Supermarket
NASVET Računalništvo
1. 06. 2022 07:48:29

KAKO IZBRATI BRALNIK?

1/1

Bralnik e-knjig je naprava, v katero lahko shraniš od deset do sto publikacij. Običajno tehtajo do 200 g in z enim polnjenjem zdržijo do mesec dni. Spoznaj razlike med različnimi modeli in imej svojo knjižnico kar v žepu.

 • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
 • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

 1. Prednosti in slabosti bralnikov
 2. Pomembni parametri
 3. Druge funkcije
 4. Dodatki
 5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Prednosti in slabosti bralnikov

Bel amazon Kindle bralnik e-knjig.

+ Dolga življenjska doba baterije - do enega meseca
+ Kompaktna zasnova - prilega se v torbico
+ Zaslon e-črnilo ne kazi oči, projicirana slika pa je podobna besedilu na papirju
+ Zadosten notranji pomnilnik - vanj lahko shranite na stotine ali tisoče e-knjig

- Večji in boljši kot je zaslon, višja je cena
- Nimajo osvetljenega zaslona
- Pogosto zahtevajo določen format glede na blagovno znamko proizvajalca (ePUB ali MOBI)

 

Pomembni parametri

Uporaba

Medtem ko nekateri bralci bralnik kupijo le za občasen študij univerzitetnih skript, drugi na njem dnevno prebirajo več sto strani dolge romane. Zato razmisli, kako pogosto misliš bralnik uporabljati, kaj želiš na njem brati in v kakšnem okolju bo to najpogosteje. Če na primer pogosto bereš pri šibki svetlobi ali ko potuješ ponoči, ti bo osvetljen zaslon z zagotovo koristil. Če želiš na bralnik naložiti celotno knjižnico, potrebuješ velik in razširljiv notranji pomnilnik. 

Primerjava polno osvetljenega zaslona in neosvetljenega zaslona.

Jezik in uporabniški vmesnik

Čeprav bralniki, ki se prodajajo na našem trgu, skoraj vedno podpirajo slovenske znake in pravilno prikazujejo knjige v tvojem maternem jeziku, je sam uporabniški vmesnik lahko samo v angleščini. To velja zlasti za priljubljene Amazon Kindle bralnike. Bralniki različnih proizvajalcev imajo različne uporabniške vmesnike, vendar je večina zelo intuitivna. Nekatere naprave poleg branja knjig ponujajo tudi naprednejše funkcije, kot so povezljivost z internetom ali poslušanje zvočnih knjig ali drugih formatov mp3. 

Na voljo so tudi bralniki z operacijskim sistemom Android in s tem možnostjo razširitve z aplikacijami iz trgovine Play Store, vendar je funkcionalnost sistema omejena glede na zmogljivosti e-ink zaslona.

 

Upravljanje

Večina bralnikov na trgu ima zaslon na dotik, nekateri modeli pa imajo še vedno klasične gumbe. Lahko se srečaš tudi s kombinacijo obeh, kjer je uporabniški vmesnik občutljiv na dotik, s klasičnimi gumbi pa se preklapljaš med stranmi ali se vrneš na začetno stran. 

Dimenzije in teža

Bralniki so običajno visoki 15-20 cm in široki 10-15 cm. Osredotoči se tudi na težo, ki je najpogosteje okoli 200 g, najdeš pa lahko tudi lažje modele, ki tehtajo okoli 150 g.

Zaslon

Večina bralnikov ima šestpalčni zaslon, ki predstavlja optimalen kompromis med prenosnostjo in berljivostjo. Vendar lahko najdeš tudi modele z osempalčnim zaslonom, ki pa so udobnejši za branje formatov, prvotno namenjenih uporabi drugje kot na bralniku. 

Cenejši modeli imajo ločljivost 800 × 600 z natančnostjo 166 dpi. Na takem zaslonu je pisava nekoliko črtasta, zato je danes bolje izbrati modele z ločljivostjo 212 ali 300 dpi. Na njih je besedilo že ostro, branje pa je veliko bolj prijetno. 

Bralniki uporabljajo e-ink tehnologijo, ki deluje na podlagi mikrokapsul s tekočino, s katero se izriše želena slika. Zato se energija porabi le pri ponovnem risanju, ne pa tudi pri dejanskem prikazovanju, kot na primer pri LCD zaslonih. To omogoča dolgo življenjsko dobo baterije in ostro sliko.

e-ink
Starejši tip Pearl ima temnejše ozadje in svetlejšo pisavo, kar v kombinaciji s počasnejšim prekrivanjem naredi opazno razliko v enostavnosti uporabe. Sodobnejša Carta tega nima, zato je veliko bolj podobna klasični knjigi in tudi bolj prijetna. Tako priporočamo, da izbereš bralnik z novejšo vrsto Carta e-inka. 

Pomemben parameter je tudi osvetlitev ozadja. Pomembno je, v kakšnih pogojih najpogosteje bereš. Bralniki brez osvetlitve so bolj podobni klasičnim knjigam in so bolj zdravi za oči, bralniki z osvetlitvijo pa omogočajo branje ne glede na okoliško svetlobo. Seveda lahko osvetlitev ozadja na bralnikih tudi izklopiš, vendar to funkcijo v vsakem primeru dodatno plačaš. Boljši modeli omogočajo tudi nadzor svetlosti in po potrebi temperature svetlobe.

Bralnik, ki ima odprto naslovnico knjige z obrazom moškega.

Kapaciteta pomnilnika

Določa, koliko datotek lahko bralnik hrani. Osnovni modeli imajo običajno 4-8 GB pomnilnika, kar povsem zadostuje za več tisoč e-knjig. Če želiš arhivirati čim več datotek in morda dodati zvočne knjige, poišči bralnik z večjo kapaciteto. Pri izbranih modelih lahko pomnilnik razširiš tudi z microSD karticami.

Življenjska doba baterije

Zasloni z elektronskim črnilom porabijo energijo samo, ko se slika ponovno izriše, zato se pogosto uporablja podatek o številu strani na polnjenje. Vendar ta podatek običajno ni povsem točen, zato preveri izkušnje drugih uporabnikov. Velika večina bralnikov zdrži od enega do dveh tednov aktivne uporabe, pri čemer na vzdržljivost negativno vplivata osvetlitev ozadja in uporaba funkcij, kot sta predvajanje zvočnih datotek ali povezava z internetom.

Podprti formati

Podpora za enega od ePub ali Mobi formatov je osrednjega pomena za bralce. Elektronske knjige so objavljene v teh dveh formatih in skoraj vsi trgovci jih ponujajo v obeh formatih. Prav tako je standardna podpora za PDF, vendar računaj, da moraš v tem primeru pogosto povečati pisavo ali pa brati v landscape (ležečem) načinu. Izbrani modeli lahko omogočajo tudi txt, doc ali docx formate, tako da lahko na njih prebereš praktično katerokoli besedilno datoteko. S posebnimi računalniškimi programi ali spletnimi orodji pa lahko posamezne formate tudi pretvoriš, npr. iz ePub v Mobi.

Zaščita e-knjig z DRM

Nekatere e-knjige so zaščitene s tako imenovano DRM zaščito, ki jo založniki uporabljajo za preprečevanje nepooblaščenega kopiranja e-knjig. Takšne knjige je treba pred shranjevanjem v bralnik pregledati s posebnim programom v računalniku, potrebna pa je tudi registracija uporabnika. Če želiš kupiti takšne knjige imej v mislih, da mora tvoj bralnik podpirati tudi DRM format, brez katerega knjige v svojem bralniku ne moreš niti odpreti. Pri nas pa se najbolj uporablja tako imenovana zaščita z vodnim znamenjem, kar pomeni, da se podatki kupca skrito zapišejo v e-knjigo s tem pa tudi sledljivost v primeru kršenja licence oz. nedovoljene uporabe.

Strojna oprema

Čeprav se parametri bralnikov v primerjavi z na primer pametnimi telefoni zdijo smešni, za njihov namen popolnoma zadostujejo. Omejitev hitrosti bralnikov je določena predvsem z e-ink zaslonom, ki vedno potrebuje nekaj časa za ponovno izrisovanje. Če nameravaš brati obsežnejše datoteke, zlasti večje PDF datoteke, potrebuješ bralnik z vsaj 512 MB RAM in 1 GHz procesorjem. 

Bralnik s 3,5 mm vhodom za slušalke in predvajalnikom glasbe.

Druge funkcije

 • Ker nekateri bralniki omogočajo tudi shranjevanje MP3 datotek, so lahko opremljeni s 3,5-milimetrskim priključkom za priključitev slušalk. To velja zlasti za naprednejše modele.
 • Bluetooth je še ena možnost za prenos datotek ali za povezavo brezžičnih slušalk ali zvočnika.
 • Bralniki z osvetlitvijo ozadja so nekoliko bolj obremenjujoči za oči, vendar nekateri ponujajo nočni način, ki ublaži prikazovanje barv, zmanjša svetlost in filtrira modro svetlobo. Slika tako dobi rdeč odtenek, na katerega se navadiš šele po nekaj minutah.
 • Vsi bralniki ponujajo možnost povečave, vendar le nekateri lahko besedilo tudi ustrezno prilagodijo, tako da ti ga ni treba nenehno premikati. Med povečavo in prilagoditvijo velikosti pisave je razlika. Določeni modeli omogočajo tudi spreminjanje pisave in prilagajanje, vendar to velja le za ePub/Mobi formate, ki so posebej zasnovani za uporabo z bralnikom. Žal to za PDF datoteke ni mogoče.
 • Razen najcenejših modelov večina bralnikov ponuja Wi-Fi povezavo. Čeprav brskanje po spletu na bralnikih ni zelo priročno, je tehnologija priročna za brezžični prenos datotek iz računalnika ali dostop do spletne trgovine z e-knjigami. 
 • Reža za pomnilniško kartico omogoča razširitev notranjega pomnilnika s standardno microSD pomnilniško kartico. To je še posebej koristno, če nameravaš na bralnik shraniti glasbo ali zvočne knjige.
 • V določene modele lahko vstaviš tudi podatkovno SIM kartico, tako da se lahko povežeš z internetom, tudi ko nimaš dostopa do Wi-Fi omrežja. Ta funkcija je lahko koristna, če bralnik pogosto vzameš s seboj, na primer na dopust, kjer nimaš dostopa do interneta.
 • Obstaja le majhno število modelov, ki znajo pretvoriti besedilo v govor v slovenskem jeziku, vendar je izbira za angleški jezik nekoliko večja. Upoštevaj pa, da je kakovost govora daleč stran od kakovosti zvočnih knjig, vendar je funkcija lahko koristna na primer za branje skript. 
 • Če pogosto bereš knjige v tujih jezikih, ti bo koristila funkcija slovarja. Nekateri bralniki omogočajo, da označiš določene besede, ki jih bralnik sam takoj prevede v drug jezik. Pogosto pa so v bralnikih naloženi le razlagalni slovarji, zlasti v angleščini.  

 

Dodatki

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kako prenesem e-knjigo na svoj bralnik?

V nekaterih trgovinah lahko e-knjigo po nakupu neposredno uvoziš v svoj bralnik, lahko pa za organizacijo knjižnice uporabiš programsko opremo (priljubljen je na primer Calibre) na računalniku, ki bo poskrbela za nalaganje. Vendar pa niso vsi bralniki združljivi s takšnimi programi, zato se v primeru njihove uporabe osredotoči na združljivost z rešitvijo, ki jo uporabljaš. V skrajnem primeru lahko vedno ročno povlečeš in spustiš datoteke v ustrezno mapo v pomnilniku bralnika.

Katere knjige so pretvorjene v elektronsko obliko?

Večina leposlovnih del, strokovne in poljudne literature je pretvorjena v obliko e-knjig. Amazonovi bralniki Kindle imajo lastno trgovino z e-knjigami, ki je dostopna neposredno z naprave, vendar je izbira knjig v slovenskem jeziku zelo omejena. Trgovin z e-knjigami je veliko, vključno s takšnimi, kjer najdeš širok izbor knjig, prevedenih v slovenščino. Standardno so na voljo publikacije v Mobi in ePub formatih in so združljive z vsemi sodobnimi bralniki.

 

→Poglej bralnike e-knjig na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka