NASVET Avto Oprema
15. 10. 2018 14:46:10

TEST ZIMSKIH PNEVMATIK

1/1

Letošnja jesen nam je prinesla visoke temperature, ki so poskrbele, da lastniki avtomobilov niti ne razmišljamo o menjavi pnevmatik. Ne glede na trenutne razmere pa se nam nizke temperature nezadržno bližajo in z njimi tudi 11. november - zakonsko določen datum za zamenjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Nihče ne ve kakšno vreme nam prinaša letošnja zima in prav zato moramo biti pozorni na to, da nam bodo izbrane zimske pnevmatike odlične služile v vseh vremenskih razmerah.

Proizvajalci zimskih pnevmatik se pred izdelavo novih modelov zimskih pnevmatik vedno znajdejo pred zahtevno nalogo, saj že najmanjša odstopanja pri določenih vremenskih razmerah lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo. Da bo tvoja izbira zimskih gum enostavna naloga, smo ti pripravili povzetek letošnjega AMZS testa zimskih pnevmatik, ki je na testnih terenih ocenil 28 različnih zimskih pnevmatik. Predlagamo ti, da si pred nakupom natančno ogledaš rezultate, saj so razlike več kot očitne.

Vsakoletni testi AMZS, ki so opravljeni v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi (npr. nemški ADAC), vsako leto dokažejo, da je težko ustvariti pnevmatiko, ki bi bila odlična na vseh podlagah in v vseh vremenskih razmerah: na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in na ledu. Ugotoviti je potrebno tudi glasnost posamezne pnevmatike, njihovo obrabo, število kilometrov, ki jih lahko prevozijo in hkrati natančno izmeriti porabo goriva pri posameznem modelu pnevmatike. Nobena pnevmatika ne more biti odlična v vseh razmerah, najbolje pa so ocenjene tiste pnevmatike, ki so na vseh podlagah približno enako dobre in tako tvorijo odlično skupno oceno. 

Seveda odlična skupna ocena ni vedno edino merilo, ki ga mora posamezen voznik upoštevati pri izbiri primernih pnevmatik. Vsak posameznik mora razmisliti o tem od kod prihaja, kakšne so običajno vozne razmere v njegovem okolju, kako pogosto se vozi po avtocestah, zasneženih gorskih cestah in na koncu na podlagi tega izbrati pnevmatiko, ki tem razmeram najbolj odgovarja.

 

AMZS video: Kako poteka test in kaj je pomembno pri izbiri prave pnevmatike?

 

Pnevmatike dimenzije 175/65 R14 T

V tej dimenziji je AMZS pod drobnogled vzel 12 različnih pnevmatik, primernih za manjše in srednje avtomobile. Zmotno je mnenje, da se na testih dobro odrežejo le pnevmatike prestižnih blagovnih znamk, saj so se določen odrezale dokaj slabo. Le ena pnevmatika je bila označena kot nepriporočljiva, ena kot priporočljiva z omejitvami, oseb jih je bilo ocenjenih kot priporočljivih, dve pnevmatiki pa kot zelo priporočljivi.

Tudi v preteklem letu se je kot najbolj priporočljiva izkazala pnevmatika Continental Wintercontact TS860, ki ima na vseh terenih izredno uravnotežene lastnosti. Odlično se je izkazala tudi pnevmatika Dunlop Winter Response 2, ki se od najboljše uvrščene razlikuje minimalno. Večina pnevmatik se je dobro odrezala na suhi podlagi, na mokrem pa so rezultati nekoliko slabši. Ravno obratno je pri pnevmatiki Semperit, ki je nižjo oceno dobila na suhi podlagi. 

Med priporočljive pnevmatike spada kar 8 modelov, ki so se slabše odrezale pri popolnoma različnih lastnostih. Na mokrem vozniki utegnejo imati težave s pnevmatikami blagovne znamke Vredestein, Debica in Sava. Debica in Sava sta slabši oceni dobili tudi zaradi slabih rezultatov na suhi cesti. Pomanjkljivosti pri bočnem oprijemu na snegu so pokazale pnevmatike Esa-Tecar, Goodyear in Nokian, težave na mokri podlagi pa je imela Firestone Winterhawk 3 pnevmatika. 

Najslabšo oceno na letošnjem testu sta prejeli pnevmatiki Semperit in Nankang. Nankang Snow SV3 je precej slabo oceno prejela zaradi slabih voznih rezultatov na mokrem in snežnem cestišču, Semperit Master Grip 2 pnevmatika pa zaradi izrazito slabih rezultatov na suhi cesti. Omenimo pa naj tudi Pirellijevo pnevmatiko Cinturato Winter, ki je slabšo skupno oceno dobila zaradi slabosti pri obrabi.

 

Pnevmatike dimenzije 205/55 R16 H

AMZS je pri letošnjem testu zimskih pnevmatik ocenjeval 16 različnih pnevmatik, ocene pa se tudi pri tej dimenziji odločilno razlikujejo, zato obvezno preveri rezultate testov. Ena pnevmatika je prejela oceno ni priporočljivo, ena oceno priporočljivo z omejitvami, enajst pnevmatik je prejelo oceno priporočljivo, tri pnevmatike pa oceno zelo priporočljivo. Največ voznih pomanjkljivosti so pnevmatike prejele na mokrem in snežnem cestišču, Semperitova pnevmatika Speed Grip 3 pa je slabšo oceno prejela zaradi slabih rezultatov med vožnjo po suhi cesti - enako, kot pri manjši dimenziji.

Najboljše ocene so prejele naslednje pnevmatike: Continental Wintercontact TS 860, Goodyear Ultragrip 9 in Dunlop Winter Sport 5 - zadnji dve pnevmatiki izhajata iz istega gumarskega koncerna. Razlike med temi pnevmatikami so zelo majhne, najboljši skupni rezultat pa je dosegla pnevmatika Continental Wintercontact TS 860

Med pnevmatikami, ki so prejele oceno priporočljivo, so razlike v testih nekoliko večje. Nexenova in Fuldina pnevmatika sta dobili slabšo oceno zaradi voznih rezultatov na mokrem in na snegu, medtem, ko sta Kleberjeva in Vredesteinova pnevmatika slabšo oceno dobili zaradi slabih voznih rezultatov na mokrem oziroma pri splavanju. Težave na snežnem vozišču sta imeli tudi pnevmatiki Michelin Alpin 5 in Bridgestone Blizzak. Kot zanimivost naj omenimo, da se je tudi letos Michelinova Kleber nizkocenovna blagovna znamka odrezala bolje, kot visokocenovna Michelinova.

Nokianova pnevmatika WR D4 se ja na primer odlično odrezala na snegu, imela pa je veliko obrabo in hkrati slabe rezultate na mokri cesti. Podobno je z Yokohomino pnevmatiko, le da ima ta težave na suhem in tudi snežnem cestišču. Tudi Kumhova pnevmatika Wintercraft WPS1 je imela večjo obrabo, slabe rezultate pa je imela tako na mokri, kot tudi suhi cesti. Na suhem je bila nekoliko slabša tudi Pirellijeva pnevmatika, ki je prav zato dobila slabšo skupno oceno. 

Kot najslabši pnevmatiki sta se v letošnjem letu izkazali Semperit Speed Grip 3 in Laufenn I FIT LW31. Prva je bila precej slaba na suhi cesti in na snegu, druga pa se je pri večini cestišč odrezala dokaj dobro, zelo slaba pa je bila na mokrem.

 

Najboljše in najslabše na določeni podlagi (175/65 R14 T):

 

- najboljša na suhem - Esa+Tecar Super Grip 9

- najslabša na suhem - Semperit Master-Grip 2

- najboljša na snegu - Firestone Winterhawk 3

- najslabša na snegu - Nankang Snow SV3

- najboljša na mokrem - Continental Winter Contact TS 860

- najslabša na mokrem - Nankang Snow SV3

 

Najboljše in najslabše na določeni podlagi (205/55 R16 H):

 

- najboljša na suhem - Michelin Alpin 5

- najslabša na suhem - Semperit Speed-Grip 3

- najboljša na snegu - Nokian WR D4 in Giti Winter W1

- najslabša na snegu - Yokohoma BluEarth Winter (V205)

- najboljša na mokrem - Continental Winter Contact TS860 in Goodyear UltraGrip 9

- najslabša na mokrem - Laufenn I FIT LW31

 

Vir: AMZS.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka