NASVET Kuhinjska oprema
23. 11. 2022 10:08:31

KAKO IZBRATI BRUS ZA NOŽE?

1/1

Ne dovoli, da rezilo noža postane topo do te mere, da se elegantno rezanje spremeni v neudobno sekljanje in rezanje. Vendar pa topega noža ne zavrzi, ampak si priskrbi brusilnik za nože. Tako boš videl, da je brušenje nožev čisto enostavno opravilo.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste
  2. Material
  3. Parametri
  4. Funkcije
  5. Drugi kuhinjski pripomočki
  6. Nasveti za konec

 

Vrste

Električni brusilnik nožev

Ti brusilniki za nože se lahko uporabljajo doma ali profesionalni kuhinji. Vodilni utori, ki so speljani pod idealnim kotom, pomagajo pri delu z nožem.

+ Za ostrenje skrbi električni motor
+ Zasnovan za več vrst nožev
+ Varno delovanje
+ Enostavna uporaba

- Priključiti ga je treba na elektriko

 

Mehanski brusilnik

Nož položi v vodilne utore, potem pa je dovolj le nekaj gibov naprej in nazaj, da se rezilo nabrusi.

+ Uporabno za gladka ali nazobčana rezila ter kuhinjske škarje
+ Nižja cena
+ Priročne dimenzije
+ Enostavna uporaba

- Pri mehanskih brusilnikih s plastičnim ohišjem lahko hitreje pride do obrabe materiala

 

Jekleni brusilnik

Ko obvladaš tehniko, je to preprosto orodje za redno vzdrževanje nožev.

+ Za izkušene kuharje in mesarje
+ Nižja cena
+ Enostavno shranjevanje

- Nujno je zelo dobro obvladovanje tehnike

 

Brusilni kamen

Večina kamnov je obojestranskih. Na eni strani je groba površina, ki se uporablja za oblikovanje rezila, na drugi strani pa fina površina, ki se uporablja za ostrenje.

+ Z njimi upravljajo predvsem poznavalci in izkušeni kuharji
+ Z njim lahko odlično nabrusiš tudi popolnoma top nož

- Delo z njim se lahko zdi dolgočasno in naporno

Material

Brusi

Za izdelavo se uporabljajo različne vrste zlitin, ki se razlikujejo predvsem po ceni. Cenejši modeli so izdelani iz nerjavečega ali ogljikovega jekla, dražji pa iz diamantnega jekla z mikrodelci diamanta. Nerjaveče jeklo je odporno proti koroziji in se večinoma uporablja za manj kakovostne in manj trde nože. Za dražje nože izberi karbonsko jeklo, ki je primerno za trda rezila. Diamantno jeklo ima visoko trdoto, primerno za brušenje zelo kakovostnih nožev.

V opisu izdelka preveri prisotnost diamantnih mikrodelcev. Pri cenejših modelih se oznaka "diamantni" uporablja bolj kot tržna atrakcija.

 

Brusilni kamni

V preteklosti so za izdelavo brusilnih kamnov uporabljali naravne materiale, kot so kremen, peščenjak ali korund. Danes se pogosteje prehaja na sintetični korund ali silicijev karbid. Za naravne materiale sta značilni neenakomerna grobost in manjša trajnost. Sintetični korund ima dolgo življenjsko dobo in je zaradi večje zrnatosti primernejši za končno brušenje. Silicijev karbid ima boljšo zmogljivost brušenja, zato je primeren za grobo in srednje grobo brušenje.

Jekleni brusilniki

Izdelani so iz nerjavečega jekla in se razlikujejo predvsem po površinski obdelavi. Drobni jekleni brusilniki se uporabljajo za brušenje, medtem ko so bolj grobi bolj podobni ročnemu brusilniku. Pogosto so cenejši ali del večjega kompleta. Zlasti pri bolj grobih velja pravilo, da je treba ohranjati natančen kot, sicer lahko poškoduješ rezilo.

Noži
Pomemben je tudi material rezila noža. Ti so običajno izdelani iz različnih vrst in trdot jekla. Čim trše je jeklo, tem redkeje ga je treba brusiti. Vendar je treba to zaradi večje krhkosti opraviti previdneje. Podatki o trdoti so navedeni v opisu izdelka pod okrajšavo HRC. Za kuhinjske nože je priporočljivo najmanj 52 HRC.
  • Rezilo iz ogljikovega jekla - brušenje je enostavno, dolgo ohranja oster rob
  • Rezilo iz nerjavečega jekla - težje se brusi
  • Titanovo rezilo - težje ga je nabrusiti, vendar titan potrebuje veliko časa, da postane top
  • Keramična rezila - zelo dolgo ostanejo ostra, niso primerna za brušenje doma
  • Diamantna rezila - trdota se precej razlikuje, vendar jih na splošno ne bi smelo biti težko nabrusiti

 

Parametri

Ergonomija

  • Pri izbiri vedno upoštevaj celotno zasnovo in kakovost izdelave
  • Pri jeklenem brusilniku je treba pogledati le na ročaj
  • Raje izberi bolj grobo površino, ki ti ne zdrsne iz roke
  • Robustna zasnova bi morala biti samoumevna - dovolj stabilna in uravnotežena
  • Brusilni del mora biti mehak in trpežen, da ne poškoduje rezil ali da na njih ne nastanejo zobci ali neželene krivine

 

Granulacija

Pomeni grobost brusnega kamna. Izražena je v enoti, ki označuje število por v kamnu na 1 palec površine (1 palec = 2,54 cm). Zmleti deli rezila padajo skozi pore. Seveda na granulacijo vpliva tudi material. Bolj groba površina se uporablja bolj za oblikovanje in ostrenje rezila. Nasprotno pa finejša površina zagotovi končno ostrenje rezila.

Granulacija Uporaba
80–220 Običajno ostrenje
800–2000 Brušenje
3000–8000 Premazovanje in poliranje

 

Funkcije

  • Pri električnih brusilnikih imaš lahko na voljo funkcijo sterilizacije ali sušenja
  • Nedrseča podlaga, ki je lahko v obliki gumijastih nogic ali gumirane podlage
  • Varnostno stikalo za preprečevanje morebitnega pregrevanja

 

Drugi kuhinjski pripomočki

 

Nasveti za konec

Razlika med brušenjem in ostrenjem

Pri ostrenju se v strukturo kovine ne posega bistveno, temveč se obdela njena površina tako, da ji povrne prvotno obliko. Brušenje pa je globlji poseg, ki lahko vključuje spremembo oblike ali strukture bolj poškodovanega rezila. Zato je brušenje dovolj le enkrat na vsake toliko, če sploh. Če rezilo pravilno naostriš, brušenje morda sploh ni potrebno.

Kako pravilno brusiti?

Pri električnih brusilnikih upoštevaj navodila proizvajalca. Rezilo samo položi v vodilne utore in ga med brušenjem drži brez prevelikega pritiska. Pri ročnih brusilnikih vstavi rezilo v vodilne utore in ga premikaj z ustreznim pritiskom, da ga enakomerno nabrusiš. Ne pozabi, da je pri nekaterih brusilnikih pravilna samo ena smer potiska.

Pri brušenju z jeklenimi brusilniki nož drži s svojo dominantno roko, brus pa z drugo. Rezilo vodi pod rahlim kotom proti njegovi smeri, od sebe do konca brusa. Rezilo postopoma premikaj v vodoravni smeri, da nabrusiš celotno rezilo.

Na brusilnem kamnu premikaj rezilo pod rahlim kotom proti smeri rezila. Pomembno je, da ta kot ostane enak med celotnim potegom, tudi pri brušenju druge strani. Pred uporabo je treba brusni kamen navlažiti z vodo ali premazati z rastlinskim oljem, da se njegove pore ne zamašijo z jeklom.

Vzdrževanje

Ne glede na to kateri brusilnik za nože uporabljaš, upoštevaj naslednja pravila. Nož in brusilnik morata biti popolnoma čista. Zlasti ostanki maščobe na nožu praktično onemogočajo brušenje. Po brušenju nož obriši z navlaženim prtičkom ali krpo, da ostanki materiala ne pridejo v hrano. Nato izostrene ali nabrušene nože shrani tako, da se rezila ničesar ne dotikajo.

 

→Poglej bruse za nože na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka