NASVET Lepota in zdravje
7. 06. 2022 06:38:42

KAKŠEN LIKALNIK ZA LASE KUPITI?

1/1

Greš na zabavo, večerjo ali pa enostavno ne moreš ukrotiti svoje bujne grive? Pravilno izbran likalnik las se lahko kosa z grobimi, šibkimi ali lomljivimi lasmi in naredi še mnogo več kot samo zravna lase. Ravna kodraste lase, navija ravne in oživi lase brez življenja.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Vrste
  2. Na kaj se osredotočiti pri izbiri
  3. Pomembni parametri
  4. Funkcije in lastnosti
  5. Material plošč
  6. Pripomočki
  7. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Vrste likalnikov las

 


Klasični likalniki las

 

Klasični likalnik za lase lahko uporabljaš tudi za kodranje, vendar je ta funkcija odvisna od širine in oblike plošč.

  • Če želiš lase ravnati in kodrati, potem izberi ožji model z zaobljenimi robovi plošč.
  • Z ožjo ploščo lahko tako ravnaš kot tudi kodraš lase.
  • Če bo likalnik v glavnem ravnal lase, potem je najboljša opcija model s širokimi ploščami, s katerimi bo ravnanje hitrejše.

 

 

Likalniki z izmenljivimi nastavki

 

Likalniki z izmenljivimi nastavki imajo veliko različnih možnosti uporabe.

  • Najpogosteje gre za navadne plošče za ravnanje in valovite plošče.
  • Nekateri modeli imajo nastavke, s katerimi likalnik spremenijo v kodralnik ali toplotno krtačo za oblikovanje.
  • Bogatejša kot je oprema, več možnosti za oblikovanje frizure imaš.

 

Likalniki za navijanje las

 

  • Gre za posebne likalnike, ki ne ravnajo las, pač pa jih oblikujejo v miniaturne valove, s katerimi lasje pridobijo na volumnu.
  • Hitrost navijanja je odvisna od širine plošče in števila valov, ki jih likalnik lahko naredi z enim pritiskom.
  • Za večje in bolj bogate kodre izberi raje kodralnik las

 

 

Likalniki las na paro

 

Parni likalniki las so dobra izbira za grobe in skodrane lase, katerih klasični likalnik ne bi mogel pravilno zravnati.

  • Ravnanje s paro je nežno za lase in se lahko uporablja tudi za nanos keratinskih proizvodov direktno na lase.
  • Rezultat bodo sijoči in zdravi lasje.
  • Slabost je višja nabavna cena.

 

 

Potovalni likalniki las

 

Če si niti daleč od doma ne znaš predstavljati oblikovanja las brez ravnanja, je poleg klasičnega likalnika dobro imeti še potovalnega.

  • Ne zavzame veliko prostora, zato ga lahko pospraviš v toaletno torbico.
  • Lahko ga vzameš s sabo na poslovno pot ali vikend dopust.
  • Pri izbiri ne glej samo na dimenzije, pač pa tudi na material plošče, da bodo lasje vseeno pravilno negovani.

 

 

Krtače za ravnanje

 

Krtače za ravnanje istočasno ravnajo lase in jim dajejo volumen. So primerna izbira tako za redke kot tudi goste lase.

  • Kombinirajo površino za ravnanje in krtačo za lase, ki je na nekaterih modelih tudi izmenljiva, tako da lahko izbereš vrsto ščetin, ki ti odgovarjajo.
  • Slabost krtač je, da niso primerne za kodranje las.

 

 

2. Na kaj se osredotočiti pri izbiri?

Pri izbiri likalnika za lase so ključna tvoja pričakovanja in tip tvojih las. Ti dve informaciji ti bosta pomagali pri izbiri prave vrste plošč, pravega razpona temperature in drugih uporabnih lastnosti.

 

Tip las

Tip las je alfa in omega pri izbiri likalnika za lase. Neposredno vpliva na izbiro materiala in oblike plošč, temperaturnega razpona in zaščitnih funkcij, kot sta ionizacija in impregnacija plošč z olji in serumi, ki ščitijo lase pred izsuševanjem. Za ravnanje grobih in neukrotljivih las so primerne plošče iz titana in likalniki na paro, ki lahko prenesejo višje temperature. Po drugi strani pa tanki lasje zahtevajo občutljivo nego, za kar pa so primernejše keramične plošče.

 

Namen

Kaj pričakuješ od likalnika las je drugi najpomembnejši dejavnik pri izbiri, poleg tipa las, ki smo ga že omenili. Če želiš samo ravnati lase, ti bo všeč model s širokimi ploščami. Če si poleg popolnoma ravnih las želiš kdaj pa kdaj tudi kodre, potem izberi model z ožjimi ploščami in zaobljenimi robovi. V tem primeru lahko lase ravnaš in navijaš po želji. Posebna kategorija pa so še krep likalniki za lase, ki lasem dajejo volumen.

 

Ergonomija in udobna uporaba

Ergonomija in teža sta tudi zelo pomembni pri uporabi likalnika za lase. Seveda so lažji likalniki veliko bolj prijetni za uporabo z eno roko. Dobro ergonomsko oblikovan model mora dobro ležati v roki, da je udoben za držanje, uporaba pa je prijetna in intuitivna. Likalniki, ki so primerni za kodranje, bi morali imeti kabel, ki se vrti, da se ta ne bi zapletal med navijanjem las. Dobra ergonomija likalnika vključuje tudi gibljive plošče, zaradi katerih se pritisk enakomerno razporedi po celotni površini in likalnik lažje drsi po laseh. Pomembna je tudi ključavnica, s katero lahko zakleneš plošče med gretjem.

 

Likalnik za lase

 

 

3. Pomembni parametri

Vhodna moč

Vpliva na hitrost gretja. Večja kot je vhodna moč, hitreje se segreje do želene temperature. Giba se od 30 do 60 V. Poleg vhodne moči pazi še na hitrost gretja. Hitrejši modeli se lahko ogrejejo tudi v 25 sekundah.

 

Velikost plošč

Širina je posebno odločilna pri velikosti plošč. Ozke plošče z zaobljenimi robovi so idealne za ustvarjanje kodrov, široke pa so primerne za hitro in učinkovito ravnanje las.

 

Dolžina napajalnega kabla

Kratek napajalni kabel te lahko omeji med uporabo likalnika. Primerno dolžino lahko oceniš, če izmeriš oddaljenost vtičnice od ogledala, pred katerim se urejaš.

 

Regulacija temperature

Likalniki z nastavljivo temperaturo imajo označen razpon med minimalno in maksimalno temperaturo, na kateri lahko delujejo. Razpon je po navadi med 80 in 240 °C. Nekateri modeli nudijo širok temperaturni razpon, drugi bolj omejenega, zato pred izbiro ugotovi, kakšne temperature so primerne za oblikovanje tvojih las. Vseeno pa nekateri klasični likalniki in likalniki za na pot sploh nimajo možnosti za izbiro temperature.

 

Hitrost gretja

Hitrost gretja je čas, ki ga likalnik za lase potrebuje, da se plošče segrejejo na delovno oz. želeno temperaturo. Najhitrejši modelu se lahko segrejejo tudi v manj kot 20 sekundah, najpočasnejši pa lahko potrebujejo tudi več kot 50 sekund.

 

Likalnik za ravnanje in kodranje las

 

 

4. Funkcije in lastnosti

  • Kontrola temperature - pri večini likalnikov lahko nastaviš temperaturo z gumbom. Najpogosteje lahko izbiraš v razponu od 80 do 240 °C. Temperature se razlikujejo od modela do modela.
  • Avtomatski izklop - gre za uporabno varnostno lastnost, ki je odlična, če se ti zgodi, da likalnik pozabiš ugasniti. Čas, potreben za izklop, se razlikuje od modela do modela, običajno gre za nekaj deset minut.
  • Ionizacija - likalniki s to funkcijo proizvajajo negativne ione oz. anione, ki nevtralizirajo katione v laseh in istočasno hidrirajo lase. Zaradi tega lasje niso lomljivi ali naelektreni, ampak le sijejo. To funkcijo imajo največkrat likalniki s turmalinskimi ploščami.
  • Stojalo za odlaganje - stojalo drži ogrete plošče na varni razdalji. Lahko ga postaviš na mizo ali drugo trdno podlago brez strahu, da bi se kaj zažgalo.
  • Rokavice proti opeklinam - če šele začenjaš z ravnanjem las ali jih želiš oviti, ti bodo prav prišle rokavice, odporne na na visoke temperature, ki bodo zaščitile tvoje roke pred opeklinami med bolj komplicirano uporabo likalnika za lase.
  • Plošče, impregnirane s serumi ali olji - plošče za ravnanje las so lahko impregnirane s serumi, regeneratorji brez izpiranja ali olji za nego, ki se med ravnanjem počasi sproščajo, ko so plošče tople. 
  • Zaslon - zaslon in tipke so namenjeni upravljanju temperature likalnika za lase. Nekateri modeli prikazujejo tudi preostanek časa do konca gretja plošč in možnost zaklepanja tipk in nastavljanja temperature.
  • Gibljiv kabel - lajša uporabo likalnika in je posebno primeren za modele, ki lase tudi kodrajo. Dobro je, da se kabel obrača skupaj s celotnim likalnikom.

 

5. Material plošč

Material plošč značilno vpliva na skupno kvaliteto in uporabnost likalnika za lase.

  • Keramične plošče so gladke, dobro drsijo po laseh in jih med ravnanjem ne poškodujejo mehansko. Hitro in enakomerno se ogrejejo, zato so primerne za krhke lase, za katere so primerne nižje temperature.
  • Turmalinske plošče proizvajajo negativne ione, ki zadržujejo vlago v laseh, povečajo sijaj in imajo antistatični učinek. Lasje se ne elektrijo po ravnanju. Turmalinski likalniki ravnajo lase na nizkih temperaturah, zaradi česar so primerni tudi za krhke in oslabljene lase.
  • Različni materiali imajo svoje prednosti in slabosti, zato jih uporabniki pogosto kombinirajo, da bi dobili najboljši rezultat. Za krhke lase je primerna kombinacija turmalina in keramike, ki učinkovito delujeta na nižjih temperaturah. Kombinacija keramike in titana nudi širok razpon temperature, saj je titan specializiran za visoke temperature, keramika pa za nižje.
  • Kovinske plošče se neenakomerno grejejo, velikokrat se lahko tudi pregrejejo in lahko poškodujejo lase. Previdnost ni odveč niti pri kovinskih ploščah, ki so obložene s keramiko. Sloj keramike se lahko poškoduje, lasje pa tako pridejo v neposreden kontakt s kovino in se poškodujejo.
  • Plošče iz titana so lahke, zelo odporne na poškodbe in visoke temperature, zaradi česar imajo najdaljšo življenjsko dobo, nanje pa prisegajo tudi profesionalci. Primerne so za grobe in neukrotljive lase, pri katerih potrebuješ višje temperature za urejanje las.

 

Rezultat ravnanja las

 

6. Pripomočki

Regeneratorji in balzami za lase

Sušilci las

Kodralniki las

Nega las

 

7. Pogosto zastavljena vprašanja


Katera so osnovna pravila za varno ravnanje las?

Pred oblikovanjem las moraš poznati nekaj osnovnih pravil varnega ravnanja las, ki bodo prinesla najboljše rezultate brez poškodovanja las.

Najprej moraš lase pripraviti na ravnanje. Lasje morajo biti suhi, dobro razčesani, brez lakov in drugih izdelkov za oblikovanje. Nato na lase nanesi katerikoli izdelek za zaščito pred visokimi temperaturami, saj ta lase zavaruje pred poškodbami in pretiranim izsuševanjem. Potem izberi pravo temperaturo in začni z ravnanjem.

 

Katero temperaturo izbrati?

  • Oslabljene in lomljive lase lahko ravnaš samo na nižjih temperaturah - med 100 in 140 °C.
  • Krhke lase obdeluj na 140 - 160 °C.
  • Za normalne lase lahko uporabiš temperature 160 - 180 °C.
  • Zdravi grobi in kodrasti lasje pa prenesejo tudi od 180 do 240 °C.
     

 

Poglej likalnike las na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka