NASVET Lepota in zdravje
23. 05. 2022 07:01:55

KATEREGA IZBRATI – EPILATOR ALI DEPILATOR?

1/1

Popolnoma gladko telo danes ni samo želja žensk, pač pa tudi moških. Nezaželenih dlačic se lahko rešiš na več različnih načinov, a epilator je najboljši način za to. Ni se ti treba ukvarjati niti z bolečino, saj obstajajo naprave, ki odstranjujejo dlačice brez bolečine.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste epilatorjev
  2. Funkcije
  3. Dodatki
  4. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Vrste epilatorjev

 


Klasični epilatorji

Klasični epilatorji imajo posebno glavo, ki je opremljena z diskom, na katerem so drobne pincete, ki primejo dlačice in jih med vrtenjem diska izvlečejo skupaj s korenom.

+ dostopne cene
+ dolgotrajno odstranjevanje dlačic
+ nekateri modeli se lahko uporabljajo pod tušem

- odstranjevanje dlačic je na začetku boleče
- po epilaciji je koža še nekaj ur razdražena
- dlačice ponovno zrastejo

Odličen dodatek pri nekaterih modelih je lučka. Z njo lahko bolje vidiš, katera mesta potrebujejo še popravke. Z lučko bo lažje tudi odstranjevanje dlačic na težje dostopnih področjih kot so kolena ali deli pod koleni.

 


 

 

Epilatorji za obraz

Epilatorji za obraz se ne razlikujejo veliko od klasičnih epilatorjev za telo. Glavna razlika je v velikosti glave in številu pincet. Glave epilatorjev za obraz so po navadi manjše in imajo samo nekaj deset pincet. Odstranijo lahko tudi najtanjše dlačice, ki s prostim očesom morda niso vidne. Ker je koža na obrazu bolj občutljiva, so tudi epilatorji za obraz bolj nežni. Vseeno pa je priporočljivo, da epilator najprej poskusiš na manjšem delu kože, da vidiš, kako bo koža odreagirala.

+ enostavni za uporabo
+ imajo tanko glavo
+ tretman je manj boleč

- epilacija je vseeno boleča za ljudi z nižjim pragom bolečine

 


 

 

IPL epilatorji

IPL epilatorji so mnogo bolj nežni za kožo v primerjavi s tradicionalnimi pincetami. Delujejo na podlagi pulzirajoče svetlobe, ki raztopi strukturo dlačic. Primerni so za uporabo po celem telesu, največjo vrednost pa bo IPL epilator pokazal na občutljivih predelih kot so bikini predel, pazduhe ali obraz. Tretma ne boli, saj gre samo za pulzirajočo svetlobo, lahko pa občutiš blago ščipanje na posebej občutljivih mestih. IPL epilatorji so najbolj primerni za odstranjevanje dlačic na intimnih področjih.

+ odstranjevanje dlačic brez bolečin
+ lahko upravljanje
+ Učinek je lahko viden po prvi uporabi
+ dosežeš lahko trajno odstranitev dlačic
+ najboljši epilator za odstranjevanje dlačic na intimnih področjih

- višja cena
- ni primerno za temnopolte osebe
- ni primerno za osebe s svetlimi dlačicami
- ni primerno za nosečnice osebe z boleznimi srca ali ščitnice, osebe s pegami ali osebe z implantati

 


 

 

Ročni epilatorji

Ročni epilatorji imajo zelo enostaven dizajn, hkrati pa so tudi zelo enostavni za uporabo. Obstajajo tudi ročni epilatorji različnih oblik, ki lahko izgledajo kot klešče, npr. z vzmetmi med razmaknjenimi čeljustmi. Pod pritiskom se vzmeti oddaljujejo ena od druge, kar pripelje do odstranjevanja dlačic skupaj s korenom. Nesporna prednost ročnih epilatorjev ni samo enostavna uporaba, ampak tudi nizka cena.

Ročni epilator je posebno primeren za manjše površine, kot je obraz. Če se pa odločiš za uporabo ročnega epilatorja na večjih področjih, npr. na nogah, pa bo verjetno kakšno mesto ostalo izpuščeno.

+ enostavni in hitri za uporabo
+ nizka cena

- primeren samo za manjše površine

 

 

2. Funkcije

Poleg osnovne funkcije odstranjevanja dlačic različni modeli epilatorjev in depilatorjev omogočajo tudi druge funkcije:

  • Vrtljiva glava – aparat se bolje oprime kože in se prilagodi njenim specifičnim pregibom
  • Integrirana lučka – nekateri modeli so opremljeni z malo lučko, ki osvetli kožo med epilacijo ali depilacijo. Zaradi lučke lahko opaziš tudi najtanjše dlačice.
  • Protizdrsni ročaj – to je varnostna lastnost, ki preprečuje, da bi ti aparat zdrsnil iz roke pri mokri depilaciji ali epilaciji.
  • Sestav za masažo – visokofrekvenčni sestav masaže stimulira kožo na ugoden način in tako zmanjšuje občutek puljenja.
  • Senzor pritiska – inteligentni senzor te bo vedno opozoril na uporabo pravega pritiska za odstranitev več dlačic naenkrat.
  • Samočiščenje – aparati s samočiščenjem imajo v paketu tudi čistilno postajo, ki s samodejnim čiščenjem in izpiranjem očisti in razkuži aparat.

 

3. Dodatki

Depilatorji

Pripomočki za manikuro / pedikuro

Nega obraza

Nega telesa

 

4. Pogosto zastavljena vprašanja

Je boljša epilacija ali depilacija?

To je popolnoma tvoja odločitev, kaj ti bolj odgovarja, koliko časa imaš in koliko bolečine lahko preneseš pri odstranjevanju dlačic. Je pa epilacija še posebej popularna pri ljudeh s temnimi dlačicami.

Temne dlačice so v primerjavi s svetlimi po navadi gostejše in bolj vidne, ko ponovno zrastejo po britju. Kar je pa še posebej moteče, pa so vraščene dlake, ki so lahko opazne že nekaj ur po britju. Če pa dlačico med epilacijo odstraniš skupaj s korenom, je nadaljnja rast redkejša, poleg tega pa so take dlačice po navadi tanjše. Velika prednost je tudi dolgotrajnejši učinek epilacije, saj dlačice po britju potrebujejo 3-6 tednov, da ponovno zrastejo.

 

Suha ali mokra uporaba?

Med brezžičnimi epilatorji in depilatorji lahko najdeš tudi takšne z Wet & Dry funkcijo, kar pomeni, da so vodoodporni in jih lahko uporabljaš pod vodo.

Mokro britje je lahko prednost, lahko pa tudi slabost. Če epiliraš toplo kožo, bo manj bolelo, kar pa lahko dosežeš tudi, če na kožo najprej naneseš masko za regeneracijo. Ima pa mokra epilacija tudi svoje slabosti. Odstranjevanje dlačic iz ogrete kože je manj učinkovito, boljši učinek lahko dosežeš, če telo depiliraš, ko je suho. Za razliko od klasičnega britja, je depilator izjemno nežen na suhi koži.

 

Pazi! Nikoli ne uporabljaj električnih aparatov pod tušem ali v kadi. V vlažnih okoljih lahko uporabljaš samo aparate za mokro in suho uporabo (Wet & Dry) funkcija.

 

Kako pravilno epilirati?

  • Ne pozabi na piling. Če želiš doseči najboljši možen rezultat epilacije, najprej naredi piling na delu telesa, ki ga želiš obriti. S pilingom odstranjuješ delce mrtve kože in preprečuješ pojav vraščenih dlačic.
  • Epilator je najbolje uporabiti zvečer, saj imaš takoj po uporabi lahko rdečkasto in iritirano kožo. Čez noč bo rdečica izginila, zjutraj pa bo tvoja koža gladka.
  • Začni počasi. Epilatorji imajo različne nastavitve hitrosti. Če ravno začenjaš z britjem, začni z najpočasnejšo nastavitvijo. Ko se navadiš na bolečino, pa lahko hitrost povečuješ.
  • Potrpljenje! Če želiš doseči najboljši rezultat, moraš epilator po telesu premikati počasi. Če ga premikaš prehitro, lahko z veliko verjetnostjo izpustiš kakšna mesta.
  • Hidriraj kožo. Po epilaciji obvezno hidriraj kožo, saj tako zmanjšaš iritacijo kože.
  • Dezinficiraj epilator. Očisti epilator po vsaki uporabi s sredstvom za čiščenje na osnovi alkohola, saj tako lahko preprečiš nastanek kožnega vnetja.

 

Kakšna je razlika med epilatorjem in depilatorjem?

Besedi epilacija in depilacija sta si zelo podobni, razlika je samo v črki D, zaradi česar še lažje zamenjujemo ta dva pojma. Epilacija pomeni odstranjevanje dlak skupaj s korenom, medtem ko depilacija pomeni samo britje dlačic nad kožo. Razlika je tudi v bolečini – epilacija boli, depilacija ne boli – in v učinku. Učinek epilacije je dolgotrajnejši, učinek depilacije pa le kratkotrajen.

 

 

Poglej depilatorje in epilatorje na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka