NASVET Bela tehnika
10. 12. 2021 12:24:39

KATERI ŠTEDILNIK KUPITI?

1/1

Štedilnik je kombinacija kuhalne plošče in pečice. Izberi pravi model z dodatnimi funkcijami in nadgradi  svojo kulinarično umetnost. Hkrati pa lahko prihraniš zaradi nizke porabe ali nabavne cene.

  • Ana Pika, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

  1. Osnovna delitev
  2. Vrste kuhalnih plošč
  3. Kako izbrati
  4. Parametri
  5. Drugi kuhinjski aparati
  6. Koristni nasveti za konec

1. Osnovna delitev

 

Električni štedilniki 
 

  • Tako pečica kot kuhalna plošča delujeta na elektriko
  • Zahteva strokovno priključitev na 380 V omrežje
  • Včasih je možna tudi priključitev na navadno 220 V vtičnico
  • Vendar pa je nujno, da ima štedilnik kabel z ustreznim vtičem
  • Steklokeramična ali indukcijska kuhalna plošča
  • V nekaterih primerih je lahko kuhalna plošča izdelana iz litega železa
  • Gladka kuhalna plošča je enostavna za čiščenje

 

 

Plinski štedilniki
 

  • Pečica in kuhalna plošča delujeta na plin
  • Nižja nabavna cena in nizki obratovalni stroški
  • Plinske gorilnike je mogoče enostavno in natančno regulirati
  • Pri plinski pečici je težje uravnavati toploto 

 

 

Kombinirani štedilniki 
 

  • Ponuja električno pečico in plinsko kuhalno ploščo
  • Večinoma s 4 plinskimi gorilniki
  • Hitra regulacija plamena z gumbom
  • Vžig je pogosto vgrajen neposredno v gumb
  • Električna pečica z natančno nastavitvijo temperature in različnimi dodatnimi funkcijami
  • Obvezen je priključek na plin
  • Plinsko kuhalno ploščo je težje očistiti

 

 

2. Vrste kuhalnih plošč 

 

Kuhalna plošča iz litega železa 
 

  • Počasen odziv
  • Dolgo se segreva in ohlaja
  • Primerno za občasno kuhanje

 

 

Steklokeramična kuhalna plošča
 

  • Hitro doseže visoko temperaturo
  • Hkrati ima nizko akumulacijo toplote
  • Možno je uporabiti katerokoli posodo
  • Nekateri modeli imajo senzor za varčevanje z energijo
  • V primerjavi z indukcijsko ploščo je cenejša
  • Če prekipi čez rob lonca, se tekočina hitro zažge na ploščo

 

Indukcijska kuhalna plošča 
 

  • Za pravilno in učinkovito uporabo je potrebna posebna indukcijska posoda
  • Višja nabavna cena
  • Takoj pripravljeno za kuhanje
  • Zelo nizke energetske zahteve
  • Ne proizvaja preostale toplote
  • Nekateri modeli ponujajo zanimive dodatne funkcije
  • Enostavno vzdrževanje

 

 

3. Kako izbrati

Vrsta štedilnika
 

  • Ugotovi kakšno vrsto energijo bo potreboval tvoj novi štedilnik
  • Izbiraš lahko med električnimi ali plinskimi štedilniki
  • Dobiš lahko tudi kombinacijo plinske kuhalne plošče in električne pečice
  • Upoštevaj tudi število članov v tvojem gospodinjstvu
  • Za večjo družino se splača večji štedilnik s petimi kuhališči in veliko pečico

 

Upravljanje 
 

  • Najbolj klasična je mehanska metoda, na primer z vrtljivimi gumbi
  • Pri nekaterih plinskih kuhalnih ploščah je na gumb tudi integriran vžig
  • Še korak dlje je elektronsko upravljanje preko gumbov
  • Te se najpogosteje nahajajo na kuhalni plošči
  • Modeli z elektronskim upravljanjem imajo tudi naprednejše funkcije
  • Omogočajo na primer pošiljanje zvočnega signala, ko je dosežena želena temperatura za peko
  • Nekatere kuhalne plošče imajo tudi otroško ključavnico in indikator preostale toplote
  • Vključen je lahko tudi zaslon
  • Na zaslonu se prikaže temperatura, izbrani program ali odštevanje časa

 

Dizajn in material 
 

  • Najbolj priljubljeni so beli štedilniki ali štedilniki iz nerjavečega jekla
  • Ti dve različici sta primerni za večino kuhinj
  • Osredotoči se tudi na kakovost materialov, uporabljenih za posamezne upravljalne elemente
  • Biti morajo dobro pritrjeni in varni
  • Plastični ročaji ali gumbi morajo biti odporni na visoke temperature in mehanske poškodbe

 

Vrste pečic pri štedilnikih 
 

  • Pečica na vroč zrak – ponuja več možnosti gretja (spodnje, zgornje ali kombinirano) in mora imeti krožno grelno telo. Med nadstandardne funkcije štejemo na primer žar ali peko v pari. Temperaturo lahko enostavno reguliraš z vrtljivim gumbom ali gumbi na zaslonu. Ventilator hitreje segreje notranjost pečice. V primerjavi s plinsko različico ponuja boljše lastnosti pečenja, kot sta enakomernejše porjavitev pri nižjih temperaturah in pečenje na več ravneh hkrati
  • Plinska pečica – ima samo spodnje gretje. S tem so povezane tudi nekatere omejitve. Ne moreš uporabljati pametnih funkcij in plin izsuši hrano. Regulacija temperature je zelo zapletena in je ni mogoče nastaviti tako natančno kot pri električnih pečicah. V izjemnih primerih lahko pride tudi do uhajanja plina
  • Električna pečica – klasična različica, najpogosteje z zgornjim in spodnjim gretjem. Za razmeroma nizko ceno ponuja gladko spreminjanje temperature ter različne dodatne funkcije. V ponudbi so prostostoječi in vgradni modeli. Vgradni štedilnik je sestavljen iz dveh različnih aparatov – ločene pečice za peko in ločene vgradne kuhalne plošče

 

Funkcije in programi
 

  • Zaslon –  uporabna funkcija, s katero imaš pregled nad vsem, kar se dogaja s štedilnikom. Prikazuje lahko temperaturo, program peke ali odštevanje časa
  • Minutka – preprosto nastaviš čas kuhanja ali peke in ti za to ni treba več skrbeti. Ko se čas izteče, te štedilnik z zvočnim signalom obvesti ali se sam izklopi
  • Integriran vžig – pozabi na vžigalice. V plinski pečici je kresilo del gorilnega mehanizma in se vžge samodejno, ko gumb obrneš ali nanj pritisneš
  • WOK gorilnik – gotovo že poznaš posebno WOK ponev v obliki kotla. Nekateri štedilniki ponujajo posebne gorilnike za te ponve. Gorilniki ponujajo predvsem visoko moč in več plamenskih krogov z ločenim krmiljenjem 
  • Booster burner – funkcija, ki jo lahko najdeš tudi pod drugimi imeni (npr. SprintStart, JetStart),vedno pa pomeni pospešen dvig na maksimalno temperaturo, idealna je na primer za pečenje mesa 
  • Programi za peko – pomagajo pri hitri obdelavi hrane. Na svojem štedilniku lahko najdeš običajne in manj običajne programe pečenja
  • Odmrzovanje lahko nadomesti identično funkcijo pri mikrovalovni pečici. Ta funkcija je namenjena na primer za meso, ki je bilo pravkar vzeto iz zamrzovalnika. Tajanje je postopno in prijazno do hrane
  • Ohranjanje temperature pride prav, ko imaš že vse pripravljeno in na primer nekdo zamuja. Hrana se tako dlje ohranja na toplem, s to funkcijo pa lahko na primer ogreješ krožnike ali sušiš sadje
  • Žar je ena od osnovnih funkcij. Gre za spiralo v zgornjem delu, ki lahko ustvari hrustljavo zgornjo plast, na primer pri mesu. Uporaben je v kombinaciji z vrtljivim ražnjem, ki enakomerno popeče hrano
  • Zgornje in spodnje ogrevanje je podobno kot pri žaru. Medtem ko spodnji grelni element skrbi za samo ogrevanje, zgornji poskrbi za hrustljavo skorjico. 
  • Pečica na vroč zrak ima vgrajen ventilator, ki enakomerno segreva hrano po celotni notranjosti
  • Krožno telo deluje po podobnem principu kot pečica na vroč zrak - na zadnji strani pečice je predel, ki v kombinaciji z ventilatorjem razporeja zrak po celotnem prostoru pečice. Ventilator ima lahko različno uporabo: vroč zrak poskrbi za enakomerno peko, hladen pa hitreje ohladi pečico
     
Druge funkcije:
  • Pečenje v pari je optimalen način za preprečevanje izsušitve hrane; vroč zrak se vlaži ravno s paro. 3D peka je postopek, pri katerem so aktivirana vsa grelna telesa in tudi ventilator, med peko tako ne prihaja do mešanja arom in okusov, zato lahko na ta način pripraviš več jedi hkrati
  • Temperaturna sonda – je funkcija in dodatna oprema hkrati. Postopek deluje tako, da na primer v meso zapičimo temperaturno sondo in nastavimo stopnjo pečenja. Takoj, ko je zahtevana raven dosežena, sonda pošlje signal in pečica se samodejno izklopi
  • Teleskopski izvleki – so uporabni pomočniki in bistveno povečajo varnost in udobje celotne peči. Ko odprete vrata, pridejo sami ven in ti ni treba ročno izvleči rešetke s pekačem. V nekaterih primerih pa je treba rešetko le potisniti, nakar bo le-ta prišla ven sama.
  • Hlajenje vrat – pečica mora vsekakor imeti sistem toplotne izolacije vrat. Rešitev je običajno več plasti stekla in drugih prozornih materialov. Temperatura površine nikoli ne sme preseči 70 stopinj Celzija. Hlajenje kozarca po pečenju lahko nato pospeši na primer vgrajen ventilator
  • Osvetlitev pečice – tako kot hladilnik mora imeti tudi pečica osvetljeno notranjost. Z majhno razliko, da bi morali ves čas peke videti prostor z zaprtimi in odprtimi vrati. Žarnica ali LED se pogosto samodejno vklopi, ko se začne ogrevanje
  • Samočiščenje pečice – pečica mora biti vzdrževana in čista, samočiščenje pa je tako idealen način za poenostavitev celotnega postopka. Piroliza dobesedno zapeče notranjost pečice z visoko temperaturo, preostane ti samo še, da pobrišeš ujete ostanke v obliki pepela. Zaradi reakcije sklenine z maščobami lahko kataliza "kemično" uniči nečistoče. Tudi v tem primeru po 20 minutah umazanijo še pobrišeš
  • Plinska varovalka – če imaš majhne otroke, poišči štedilnik s to funkcijo, ki  zaklene nadzorni zaslon na dotik ali vrtljive gumbe. To je način, ki vedno prepreči nenamerni vklop štedilnika

 

4. Parametri

Energetska izkaznica 

  • Ko izbiraš štedilnik, se prepričaj, da spada v energijsko učinkovit razred - od A++ do D
  • Razred A++ je najbolj ekonomičen
  • Višji kot je izbrani razred, varčnejši in zmogljivejši je štedilnik
  • Vsak štedilnik ima priloženo energetsko izkaznico
  • Na voljo so tudi podatki o notranji prostornini pečice in podatki o porabi na cikel
  • Kuhalne plošče so na voljo v različnih velikostih in zmogljivostih, od 1000 W do 4000 W

 

Dimenzije 

  • Standardna širina štedilnikov je 50-60 cm
  • Globina štedilnikov je običajno približno 60 cm
  • Višina štedilnikov je najpogosteje okoli 85 cm

 

Teža

  • Večina štedilnikov tehta med 35 in 45 kg
  • To upoštevaj zlasti pri nakupu v e-trgovini in če živiš v višjih nadstropjih
  • Druga možnost je, da naročeno pošiljko prinese dostavno podjetje

 

Prostornina pečice 

  • Notranjo prostornino si oglej na energijski izkaznici
  • Standardni modeli imajo prostornino od 62 do 72 l
  • Manj pogosti so modeli s prostornino manj kot 62 l in več kot 71 l
  • Pri takšnih pečicah pričakuj neobičajne velikosti pekačev 

 

Število in velikost kuhalnih plošč 

  • Klasična kuhalna plošča ima 4 kuhališča
  • 2 kuhališči sta večji, 1 srednja in 1 majhna
  • Glede na velikost je razvrščena tudi izhodna moč
  • 5 ali več kuhališč najdeš na večjih štedilnikih, namenjenih bolj profesionalni uporabi ali večjim družinam
  • Sodobne kuhalne plošče imajo poleg okroglih tudi ovalne cone, kar omogoča uporabo pekača

 

5. Drugi kuhinjski aparati

 

6. Koristni nasveti za konec

Montaža štedilnika 

Priključitev električnega ali plinskega štedilnika je bolje prepustiti strokovnjakom. V idealnem primeru bo namestitev kot storitev ponudil trgovec neposredno, sicer pa se lahko obrneš na specializirano podjetje. Poleg zagotovljene varnosti pri kakovostni montaže je tudi prednost za morebitne reklamacije. 

Vzdrževanje 

Ni priporočljivo posegati po nobenem čistilnem sredstvu, ki ga najdeš doma. Na primer uporaba navadnega tekočega detergenta na indukcijski kuhalni plošči ni dobra ideja. Izbiraj med specializiranimi izdelki za pečice in kuhalne plošče, saj le ti nudijo povečan učinek razmaščevanja in boljšo nego površin.

Poglej štedilnike na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka