NASVET Kuhinjska oprema
22. 09. 2022 10:08:41

KAKO IZBRATI KAFETIERO ALI FRANCOSKO PREŠO (FRENCH PRESS)?

1/1

Kafetiere in french pressi sicer spadajo med tradicionalne, a včasih pozabljene metode priprave kave. Danes se jim priljubljenost spet viša, za mnoge ljubitelje dišečega napitka postajajo tudi cenovno dostopna in hkrati izvrstna alternativa dragim in kompliciranim kavnim aparatom. Ampak, kaj izbrati?

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min


Kazalo

  1. Kafetiera
  2. French press
  3. Izbira kafetiere
  4. Izbira francoske preše
  5. Katero velikost izbrati
  6. Kako deluje kafetiera?
  7. Priprava kave v francoski preši
  8. Dodatki

1. Kafetiera

 

+ Hitra in enostavna priprava kave
+ Nizka nabavna cena
+ Kompaktno oblikovanje
+ Primerno za ljubitelje kratke in močne kave
+ Veliko število možnosti oblikovanja

- Za uporabo na indukcijski kuhalni plošči potrebuješ kafetiero iz nerjavečega jekla
- Ni najboljša izbira za ljubitelje subtilnih okusov kave

 

2. French press

 

+ Hitra in enostavna priprava kave ali čaja
+ Eleganten dizajn
+ Kompakten dizajn - manjše preše so primerne tudi za potovanje
+ Priprava kave blažjega okusa
+ Z malo truda lahko v preši speniš tudi mleko

- Zahteva temeljito čiščenje
- Najti moraš pravi čas kuhanja

 

3. Izbira kafetiere

Obstaja kar nekaj vrst kafetier, razlikujejo pa se v glavnem po materialu, iz katerega so izdelane. To so klasične aluminijaste različice, inox, kombinacija aluminija in inoxa, obstajajo pa tudi posebne električne kafetiere. Ročaji so po navadi izdelani iz plastike, ki je odporna na toploto.

 

Aluminij

  • aluminij je tradicionalen material za izdelavo kafetiere
  • ustvarja tako imenovano patino kave in vase vpija njen okus
  • aluminijaste kafetiere so primerne za vse vrste kuhalnih plošč razen za indukcijske
  • zaradi manjše teže in kompaktnih dimenzij je ta material odličen za potovanja
  • ni primerna za pranje v pomivalnem stroju

 

Nasvet
Aluminijaste kafetiere ne čisti z detergentom za pomivanje posode, dovolj je samo topla voda. Čiščenje z detergentom lahko nepotrebno spremeni okus in aromo kave.

 

 

Nerjaveče jeklo

  • to je zelo kvaliteten in stabilen material z dolgo življenjsko dobo
  • primeren za vse vrste kuhalnih plošč in štedilnikov, tudi za indukcijo
  • moderen in čist dizajn
  • primeren za pomivanje v pomivalnem stroju
  • kafetiere iz nerjavečega jekla so težje od aluminijastih

 

 

Aluminij + nerjaveče jeklo

  • kombinacija tradicionalnega italijanskega aluminija in modernega nerjavečega jekla
  • spodnji del je izdelan iz nerjavečega jekla, tako da je aparat primeren tudi za indukcijo
  • zgodnji del iz klasičnega aluminija pa skrbi za patino in nepogrešljiv okup italijanske kave
  • aluminij omogoča mnoge barve in nove dizajne

 

Popolnoma novo kafetiero moraš najprej uporabiti, skuhano kavo zavreči, saj ni primerna za pitje in kafetiero dobro očistiti.

 

 

Električna kafetiera

  • klasična kafetiera z lastnim napajanjem
  • nudi dodatne funkcije, kot je ohranjanje temperature kave ali časovnik, ki ti omogoča, da določiš čas v dnevu, ko želiš, da je tvoja kava skuhana
  • lahko prenosljiva in uporabna kjerkoli je dostopna elektrika

 

 

4. Izbira french pressa

Pri french pressih oz. francoskih prešah je izbira lažja, saj na trgu ne obstaja toliko vrst, vse pa so si podobne. Tako kot kafetiere, se tudi french pressi razlikujejo le po materialih. Najbolj opazen del french pressa je njeno telo - posoda za kuhanje. Pri večini posodje telo izdelano iz borosilikatnega stekla, obstajajo pa tudi alternative. French pressi so lahko izdelani tudi iz polikarbonata, katerega glavna prednost je večja vzdržljivost in odpornost na poškodbe. Nekateri preše so izdelane tudi iz nerjavečega jekla, ki je neuničljiv in lahko vzdržuje temperaturo kave ali čaja tudi uro ali dve.

Cedilo in bat sta vedno kovinska, med posameznimi modeli se razlikujeta le po obliki. Material, ki se uporablja za tesnjenje po obodu cedila se tudi razlikuje od modela do modela. Tradicionalno vzmet, ki pritiska na steno french pressa, je pri nekaterih modelih zamenjal silikonski obroček, ki omogoča boljše tesnenje. Pri izbiri french pressa ti priporočamo, da preveriš, če ima prodajalec na voljo tudi rezervne dele - steklo, cedila in držala cedila.

5. Katero velikost izbrati?

Velikost kafetiere in french pressa je pomemben faktor pri izbiri. Kuhaš kavo le zase ali za celotno pisarno? Ali piješ življenjski booster iz pollitrske skodelice? V zadnjih dveh primerih zagotovo potrebuješ napravo z drugačnimi specifikacijami kot v prvem primeru. Vendar pazi! Če na kafetieri ali french pressu piše, da lahko skuhaš za šest skodelic kave, to ne pomeni nujno, da kavo lahko postrežeš šestim ljudem. Pri kafetieri ena skodelica pomeni približno 50 ml, pri french pressu pa 100 ml.

6. Kako deluje kafetiera?

Kafetiera deluje enostavno - voda v zaprti posodi začne izparevati, zaradi česar raste tlak. Ko tlak doseže določeno mejo, pride do močnega izbijanja tople vode skoti edino odprtino v kafetieri. Vroča voda torej skozi filter z mledo kavo do zgodnje posode za dokončano kavo.

Kako skuhati kavo v kafetieri?

  1. Zmelji svežo kavo. Grobost kave za kafetiero mora biti bolj fina kot za french press, a bolj groba kot za pripravo espressa v kavnem aparatu.
  2. Filter vedno napolni do roba ali do oznake. Ne pritiskaj na kavo, samo malo jo poravnaj. Dovolj je, če jo samo malo pritisneš z žlico.
  3. Nalij vodo v spodnji del kafetiere do ventila. Naliješ lahko hladno vodo ali vodo malo pred vretjem.
  4. Trdno zavij oba dela kafetiere skupaj.
  5. Postavi kafetiero na kuhalno ploščo in kuhaj na nizkem ognju, da se kava ne zažge.
  6. Kafetiera bo začela spuščati zvok, ko bo para pričela prehajati skozi kavo.
  7. Ko para preide skozi filter, prenehaj s kuhanjem kave in odmakni kafetiero s kuhalne plošče.
  8. Kavo počasi premešaj z žlico in prelij v skodelice.

7. Priprava kave v french pressu

  1. French press moraš predhodno ogreti, tako da pred pripravo kave zavri toliko vode, kolikor je gre v press in pusti, da malo stoji.
  2. Grobo zmleto kavo nasuj v posodo.
  3. Kavo prelij z vročo vodo (90 °C), najprej samo malo čez rob nasute kave, potem pa še do vrha in premešaj.
  4. Pokrij posodo s pokrovom z batom, da preprečiš uhajanje toplote.
  5. Pusti stati 3-4 minute in na rahlo začni pritiskati na bat. S tem ločiš kavo od usedline.
  6. Nalij v skodelice, po možnosti predhodno ogrete ali v čajnik.

8. Dodatki

 

Poglej kafetiere in french press-e na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka