NASVET Oprema za dom
10. 12. 2021 13:12:54

KAKŠNO SVEČO KUPITI?

1/1

Proizvajalci sveč med seboj tekmujejo in nenehno izdelujejo nove vonje, barve, oblike in vrste embalaže. Veliko jih že poznaš, a po natančnejšem pregledu bo zagotovo polno zanimivih vrst, za katere morda še ne veš. Pred nakupom se seznani tudi s posameznimi materiali, parametri in načeli pravilne in predvsem varne uporabe.

Na kaj se osredotočiti pri izbiri

Način uporabe

S pomočjo svečk si lahko doma svetiš ob izpadu elektrike, jih uporabiš kot dekoracijo ali pa ustvariš prijetno vzdušje in odišaviš stanovanje. Med božičem in veliko nočjo se sveče uporabljajo v počastitev krščanskih tradicij. S prižigom nagrobne sveče pokojnikom simbolično damo vedeti, da se jih spominjamo. In med večernim sedenjem na vrtu ti bo prišla prav repelentna sveča, ki odganja komarje in druge žuželke.

Čas gorenja

Čas gorenja je podan v urah in pove, kako dolgo bo sveča gorela. Podatke o času gorenja so vedno napisani neposredno na izdelku. Velike sveče nudijo do 150 ur gorenja ali več, na drugi strani spektra pa so male čajne in plavajoče svečke, ki gorijo približno 4 ure, potem pa so tudi manjše svečke s časom gorenja manj kot 35 ur.

Dizajn

Svečka lahko služi tudi kot učinkovit dekorativni element v stanovanju. Izbiraš lahko med različnimi oblikami, barvami, plastičnimi vzorci in stili, svečkami iz naravnega čebeljega voska ali gel svečami v drznih barvah z notranjim dekorjem. Zanimiv učinek ustvarijo prižgane sveče z več stenji ali tiste z lesenim stenjem, kar občutno poveča plamen, poleg tega pa gorenje spremlja pomirjajoč zvok pokanja lesa, ki spominja na ogenj v kaminu.

Zanimivih oblik so predvsem božične svečke

Dimenzije in teža

Med svečkami je velika razlika v velikosti in teži. Največje tehtajo več kot 623 g in merijo več kot 17,5 cm v višino. Nasprotno pa so majhne plavajoče ali čajne svečke visoke le nekaj centimetrov in tehtajo le nekaj gramov.

 

Vrste sveč glede na velikost in lastnosti

  • Čajne svečke so v majhnih aluminijastih ali steklenih posodicah. Čajne jim rečemo, ker je bil njihov prvotni namen segrevanje hrane ali čaja. Danes se uporabljajo v svečnikih, lučeh, izparilnikih in za samo gorenje. Za ustvarjanje intimnega vzdušja je treba naenkrat prižgati več čajnih svečk.
  • Votivne sveče so manjša in cenejša različica velikih sveč v steklenih ali keramičnih posodicah. V primeru dišečih svečk so zaradi svoje majnhe velikosti primerni za testiranje novih vonjev. Med gorenjem se topijo, zato za njihovo gorenje potrebuješ svečnik, v katerem pa popolnoma izgori in ti ni treba skrbeti za čiščenje. Običajno se prodajajo v celih kompletih z različnimi vonji. Za zanimiv dišavni učinek je dobro naenkrat prižgati več votivnih sveč.
  • Repelentne sveče običajno vsebujejo močno aromo citronele, ki odganja komarje in druge žuželke. Primerne so samo za zunanjo uporabo - na terasah, vrtovih in kjerkoli želiš uživati v večernem sedenju brez komarjev. Poleg citronele žuželke odganjajo tudi vonji po meti, boru ali evkaliptusu.
  • Dišeče svečke vzbujajo prijetno vzdušje ne le s plamenom, temveč tudi z vonjem, ki se sprošča med gorenjem. Dišave so lahko sintetičnega in naravnega izvora.
  • Adventne sveče lahko najdeš v čisti beli, srebrni ali rdeči barvi. Takšne so svečke na tradicionalnem adventnem venčku.
  • Božične sveče so v obliki božičnih dreves, severnih jelenov ali celo zvezd, katerih primarna naloga je okrasitev doma in mize na božični večer. Med božične svečke lahko štejemo tudi tiste z vonjem iglic, cimeta, jabolk, citrusov, medenjakov, rozin ali kandiranega sadja. Na drevešček lahko postavimo svečke, vendar je zaradi varnosti vsekakor bolje, da nanj postavimo klasične LED lučke.
  • LED sveče na prvi pogled spominjajo na klasične sveče različnih oblik. Pomagajo ustvariti prijetno vzdušje brez nevarnosti požara in jih napajajo zamenljive baterije. Pri nekaterih modelih lahko z daljinskim upravljalnikom spreminjaš tudi barvo ledic.

 

Sestavine

Naravni vosek

Lahko je rastlinskega (palma, soja) ali živalskega izvora (čebelji).

  • Čebelji vosek nastane s presnovno pretvorbo cvetnega prahu in medu v telesu čebel. Med gorenjem se sprošča prijeten vonj po medu.
  • Sojin vosek je narejen iz soje, gori dlje časa in pri nižjih temperaturah kot parafin. Ima čisto izgorevanje in nizko krčenje, zato je pri strjevanju površina sveče ravna. Ne vsebuje parabenov, konzervansov ali barvil.
  • Palmov vosek je narejen iz palmovega olja in ima za razliko od drugih kristalno strukturo, ki spominja na zaledenitev na oknih.

Parafin

Je najcenejši in tudi najpogosteje uporabljen material za izdelavo sveč in nastaja kot stranski produkt pri destilaciji surove nafte. Za izdelavo sveč se uporablja parafin z vsebnostjo olja do 2%. Kakovost parafinskih sveč je odvisna od njihove čistosti. A tudi najkakovostnejše parafinske sveče lahko po daljšem gorenju v zaprtem prostoru povzročijo glavobol. Med gorenjem in po njem prostor dobro prezrači.

Arome

Vse vrste sveč so lahko aromatizirane, to pa lahko z z naravnimi ali sintetičnimi aromami. Naravna eterična olja so na splošno bolj prijetna. Pri kvalitetnejših svečah na embalaži vidiš sestavo arome (glava, srce, osnova), podobno kot pri parfumu. Cenejše vrste samo navajajo, kakšen vonj bi morali pričakovati.

Nasveti in namigi

Varna uporaba svečk

  1. Svečo postavi na ravno, negorljivo površino.
  2. Prepričaj se, da je izbrana površina stabilna in se ne prevrača.
  3. Odstrani vnetljive in hlapne snovi v okolici sveče. Pazi tudi na zavese, draperije in liste rastlin, ki bi jih lahko zamajal premih in bi tako prišli v stik s plamenom.
  4. Svečo hrani izven dosega hišnih ljubljenčkov in otrok ter jo imej pod nadzorom ves čas gorenja.

Kako ravnati s svečo

Če želiš ob sveči v celoti uživati, moraš upoštevati nekaj smernic.

  • Stenj sveče naj bo dolg 3-5 mm. Če je daljši, ga obreži.
  • Svečo po 4 urah gorenja ugasni, prostor prezrači, pusti premor vsaj 2 uri in svečko nato ponovno prižgi.
  • Ko prižgeš svečo, poskrbi, da se njena površina enakomerno topi. Posledično tudi gori enakomerno, brez neželenih grudic.
  • Če se sveča kadi, je verjetno kriv dolg stenj. Ugasni svečo in skrajšaj stenj.
  • Če čutiš, da te boli glava ali da je vonj premočan, ugasni svečo in prezrači prostor. Nekatere sveče so preintenzivne ali pa tako povečajo koncentracijo dimnih plinov in vonjav v zaprtem prostoru, da je neprijetno.

Sveča kot darilo

Svečke so lahko tudi zelo lepo darilo. Izberi jih glede na okus in interier obdarovanca. Dišeča svečka je podobna parfumu – kar enemu diši, drugemu morda ne. Če se odločiš za dišečo svečko, posezi po manj izrazitih vonjavah. Pri svečah, ki jih želiš podariti, se osredotoči tudi na embalažo in videz. Modele višje kakovosti lahko zapakiraš v elegantno papirnato škatlo.

Poglej sveče na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka