NASVET Avto Oprema
23. 09. 2022 07:54:48

SMO PRIPRAVLJENI NA VIŠJE CENE PNEVMATIK?

1/1

Trenutno se prav vsak Slovenec sooča s podražitvami, inflacijo in visokimi stroški vsepovsod, za piko na i pa se obeta še podražitev pnevmatik. Kmalu bo tu mesec november, ko bomo našim jeklenim konjičkom ponovno zamenjali “obutev” in vstopili v hladno zimo. Smo pripravljeni?

  • Maruša, Content writer
  • Čas branja: 3 min

 

Kazalo

  1. Zakaj bodo pnevmatike dražje?
  2. Kako najti cenejše pnevmatike?
  3. Najboljši čas za nakup je ...
  4. Na kaj moraš paziti?

Letos očitno tudi ta letni opravek prinaša še dodatne izzive. Nekateri trgovci so namreč že začeli z dvigovanjem cen pnevmatik. Enako velja tudi za cene storitev v vulkanizerskih delavnicah. V luči vseh podražitev in inflacije je to seveda zelo pričakovano, zato te nove cene ob iskanju pnevmatik najverjetneje ne bodo prav zelo presenetile.
Zate smo izbrali nekaj koristnih nasvetov za lažjo izbiro pnevmatik, ki bodo tebi in ostalim spletnim kupcem še kako aktualni. Kako se lotiti izbire pnevmatik? Kdaj je najboljši čas za nakup (sploh glede na podražitve)? Na kaj moraš paziti pri izbiri?

Zakaj bodo pnevmatike dražje?

Če bi rad/-a za letošnjo zimsko sezono kupil/-a nove pnevmatike, se morda lahko znajdeš v težavah. Podobno kot na avtomobilskem trgu se cene pnevmatik višajo, medtem ko se izbira slabša. 

Pnevmatike so se sicer že v preteklih letih podražile, letos pa se napovedujejo še dodatne podražitve. Naj bi šlo za postopno višanje cen, ki je v skladu z inflacijo oziroma rastjo cen življenjskih dobrin. Zaradi pretekle epidemiološke situacije pa so izdelovalci pnevmatik tudi optimizirali zaloge, kar se lahko odraža v manjši ponudbi in daljšemu roku dobave pnevmatik

Poleg splošnih podražitev se pričakuje tudi podražitev cen vulkanizerskih in drugih tehničnih storitev.

Kako najti cenejše pnevmatike?

1. Preveri, kakšne pnevmatike potrebuješ

Nisi prepričan/-a kakšne pnevmatike potrebuješ? Informacije o tem, katere dimenzije pnevmatik so primerne za tvoj avtomobil, vedno najdeš v tehničnem listu. Podatke najdeš tudi na gumah samih, a če nisi prvi/-a lastnik/-ca vozila, ustreznost gum ni 100 % zagotovljena. 
Običajno označevanje parametrov pnevmatik izgleda takole: 195/65 R15 95H. Mimogrede, ali veš, kaj vse to pomeni?

Osnovni dimenzijski parametri so širina, profil in premer, običajno pa je pri pnevmatikah navedena tudi konstrukcija, nosilnost in indeks hitrosti. Torej takole: 195 (širina) / 65 (profil) R (konstrukcija) 15 (premer) 95 (indeks nosilnosti) H (indeks hitrosti).

Preglej spletne ponudbe trgovcev

Natančno preglej spletne ponudbe, saj se cene trgovcev razlikujejo. Pri iskanju izkoristi Ceneje.si, največjo platformo za primerjalno nakupovanje, ki ti omogoča, da v najkrajšem času najdeš ustrezne pnevmatike, in to po najboljši ceni.
S pomočjo izbranih filtrov enostavno poiščeš pnevmatike, primerjaš cene pri različnih spletnih trgovcih in se na koncu s pomočjo oznake zaupanja Certified Shop prepričaš, da kupuješ v zaupanja vredni trgovini.

Upoštevaj slog vožnje

Če rad/-a “sekaš” ovinke, poskrbi, da bodo imele pnevmatike dober oprijem in dobro zaviranje. Hitra vožnja zahteva pnevmatike, ki prenesejo velike obremenitve in so zasnovane za visoko zmogljivost. Če pogosto voziš po dirkalni stezah, izberi raje športne.
Vsekakor pa so glede na tip vozila in preference na voljo tudi gume za 4x4, terenska in SUV vozila, run-flat in zaščitene pnevmatike. Vedno torej izhajaj iz kategorije svojega osebnega avtomobila in najpogostejšega načina vožnje.

Najboljši čas za nakup je … zdaj!

In kdaj je najboljši čas za nakup pnevmatik? Glede na to, da ne vemo, kaj vse nam podražitve še prinašajo, je najbolje, da nove pnevmatike izbereš čimprej. Že res, da je do sredine novembra še kar nekaj dni in da vsi upamo še na malce poletja, vseeno ne odlašaj, če želiš prihraniti nekaj €.

Na kaj moraš paziti?

Zimska oprema je obvezna za vsako vozilo od 15. novembra do 15. marca.

Pri pnevmatikah je potrebno stalno preverjati globino profila, tlak, stanje bočnic (izbokline ali mehurčki) ter znake neenakomerne obrabe. Strokovnjaki priporočajo ta pregled vsaj enkrat na mesec. V primeru, da je globina profila premajhna, so pnevmatike poškodovane, stare ali neenakomerno obrabljene, strokovnjaki priporočajo menjavo vseh štirih pnevmatik hkrati.

In še:

  • najmanjša dovoljena globina profila zimskih pnevmatik za osebna vozila je 4 mm,
  • zimske pnevmatike imajo domiseln sistem majhnih odtočnih kanalov, ki odvajajo vodo in preprečujejo akvaplaning,
  • zimske pnevmatike vsebujejo večji delež naravnega kavčuka, zato ohranijo prožnost tudi pri nizkih temperaturah,
  • običajno so označene s simbolom M+S (blato in sneg) ali simbolom snežinke.

 

Poglej zimske pnevmatike na Ceneje.si

 

Ne pozabi pa tudi na ustrezno skladiščenje pnevmatik, s čimer bodo gume karseda najbolj izkoristile vse svoje zmogljivosti, tebi pa tako omogočile nekaj let brezskrbne vožnje brez večjih nakupnih stroškov.

Želimo ti dobro izbiro in predvsem srečno vožnjo!

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka