NASVET Telefonija
27. 09. 2022 13:04:43

KAKO IZBRATI SOLARNI POLNILEC?

1/1

Ti baterije zmanjka v nepravem trenutku in nimaš na voljo vtičnice? Solarni polnilec potrebuje samo sončno energijo, da začne polniti napravo. Še več, danes lahko deluje kot powerbank energije s primerno kapaciteto in učinkovitostjo.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste solarnih polnilcev
  2. Na kaj se osredotočiti
  3. Pogoste funkcije
  4. Dodatki
  5. Najpogosteje zastavljena vprašanja

 

Solarni polnilec je včasih veljal bolj za prikupno zanimivost, ki je v resničnih razmerah delovala le v omejenem obsegu. Z eksplozivnim razvojem fotovoltaike je napredovala tudi uporaba solarnih polnilcev. Danes lahko polnijo mobilne telefone, prenosne računalnike in avtomobilske akumulatorje, delno pa imajo tudi powerbank funkcijo in shranjujejo sončno energijo za poznejšo uporabo in polnjenje.
Pred nakupom razmisli predvsem o tem, katero napravo nameravaš polniti in kakšna hitrost polnjenja je zate sprejemljiva. Prav tako je dobro razmisliti o težavnosti in svetlobnih pogojih terena, na katerem boš polnilec uporabljal. Za kampiranje v gozdu je lahko primeren en model, na primer za pohodništvo v gorah pa drug.

Vrste solarnih polnilcev

Z neposrednim polnjenjem

Ta vrsta nima baterije in se polni izključno na podlagi prejete sončne svetlobe. Sončna celica lahko polni predvsem manjše naprave (mobilni telefon, GPS). Hitrost je odvisna predvsem od moči polnilca in jakosti sončne svetlobe.

+ Ko posije sonce, se vklopijo samodejno
+ So lahki in prenosni
+ Primerni za izlete na podeželje

- Deluje le v neposrednem stiku s soncem
- Počasnejše polnjenje

Z vgrajeno baterijo

Vgrajena baterija zagotavlja polnjenje elektronike, tudi če je sonce ravno zašlo. Večja kot je zmogljivost, več prostora je za polnjenje. Vendar je zaradi tega tudi večji in težji.

+ Z vgrajeno baterijo shranjuje sončno energijo za poznejšo uporabo
+ Delno deluje kot powerbank
+ Pogosto ima izhode za 5V (mobilni telefoni, prenosni računalniki) in 12V (avtomobilske baterije)

- Naprave z večjo zmogljivostjo baterije so običajno težje

Na kaj se osredotočiti

Kapaciteta baterije

Ta številka označuje skupno kapaciteto energije, ki jo naprava shrani za polnjenje. Večje vrednosti omogočajo večkratno polnjenje na en cikel baterije, vendar so takšni modeli velikokrat nekoliko večji.

Zmogljivost solarnega panela

Označuje izhodno moč fotovoltaičnega panela. Na splošno velja, da večja moč omogoča hitrejše polnjenje. Poleg tega nižje vrednosti morda ne bodo zadostovale za obsežnejše naprave (prenosnike, tablične računalnike), zato dobro premisli o izbiri.

Kako določiti moč solarnega polnilca?

Proizvajalci pogosto ne navajajo skupne izhodne moči polnilcev. To lahko preprosto izračunaš sam:
Pomnoži vhodno napetost (npr. 5 V) z vhodnim tokom (npr. 2 A). Potem je skupna moč celice približno 10 W, zato je naprava primerna za polnjenje pametnih telefonov, vendar ne zadostuje za avtomobilske baterije.

Teža

Teža ima pomembno vlogo, zlasti kadar moraš polnilec vzeti s seboj na pot. Same celice običajno tehtajo le nekaj sto gramov. Višja teža je značilna predvsem za stacionarne panele in rezervne vire energije.

Izhodna napetost

Izhodna napetost vpliva na to, katero elektroniko lahko z njim polniš. Nekateri modeli so univerzalni in imajo vhode za 5 V in 12 V. Če veš, da na sončno energijo ne boš nikoli polnil avtomobilskega akumulatorja, ti bodo zadostovali običajni 5 V modeli.

  • Manj kot 6 V - mobilne naprave, prenosni računalniki, fotoaparati
  • 6 V - mobilne naprave, prenosni računalniki, fotoaparati
  • 12 V - avtomobilske baterije, akumulatorji
  • 12 V ali več - za več vrst opreme v zahtevnih okoljih
Nekatere polnilce za zunanjo uporabo lahko pritrdiš na opremo ali nahrbtnik. Kolesarjem pride prav solarni polnilec za kolo, s katerim lahko med vožnjo napolnijo svoj telefon ali GPS.

 

Pogoste funkcije

  • Več solarnih panelov - hkrati lahko polniš več naprav
  • USB z več priključki - USB-C, micro-USB, Lightning itd.
  • Vhodi za 5 V in 12 V - možnost polnjenja naprav z različno napetostjo
  • Zanka za pritrditev – pritrdiš lahko na nahrbtnik, opremo itd.
  • LED svetilka - svetloba iz temnih predelov
  • Adapter USB/AAA - za polnjenje polnilca/powerbanka

 

Dodatki

Na trgu je na voljo več rezervnih virov energije. Izberi sebi najprimernejšega:

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kakšna je cena solarnega polnilca?

  • Najcenejši solarni polnilci stanejo manj kot 40 €, večinoma gre za manjše modele, ki so primerni za kampiranje in druga potovanja
  • Od 40 do 180 € lahko dobiš naprednejše kose z več solarnimi ploščami za polnjenje in večjo zmogljivostjo
  • Najboljši modeli najvišje kategorije so od 180 € naprej. Odlikujejo se predvsem po tem, da so kompaktni in lahki, za robustnejše modele pa velja, da lahko polnijo 24-voltne naprave.

 

Koliko časa traja, da se pametni telefon popolnoma napolni?

  • To je odvisno od vrste, moči samega polnilca in količine sončne svetlobe.
  • Pri močni svetlobi lahko večina modelov napolni telefon do 100 % v približno 1-2 urah
  • Pri šibki svetlobi pa se čas podaljša in lahko celo potroji. Nekateri polnilci brez svetlobe nato popolnoma prenehajo delovati ali pa se zelo šibko polnijo, kar postane pri običajnem delovanju telefona skoraj nesmiselno.

 

Je boljša kristalna ali amorfna sončna celica?

  • Amorfna celica - njena glavna prednost je, da zajame širši spekter svetlobe, ne le neposredne sončne svetlobe. Polnjenje je zato mogoče tudi za steklom. Pomanjkljivost je za  5-8 % manjši izkoristek in krajša življenjska doba
  • Kristalna celica - polikristalna ali monokristalna. Pri neposredni sončni svetlobi ima od 10 do 16 %, večji izkoristek in daljšo življenjsko dobo. Minus pa je šibkejša absorpcija razpršene  svetlobe.

 

→Poglej solarne polnilce na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka