NASVET Lepota in zdravje
28. 04. 2022 08:41:00

KATERO KLASIČNO ZOBNO ŠČETKO KUPITI?

1/1

Vsi si želimo nasmeha kot iz ameriškega filma, ki temelji na zdravih belih zobeh, a brez rednega čiščenja s pravo ščetko tega enostavno ne boš mogel doseči. Današnja ponudba zobnih ščetk je tako široka, da se z lahkoto odločiš za napačno izbiro, česar ti zobje morda ne bodo odpustili.

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Vrste zobnih ščetk
  2. Pomembni dejavniki
  3. Funkcije, ki bi te lahko zanimale
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Kakšna zobna ščetka je primerna za tvoje zobe? Najprej je treba upoštevati trenutno stanje vaših zob. Na podlagi tega se nato izbere trdota vlaken ščetke. Na trgu boš našel tudi specializirane modele za ljudi, ki trpijo za paradontalno boleznijo ali nosijo zobno protezo. Vsekakor se je pred izbiro priporočljivo posvetovati z zobozdravnikom.

 

1. Vrste zobnih ščetk

 

Klasične

 

Klasične ščetke za vsakodnevno uporabo se razlikujejo predvsem po velikosti glave, trdoti vlaken in vrsti ročaja. Pomembno je, da z njim ravnaš pravilo in tako nežno odstranjuješ obloge in umazanijo z zob.

 

 


Snopičaste

 

Modeli z enim snopom so zasnovani za čiščenje težko dostopnih mest (na primer zadnji kočniki). Po njih posezi, če meniš, da klasična zobna ščetka ni dovolj za popolno čiščenje tvojih zob.

 

 


Potovalne ščetke / ščetke za enkratno uporabo

 

Zobne ščetke za enkratno uporabo in potovalne zobne ščetke spadajo v posebno kategorijo in so primerne za izredne situacije, ko s seboj nimaš zobne paste ali iz kakršnega koli razloga zobne ščetke ne vzameš s seboj na pot.

 

 


Za aparate

 

Za zobe obdane z aparatom je treba uporabiti model zobne ščetke s skrajšanimi osrednjimi vlakni. Daljša vlakna na koncu poskrbijo, da so tudi najbolj nedostopna mesta odlično očiščena.

 

So klasične zobne ščetke zate preteklost? Preizkusi električno zobno ščetko, s katero ti ni treba obvladati tehnike pravilnega čiščenja. Več o električnih zobnih ščetkah lahko prebereš v našem vodiču Kako izbrati električno zobno ščetko.

 

2. Pomembni dejavniki

 

Trdota vlaken

Trdota vlaken je eden najpomembnejših dejavnikov katerekoli zobne ščetke. Za trdoto se odločiš na podlagi trenutnega stanja zob, predvsem njihove občutljivosti in splošnega zdravja. Če te muči neprijeten občutek občutljivih zob, izberi mehkejša vlakna. Enako velja za paradontalno bolezen in izpostavljene kočnike.

 

  • Zelo mehka - za ljudi z zelo občutljivimi zobmi, gingvitisom ali paradontitisom
  • Mehka - za normalna zdrava usta, dobro odstranijo zobne obloge
  • Srednje mehka - tudi za zdrava usta, pri uporabi ne pritiskaj na dlesni
  • Trda - primerna za čiščenje protez

 

 

 

 

Specifične potrebe tvojih ust

 

Zobne proteze

Izberi posebno dvojno ščetko, ki ima na eni strani majhno okroglo glavo za čiščenje utorov, skozi katere se proteza naslanja na čeljust, na drugi strani pa večjo ščetko za čiščenje zunanje strani proteze. Za protezo lahko uporabiš navadno trdo ščetko, s snopičasto ščetko pa boš očistil težko dostopna mesta.

Paradontitis

Za čiščenje so primerne ščetke visoke gostote z zelo mehkimi ščetinami, ki so po eni strani zelo nežne do dlesni, po drugi strani pa počasneje odstranjujejo zobne obloge, zato si je treba zobe umivati malo dlje.

 

Velikost paketa

 

Morda se zdi trivialno, a nakup 4 zobnih ščetk naenkrat pomeni, da imaš v bistvu zalogo za dlje časa in ti o tem delu zobne higiene ni treba več veliko razmišljati. Torej, če imaš že izbranega svojega favorita med zobnimi ščetkami, nimaš kaj oklevati

 

 

 

3. Funkcije, ki bi te lahko zanimale

 

  • Pediatrična - za razvoj otroških zob
  • Nežnost in mehkoba vlaken - za nežno čiščenje brez poškodb zob
  • Uporabljanje brez paste - za ščetke za enkratno uporabo/potovalne zobne ščetke
  • Varovalo - za otroke, ki se učijo umivati zobe
  • 3D glava - enakomerno ščetkanje zob na vseh straneh

 

 

4. Dodatki

Odlična zobna ščetka je prvi korak do natančne zobne higiene. Dodatke, ki bodo higieno ponesli na še višji nivo pa najdete tukaj:

 

5. Pogosto zastavljena vprašanja


Kako si pravilno umivati zobe?

Čiščenje zob je najpomembnejši, a ne edini del zobne higiene. Vendar se moramo osredotočiti na to, da to naredimo res dobro in da našim zobem zagotovimo nego, ki si jo zaslužijo.

  • Preizkušeno pravilo je, da je treba zobe umivati dvakrat na dan vsaj 2 minuti.
  • Izvajati je treba nežne, krožne gibe na zobeh pod kotom 45° in gibanje na vsakem zobu ponoviti 10-krat.
  • Na ščetko ne pritiskaj, saj to ne bo pomagalo.
  • Če po čiščenju še vedno vidiš ali čutiš pomanjkljivosti, očisti preostalo umazanijo z manjšo krtačko. Za medzobne prostore uporabi posebne medzobne ščetke ali zobno nitko

 

Kako pogosto naj si zamenjam zobno ščetko?

Vsaka zobne ščetka zdrži približno 2-3 mesece, če si zobe umivaš dvakrat na dan. Po tem obdobju se vlakna običajno razširijo in razcepijo, kar ima za posledico zmanjšano učinkovitost odstranjevanja oblog. V tem času se na njej odloži veliko nečistoč, zato jo je treba zamenjati z novo.

 

Kakšna je idealna zobna ščetka za otroke?

Pri dojenčkih in majhnih otrocih je skrb za čistočo prvih zob v rokah staršev. Uporabljajo se silikonski ročaji za prste z drobnimi izrastki.

Za otroke, stare 3 leta in več, priporočamo ščetke z najfinejšimi ščetinami, da preprečimo poškodbe še sveže izraslih zobkov. Ko si otrok začne samostojno umivati zobe (pod vašim nadzorom), lahko preide na električne modele. Možno je, da bo čiščenje z njimi otrokom bolj zabavno kot z "dolgočasnimi" klasičnimi ščetkami, ki poleg tega ne zagotavljajo, da jih bodo otroci pravilno uporabljali.

 

Kako negovati zobno ščetko, da bo zdržala čim dlje?

Kopalnice so kraljestvo bakterij in nekatere od njih lahko žal končajo na naši zobni ščetki. Zato jim je dobro zagotoviti maksimalno možno zaščito. Embalaža nekaterih modelov vključuje antibakterijski pokrov za zaščito ščetke pred umazanijo. Pokrovčki pogosto vsebujejo tudi snovi, ki ubijajo bakterije. Sodobna alternativa so tako imenovana razkužila, ki uporabljajo UV svetlobo za izkoreninjenje bakterij iz glave ščetke.

 

Poglej klasične zobne ščetke na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka