NASVET Avdio & Video
26. 07. 2022 08:30:29

KAKO IZBRATI MEDIJSKI PREDVAJALNIK?

1/1

Tvoj televizor ni dovolj Smart? Če ga povežeš z multimedijskim centrom, bo postal pametnejši. Uživaš lahko v streamanju 4K filmov, snemanju televizijskih oddaj ali pregledovanju datotek iz oblaka. Na tebi je le, da izbereš sebi ustreznega.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 minut

 

Kazalo

  1. Glavne značilnosti medijskih predvajalnikov
  2. Katere parametre je treba spremljati
  3. Pomembne funkcije
  4. Dodatki
  5. Najpogosteje zastavljena vprašanja
     

Visokokakovostni medijski predvajalnik bo de facto nadomestil funkcije pametnega televizorja, zlasti pretakanje filmov in televizijskih oddaj, uporabo aplikacij ali upravljanje prek pametnega telefona. Dodanih je tudi nekaj pripomočkov, ki jih pri pametnih televizorjih ni, na primer snemanje programov iz digitalnega oddajanja ali predvajanje fizičnih formatov (CD, DVD, Blu-ray).

Pomembno je, da pred nakupom razmisliš o nekaj ključnih vprašanjih. Kateri operacijski sistem ti je ljubši? Ali za snemanje potrebuješ notranji trdi disk ali zadostuje možnost priključitve zunanjega trdega diska? Če napravo kupuješ le za gledanje Netflixa, se ti s temi podrobnostmi ni treba preveč ukvarjati, vsi ostali pa bi morali to upoštevati.


1. Glavne značilnosti medijskih predvajalnikov


Kaj so prednosti in kaj slabosti medijskih predvajalnikov?

Google Chromecast

 

+ Pretakanje filmov in serij
+ Snemanje TV oddaj iz iz digitalnega oddajanja
+ Povezovanje s pametnimi napravami (telefon, računalnik)
+ Skupna raba in pregledovanje datotek prek oblaka

- Naprave s šibkejšimi procesorji so običajno počasne
- Vsaka naprava podpira različne video formate

 

 

 

2. Katere parametre je treba spremljati?

Velikost trdega diska

Vgrajeni pomnilnik se uporablja za shranjevanje posnetih oddaj in aplikacij storitev pretakanja. Imej v mislih, da je del pomnilnika zaseden z operacijskim sistemom in zato ne bo na voljo v polni velikosti.

Xiaomi medijski predvajalnik
  • Manj kot 4 GB
  • 4 GB in več
  • 16 GB in več
  • 32 GB in več

 


Notranja in zunanja shramba

Velika večina večpredstavnostnih naprav ima notranji pomnilnik za shranjevanje vsebine.
Če te snemanje oddaj ne zanima in te bolj zanima pretakanje, velikost notranjega diska zate potem ni tako pomembna. Poleg tega lahko na številne modele priključiš zunanji disk večje zmogljivosti in snemaš nanj. Če pa ti je bolj udobno uporabljati eno napravo, ti lahko več notranjega pomnilnika olajša življenje.

Pri izbiri pomnilnika upoštevaj, da lahko en dvourni film v visoki ločljivosti zavzame več deset GB prostora.


Operacijski sistem

Xiaomi

Operacijski sistem izberi glede na svoje želje in seveda glede na trenutne pametne naprave, ki jih želiš povezati s sistemom. Najpogosteje vidiš Googlov Android TV in Applov tvOS. Številni cenejši modeli imajo svoj lasten sistem in je bolje, da glede hitrosti in funkcionalnosti nimaš prevelikih pričakovanj.


Google Chromecast (Android) in Apple TV

Google Chromecast je miniaturna škatlica brez možnosti razširitve, vendar po povezavi z internetom omogoča uporabo številnih funkcij in aplikacij, ki so na voljo za Android TV. Chromecast upravljaš s povezano Android napravo ali računalnikom, s katerega lahko tudi priročno deliš vsebino. Na voljo je za manj kot 40 EUR.
Apple TV je precej dražji, vendar omogoča bolj kakovostno predvajanje, prav tako je stabilnejša brezžična povezava in boljši nabor funkcij. Apple TV ima lasten daljinski upravljalnik, vendar ga lahko povežeš tudi z drugimi Apple napravami, sodelovanje med njimi pa je zgledno. Če uporabljaš Apple ekosistem, ne moreš kupiti boljšega medijskega predvajalnika. Če pa želiš televizorju dodati le pametne funkcije, je z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo Chromecast dobra izbira.

Google Chromecast


Procesor

DIgital TV Stream Box

Pri izbiri se velikokrat pozabi na procesor, vendar je dejansko ključna komponenta, ki vpliva na hitrost celotne naprave. Prepričaj se, da kupuješ napravo z večjedrnim procesorjem s frekvenco, višjo od 2 GHz. V nasprotnem primeru tvegaš nepreglednost, dolgo nalaganje in zakasnelo odzivanje naprave. Na nemoteno uporabo vpliva tudi RAM pomnilnik.

 

Ali veš, da lahko medijski center kupiš tudi v obliki navadnega USB ključka? Čeprav so tudi škatle majhne in kompaktne, lahko USB vzameš s seboj kamorkoli.


3. Pomembne funkcije

Apple TV
  • DVB-T2 snemalnik - enostavno snemanje najljubših televizijskih oddaj
  • TV tuner - predvajanje digitalnih programov DVB-T2
  • Povezava z zunanjim trdim diskom - snemanje in predvajanje datotek iz diska
  • Kakovost 4K - pretakanje filmov in televizijskih oddaj v kakovosti do 4K
  • Prostorski zvok - podpora tehnologijam potopnega zvoka, kot sta Dolby Atmos ali DTSWi-fi - povezava z brezžičnim omrežjem
  • Aplikacije pretočnih storitev - Netflix, HBO Max, YouTube in druge
  • Povezava s pametnim telefonom - upravljanje in ogledovanje vsebine iz telefona


4. Dodatki


Kaj še lahko izboljša tvojo izkušnjo gledanja?

Kompleti za hišni kino
Soundbari
Projektorji
Projekcijska platna
Pomnilniške kartice
Zunanji trdi diski
DVB-T/S tehnika 
Kabli in podaljški


5. Najpogosteje zastavljena vprašanja


Kakšna je cena medijskih predvajalnikov?
 

Najcenejše medijske predvajalnike je mogoče dobiti za manj kot 65 EUR, ti imajo funkcije pametne televizije in internetno povezavo, vendar so pogosto slabše kakovosti. V razponu od 65 do 110 EUR lahko najdeš naprave z večjim pomnilnikom in podporo za 4K ločljivost. Za 110 EUR ali več lahko kupiš vrhunske naprave vrhunskih blagovnih znamk z najnovejšimi tehnologijami slike (HDR) in zvoka (DolbyAtmos).


Katere video formate je mogoče zagnati v napravi?
 

Vsak medijski predvajalnik lahko zažene različne formate videoposnetkov. Najpogosteje podprti video formati so AVI, MP4, DivX, MPEG in MKV. Vendar se pred nakupom določenega modela vseeno prepričaj, da jih naprava dejansko lahko zažene.


Kateri kabelski izhodi so zame pomembni?
 

HDMI - univerzalni priključek za prenos visokokakovostnega videa in zvoka, ki ga najdeš na veliki večini današnjih televizorjev.
SCART - zdaj že zastarel vmesnik, ki se uporablja za prenos nizkokakovostnega videa in zvoka. Najdeš ga predvsem na starejših televizorjih.
AV vhod - še ena redka vrsta priključka za prenos videa in zvoka, ki pa namesto enega priključka uporablja tri - običajno rumeni, rdeči in beli. Dva se uporabljata za zvok, tretji pa za video. Najdemo ga predvsem na predvajalnikih video kaset.
Koaksialni vhod - uporablja se za digitalno ali analogno povezavo z avdio opremo.
3,5-milimetrski priključek - omogoča priključitev slušalk ali drugih zvočnih naprav prek klasičnega 3,5-milimetrskega priključka.


Kakšen televizor moram imeti, da lahko uporabljam medijski center?
 

Načeloma potrebuješ le HDMI izhod, tako lahko televizor uporablja večino medijskih predvajalnikov. Če imaš starejši televizor s SCART ali AV izhodom, lahko kupiš pretvornik za enega od teh formatov, vendar je to dodaten strošek, pričakuješ pa lahko tudi nihanja v kakovosti prenosa.
 

Poglej medijske predvajalnike na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka