti tudi ustrezno garancijo, saj vas ob nakupu rabljenega lahko hitro doleti kakšna poškodba, katere izvor je potrebno iskati pri prejšnjem lastniku tega glasbila, posledice in stroške popravila pa boste nosili vi, če ta trobenta ali neko drugo glasbilo ni več v garanciji.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka