NASVET Otroška oprema
27. 09. 2022 11:54:53

KAKO IZBRATI PRSNO ČRPALKO?

1/1

Prsna črpalka je zelo priročen pomočnik pri materinstvu. Lahko ti pomaga pri začetku laktacije, sprostitvi presežka materinega mleka ali pa si z njim narediš zalogo mleka, če dojenčka ob določenem času ne moreš dojiti, ko ga na primer pazi nekdo drug.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste prsnih črpalk
  2. Parametri
  3. Dodatki
  4. Lahko pride prav
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste prsnih črpalk

Električna črpalka

Električne prsne črpalke so primerne za matere, ki morajo mleko redno črpati. Te prsne črpalke imajo vgrajen motor in so navadno priključene na električno omrežje, obstajajo pa tudi kombinirani modeli, ki jih je mogoče uporabljati na baterije. Obstajajo prsne črpalke samo za eno dojko ali za obe dojki.

Elektronske prsne črpalke se delijo na enofazne in dvofazne.

Enofazne in dvofazne prsne črpalke
  • Enofazne prsne črpalke omogočajo nadzor moči vakuuma, vendar pa imajo slabše delovanje kot dvostopenjske prsne črpalke in niso tako nežne do bradavičk
  • Dvofazne prsne črpalke so nežne do bradavičk in natančno posnemajo sesanje dojenčka. Zato spodbujajo proizvodnjo mleka in so primerne za redno črpanje in začetek laktacije. Prva faza je stimulativna in posnema hiter ritem črpanja, ki spodbuja izločanje mleka. V drugi fazi je črpanje globlje in intenzivnejše, pride do dejanskega pridobivanja mleka

+ Enostavno črpanje
+ Enostavna uporaba
+ Brez napora
+ Možnost nakupa združljivih stekleničk

- Višja nakupna cena
- Motor je lahko glasnejši
- Večja teža

 

Ročna črpalka

Ročna črpalka je primerna za občasno črpanje, saj se črpa ročno. Pogosto ročno črpanje je lahko moteče in fizično bolj zahtevno. Ročno prsno črpalko lahko upravljaš z eno ali dvema rokama. Obstajajo tri vrste ročnih črpalk.

Batna, balonska ali vzvodna črpalka?
  • Batne črpalke so poceni, hitro črpajo, vendar niso zelo nežne do dojk in zato niso primerne v prvih dneh po porodu, ko so bradavičke preobčutljive
  • Balonske črpalke se poganjajo s stiskanjem balona in so uporabne za spodbujanje laktacije in pri težavah z bolečimi bradavičkami
  • Vzvodne črpalke so med ročnimi modeli najbolj ekonomične

+ Nižja nakupna cena
+ Odlične za občasno črpanje

- Niso najbolj nežne
- Uporaba je lahko fizično zahtevnejša

 

Parametri

Dimenzije in teža

Majhna velikost in nizka teža sta prednosti ročnih črpalk, ki tehtajo od okoli 200 do 400 g. Električne črpalke so zaradi motorja običajno večje in težje.

Tlak in hitrost črpanja

Pri nekaterih prsnih črpalkah lahko prilagodite intenzivnost vakuuma, hitrost črpanja in celo program stimulacije. Čim več možnosti črpalka ponuja, tem bolje. Vsaka ženska je drugačna in ji lahko ustreza nekaj drugega. Ne moreš vnaprej določiti, kaj ti bo ustrezalo, zato je bolje, če lahko preizkusiš vse in potem prilagodiš svojim potrebam. Dobro opremljeni modeli lahko ponujajo do 9 stopenj intenzivnosti črpanja.

Prostornina

Prostornina označuje, koliko ml ima steklenička, ki je priložena prsni črpalki. Običajno je to od 80 do 260 ml. Najpogostejše stekleničke imajo 125-150 ml.

Dodatki

Prsne črpalke običajno pridejo s pripomočki, ki jih je za večino aparatov mogoče tudi dokupiti. V tem primeru moraš predhodno preveriti njihovo združljivost s tvojo prsno črpalko.

Prsni nastavki

Da bi prsna črpalka delovala, kot je treba, je pomembno, da izbereš pravo velikost prsnega nastavka. Premajhen ali prevelik nastavek lahko bradavičko poškoduje, zato poišči prsno črpalko, ki ponujajo več velikosti nastavkov.

Velikosti prsnega nastavka

  • S 21 mm
  • M 24 mm
  • L 27 mm
  • XL 30 mm
  • XXL 36 mm

 

Bradavički sta lahko različnih velikosti, zato izmeri obe. Velikost bradavičk se lahko med dojenjem in črpanjem spremeni, zato boš morala morda sčasoma zamenjati nastavek. Nekatere prsne črpalke ponujajo več nastavkov že v osnovnem paketu, pri drugih pa jih moraš dokupiti.

Nadomestne stekleničke

Stekleničke za mleko vedno pridejo prav. Še posebej jih boš potrebovala, če želiš mleko v zamrzovalniku hraniti dlje časa. Upoštevaj pa, da morajo biti stekleničke združljive s prsno črpalko. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi sterilne stekleničke za enkratno uporabo v različnih velikostih (80-260 ml).

Cucelj za stekleničko

Če želiš kupiti nadomestno stekleničko, ti bo prav prišel tudi nadomestni cucelj ali duda. Tudi tukaj bodi pozorna, da so ti združljivi s stekleničko.

Lahko pride prav

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Katere prsne črpalke črpajo najhitreje?

Dvostranske dvofazne prsne črpalke so najhitrejše. S črpanjem mleka iz obeh dojk hkrati prihraniš 50 % časa. Poleg tega povečaš proizvodnjo mleka. Z ročno prsno črpalko lahko eno dojko prečrpaš v 15 do 20 minutah.

Kako pravilno črpati?

Pred črpanjem se udobno namesti in si pripravi vse, kar potrebuješ, da ti med črpanjem ne bo treba vstajati. Najbolje je, če med črpanjem gledaš dojenčka, njegovo fotografijo ali vsaj razmišljaš o njem, da spodbudiš nastajanje mleka. Pomaga tudi ročna stimulacija. Lahka masaža dojk spodbudi laktacijo in sproščanje mleka.
Na prsno črpalko pritrdi prsni nastavek ustrezne velikosti. V tunel prsnega nastavka vstavi bradavičko. Bradavička se mora v njem prosto premikati. Brez trenja. Nastavek rahlo drži na bradavički.

Na električni prsni črpalki si nastavi udoben podtlak in začni prvo fazo stimulacije - hitro in plitvo črpanje, ki sproži refleks izločanja in poveča pretok mleka. Nato za nekaj sekund sprosti vakuum (črpanje), da mleko prosto teče. Črpalka nato preide v drugo fazo sesanja, v kateri se mleko črpa globlje. Nekatere električne prsne črpalke samodejno preklapljajo med fazami, pri drugih moraš to storiti sama. Kombinacija stimulacijske in sesalne faze posnema otrokovo sesanje in izboljša proizvodnjo in pretok mleka. Če mleko črpaš ročno z enofazno črpalko, poskušajte posnemati fazi stimulacije in črpanja. Ročno črpanje naj bi trajalo od 15 do 30 minut.
Enakomerno črpaj mleko iz obeh dojk, vsake 3 ure. V primeru, da želiš spodbuditi laktacijo, lahko črpaš tudi pogosteje.

Kako dolgo lahko materino mleko hranim v hladilniku?

Materinega mleka v hladilniku ne smeš hraniti več kot 24 ur. Temperatura mora biti med 2 in 4 °C. Na posodo z mlekom napiši datum in uro. Tako boš točno vedela, koliko staro je mleko.

Kako dolgo zdrži materino mleko v zamrzovalniku?

Če želiš mleko shraniti za daljše obdobje, ga zamrzni. Mleko v zamrzovalniku zdrži 1-3 mesece. Na posodico z mlekom napiši datum in uro. Tako lahko sproti preverjaš, koliko staro je mleko, ki je shranjeno. Mleko vzemi iz zamrzovalnika začenši z najstarejšim.

Kako odmrzniti materino mleko iz zamrzovalnika?

Mleko počasi in previdno odtali. Pusti približno 24 ur, da se odtaja. Shrani ga v hladilniku pri 4 °C, 2-3 ure na sobni temperaturi ali v mlačni vodi pri temperaturi do 37 °C. Vsebino posode premešaj s počasnimi gibi, da se strjena mlečna maščoba raztopi, preden odvzameš potrebno količino.
Preden začneš s hranjenjem dojenčka, mleko segrej na telesno temperaturo v topli vodni kopeli ali v posebnem grelniku. Segrevanje ne sme trajati več kot 20 minut. Segreto mleko porabi v 4 urah.

Kaj, če odmrznjenega materinega mleka ne porabim takoj?

Če odmrznjenega materinega mleka ne porabiš takoj, ga shrani v hladilniku in porabi v 24 urah.

Ali lahko ponovno zamrznem že odmrznjeno mleko?

Ne. Odmrznjenega mleka ne zamrzuj ponovno in ga nikoli ne segrevaj v mikrovalovni pečici.

 

→Poglej prsne črpalke na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka