NASVET Avdio & Video
3. 10. 2022 13:03:29

KAKO IZBRATI GRAMOFON?

1/1

Gramofoni imajo prav poseben čar, s katerim osvojijo srce čisto vsakega ljubitelja glasbe. Nostalgično prasketanje ob predvajanju vinilne plošče je nenadomestljivo. Toda ali veš, da je to čudovito prasketanje pravzaprav škodljivo za ploščo in gramofon? To, kar slišiš, je namreč prah, ki lahko povzroči veliko škode. Da bi ti gramofon ustrezal in ti zvesto služil dolga leta, moraš biti pozoren na izbiro in vzdrževanje.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Vrste gramofonov
  2. Parametri
  3. Kako nastavim gramofon
  4. Čiščenje gramofona in plošč
  5. Dodatki
  6. Najpogosteje zastavljena vprašanja

 

Vrste gramofonov

Gramofoni z zvočniki

Gramofoni z zvočniki se pogosto imenujejo tudi "vse v enem" gramofoni. Imajo vgrajene zvočnike, ki omogočajo predvajanje takoj po priključitvi.

Sicer so cenovno ugodni, kakovost zvoka vgrajenih zvočnikov pa ni tako dobra kot pri tistih z zunanjimi zvočniki.

+ Primerno za nezahtevne poslušalce
+ Pogosto imajo FM radio

- Slabša kakovost zvoka

 

Hi-Fi gramofoni

Hi-Fi gramofone so primerni zlasti za navdušence, ki že imajo izkušnje s tovrstnimi predvajalniki. So poceni in se ponašajo z zelo dobro kakovostjo zvoka, ki pa je odvisna tudi od zvočnika, ki ga dobiš zanje. Ti niso del te vrste gramofona.

+ Boljša reprodukcija zvoka v primerjavi z gramofonom z zvočniki

- Kupiti je treba zvočnike ali predojačevalec

 

Gramofoni za DJ-je

Gramofoni za DJ-je so zasnovani tako, da prenesejo tudi manj nežno ravnanje in skrečanje. Tako kot Hi-Fi gramofoni imajo tudi ti gramofoni zelo kakovosten zvok - vendar je to odvisno tudi od njihove cene. Cena pa bo višja, ker potrebuješ tudi mešalko.

Gramofoni za DJ-je imajo direktni pogon in motor z močnim navorom

+ Visokokakovosten zvok
+ Skrečanje

- Za njihovo popolno uporabo moraš kupiti mešalko
- Višja cene

 

USB gramofoni

Imajo USB vhod, ki v nekaterih primerih omogoča pretvarjanje zvoka z vinilk v digitalno obliko. V drugih primerih pa se USB gramofoni uporabljajo samo za predvajanje digitalnih datotek s flash pomnilnika. Prav tako imajo lahko USB gramofoni direktni pogon, kjer je motor del gramofona, ali jermenski pogon, kjer je motor ločen in zahvaljujoč temu zaduši tresenje gramofonskega krožnika.

+ Predvaja/zapisuje na USB

 

Ročni gramofon

Pred predvajanjem je treba ročico namestiti na ploščo, po končanem predvajanju pa jo je treba ponovno ročno dvigniti. Če tega ne storiš, lahko po predvajanju igla opraska ploščo.

Ročni gramofoni so namenjeni predvsem poznavalcem, za katere je upravljanje gramofona posebna izkušnja.

+ Primerno za studijsko uporabo in DJ-je

- Gramofon je treba izklopiti ročno, da se prepreči nepotrebna obraba igle

 

Polavtomatski gramofon

Ko se predvajanje plošče konča, se ročica dvigne. Nato jo postaviš v osnovni položaj in gramofon izklopiš. Vendar moraš ročico ob začetku predvajanja namestiti na gramofonsko ploščo. V drugih primerih se gramofon samo izklopi, ročica pa se ne vrne na svoje mesto.

+ Po končanem predvajanju se igla ne obrabi

- Ročno upravljanje ročice lahko ob neprevidnem ravnanju povzroči praske na plošči

 

Avtomatski gramofon

Avtomatski gramofon se večinoma upravlja sam. Ploščo položiš na krožnik in pritisneš gumb, potem gramofon položi ročico na ploščo in jo po končanem predvajanju spet dvigne - gramofon se takoj zatem izklopi.

Pri nekaterih modelih se plošča sicer sama neha vrteti, vendar je treba ročico ročno vrniti na nosilec.

+ Pri neprevidni namestitvi igle ni nevarnosti, da bi se plošča opraskala
+ Nekateri modeli imajo repeat funkcijo, ki omogoča ponovno predvajanje te strani plošče

Laserski gramofoni
Obstajajo tudi laserski gramofoni. Danes jih najdemo le še v arhivih ali na radijskih postajah, kjer se uporabljajo ne le za predvajanje, temveč tudi za digitalizacijo plošč. Njihova nakupna cena je zelo visoka.

 

Parametri

Predojačevalec

Zagotovo se zavedaš, da ima zvok pri gramofonu pomembno vlogo. Zato je predojačevalec njegov sestavni del. Kakovostnega zvoka ni mogoče zagotoviti že takoj, zato je treba priključiti predojačevalec, ki dodatno spremeni signal. Vgrajeni predojačevalci niso zelo kakovostni, zato se splača kupiti zunanjega, ki bo veliko bolje prilagodil zvok.

Ojačevalci

Za ojačitev signala se uporablja ojačevalec, ki se nato po kablih prenese do zvočnika. Delimo jih glede na vrsto konstrukcije:

  • Integrirani - Integrirani ojačevalci so lahko cevni ali hibridni in imajo čudovit zvok. Vendar so tudi dražji
  • Digitalni - So neverjetno natančni. Moč je umetno ustvarjena z digitalnim čipom. Njihova največja prednost je majhna poraba
  • Terminalni - Zvokovni signali na vhodu s pomočjo notranjega vezja, tranzistorjev, kondenzatorjev in elektronk obdelajo tako imenovani linijski signal. Razlikujemo terminalne ojačevalce v različici stereo terminalne stopnje (ojača izhod za več zvočnikov hkrati) ali razdeljene na mono bloke (za vsak zvočnik je pripravljena posebna terminalna stopnja)
  • Slušalke - Uporabljajo se za ojačanje vhodnega signala vira zvoka v slušalkah, vendar se nastali zvok razlikuje tudi glede na kakovost samih slušalk
  • Profesionalni - Za domačo uporabo jih je vsekakor škoda, torej v primeru, da se z zvokom nimate namena ukvarjati naprej ali pa nimate prav izpiljenega posluha. Uporabljajo se predvsem v snemalnih studiih in plesnih klubih

 

Gramofonska glava

Glava ima ključno vlogo pri predvajanju plošč na gramofonu. Različne vrste se razlikujejo predvsem po tlaku. Pri komercialno dostopnih gramofonih delimo glave in igle na dve vrsti.

  • Magnetodinamične - Zagotavljajo zelo kakovosten zvok, ki je posledica nihanja magneta med tuljavami. Te glave imajo  diamantno iglo, ki jo je običajno mogoče preprosto zamenjati. Delujejo na podlagi elektromagnetne indukcije in potrebujejo zelo majhen pritisk, zato se plošče manj obrabljajo. Vendar imajo šibek signal, zato moraš zanje kupiti predojačevalec
  • Piezoelektrične - To je starejša, vendar še vedno zanesljiva tehnologija. Temeljijo na gibanju kristalnega piezoelektričnega pretvornika, v katerem se zaradi gibanja in deformacije ustvarja električna napetost. Imajo safirno konico, vendar žal ne zdržijo tako dolgo kot magnetodinamični pretvorniki. Poleg tega se vinilne plošče veliko hitreje obrabijo. Frekvenčno območje je od 40 Hz do 11 kHZ ali do 15 kHZ.

 

Razlikujemo tudi med:

  • MM (Moving Magnet) - zelo kakovostna je glava z gibljivim magnetom 
  • MC (Moving Coil) - glava z gibljivo tuljavo zahteva visokokakovostni korekcijski ojačevalec

 

Igle

Biradialna konica ali igla se dotika stene utora z večjo površino, kar zmanjšuje pritisk in ne povzroča tako hitre obrabe ploščic. Običajno se na LP ploščah predvaja približno dva do tri tisoč strani. 
Nadalje igle delimo na:

  • Eliptične - najdražje glave imajo diamantno konico; takšna igla se imenuje eliptična in ima boljšo kakovost zvoka kot biradialna, vendar se tudi hitreje obrablja; pogosteje se uporabljajo za snemanje kot za poslušanje
  • Sferične - za razliko od eliptičnih imajo zaobljeno obliko in ne obrabijo plošče tako hitro, vendar imajo slabši zvok

 

Gramofonski krožnik

Predvsem je pomemben material, iz katerega je gramofonski krožnik izdelan. Najpogosteje je to srednje trd les, steklo ali akril. Najbolj priljubljen material pa je aluminij, saj je lahek in resonančen. Kakovosten krožnik mora imeti za LP plošče hitrost 33 vrtljajev na minuto, za SP plošče pa je idealna hitrost 45 vrtljajev na minuto.
Za predvajanje starih plošč se uporablja hitrost 78 vrtljajev na minuto, v praksi pa boš na vsaki vinilni plošči našel navedeno hitrost, ki jo je nato treba prilagoditi na gramofonu.

Kako nastavim gramofon?

Gramofoni niso ravno prijazni za transport, zato ga po nakupu razpakiraj in pripravi za predvajanje v nekaj preprostih korakih.

  1. Gramofon postavi na povsem ravno in trdno površino. Preveri jo z vodno tehtnico.
  2. V skladu z ustreznimi navodili pritrdi ročico in nanjo pritrdi vrtljivo utež
  3. Najprej nastavi ročico v ravnotežni položaj glede na ploščo, tako da igla lebdi nekaj milimetrov nad ploščo, vendar tako, da se ročica lahko sama vrne v prvotni položaj. V tem položaju nastavi osnovno vrednost pritiska na vrtljivem kolesu s številkami - na nič - tako, da bo sovpadala s položajem črte. Zdaj nastavi tlak. Optimalni tlak je med 1,4 in 2 g
  4. Zdaj nastavi še kot glave. Ročica je vzporedna s ploščo, konica igle je rahlo odklonjena proti osi ročice in z navpičnico tvori kot 20 stopinj
  5. Preveri, ali je konica igle pravokotna na utor plošče, če jo gledamo od spredaj

Gramofoni imajo pogosto Antiskating ali Bias opremo, s katero lahko ročno prilagodiš protitlak stranske sile, ki deluje na glavo. Vrednost sile Antiskatinga v gramih ne sme presegati vrednosti tlaka med ročico in iglo.

Kako gramofon ohraniš dlje pri življenju? Priskrbi si čistilni stroj, ki s pomočjo vode in sesanja odstrani vso nečistočo.

 

Čiščenje gramofona in plošč

Vsekakor si priskrbi komplet za čiščenje gramofona, ki ti pomaga podaljšati njegovo življenjsko dobo. Površino vinilne plošče pred uporabo ali po shranjevanju v kovčku vedno očisti s krpo iz mikrovlaken in posebno tekočino za vinilne plošče. Za odstranjevanje prašnih delcev lahko uporabiš tudi krtačo za plošče. Prah z gramofona briši redno, saj se usede v utore in tako predvajalnik hitreje obrabi.

Gramofonske plošče hrani v hladnem in suhem prostoru. Temperaturna nihanja bodo plošče deformirala in zvila, zaradi česar jih ne bo mogoče predvajati, zato jih ne hrani na neposredni sončni svetlobi in v bližini grelnikov. Plošče je treba hraniti v pokončnem položaju, da se ne bi deformirale in zvile pod lastno težo.

 

Dodatki

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Ali moram kupiti predojačevalec? Čemu je namenjen?

Če tvojemu izbranemu gramofonu ni priložen, potem da. Integrirani predojačevalniki niso tako kvalitetni. Vredno je kupiti gramofon in predojačevalec ustrezne kakovosti.
Kakovostnega zvoka ni mogoče zagotoviti s prvim izhodom, zato je treba priključiti dodatno komponento, ki služi za nadaljnjo modifikacijo signala.

Kakšna skrb je za gramofon potrebna?

Treba je redno brisati prah, po potrebi boš moral zamenjati tudi trak. Vendar ima vsak proizvajalec svoj postopek vzdrževanja gramofona.

 

→Poglej gramofone na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka