Na kaj bodite pozorni pri nakupu smuči in smučarske opreme

15. 11. 2011 11:23:28

Pripravite se na zimo, da boste lahko s smučanjem začeli še pravočasno! Naj vas sneg ne preseneti, da ne boste zamudili dela smučarske sezone samo zaradi tega, ker ne boste pravočasno kupili smuči, manjka pa vam mogoče tudi druga smučarska oprema.

Pred nakupom smuči in druge opreme se pozanimajte tudi o tem, kaj se splača kupovati, na katere stvari morate biti pozorni ter predvsem na to, katera smučarska oprema ustreza vašemu stilu smučanja, vaši postavi … Če izbirate tekaške smuči, bodo pogoji pri nakupu popolnoma drugačni, kot če kupujete običajne smuči Elan ali katere druge.

Če je smučarska oprema, tekaške smuči, smuči Elan in druga oprema, potrebna za kvalitetno smuko, za vas španska vas, potem je to za vas pravi začetek, saj vam bomo v nadaljevanju predstavili osnove, ki jih morate poznati, da izberete prave ali tekaške smuči. Tudi druga smučarska oprema in nakup le te bo ob dodatnem znanju lažji in večja bo verjetnost, da izberete kvalitetne izdelke, ki bodo vredni plačanega denarja.

Poleg priznanih blagovnih znamk, kot so smuči Elan, Atomic, Salomon, Fischer in druge, se na trgu najde tudi več eksotičnih primerov smuči. Delež slednjih je sicer na trgu izredno majhen, tako da boste tudi vi verjetno kupili eno izmed priznanih in preverjenih blagovnih znamk. Bistvene razlike med posameznimi blagovnimi znamkami ni, tako da izberite tiste, ki vam bodo za navedeno ceno nudile največ. Pri nas so najbolj prodajane smuči Elan. Kot vzrok za največjo prodajo teh smuči lahko štejemo predvsem to, da gre za domačo blagovno znamko.

Pri nakupu bodite poleg blagovne znamke pozorni tudi na velikost smuči. Nekaj let nazaj in pred izumom t.i. »carving« smuči, so bile le-te precej daljše. Danes uporabljamo krajše smuči, njihova dolžina pa bo odvisna tudi od radija zavoja in glede dolžine obvezno povprašajte prodajalca v športni trgovini.

Radij zavoja pa je naslednji tehnični podatek, ki vas naj zanima pri nakupu. Večji radij bo omogočal bolj ostre zavoje, a hkrati predstavlja tudi večjo nevarnost. Zato se ob nakupu posvetite tudi temu podatku in kupite takšne smuči, ki bodo primerne vašemu smučarskemu znanju in vašim izkušnjam, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do nesreče.

Vezi bodo obvezen element, ki ga boste morali kupiti skupaj s smučmi. Zato bodite pri navedenih cenah posameznih smuči pozorni, če so vezi vštete v ceno ter kako kvalitetne vezi so to. Za dobre vezi boste namreč odšteli kar precej, zato lahko podatek o tem, če imajo določene smuči tudi vezi ter kakšna je njihova kvaliteta, pomembno vpliva na vašo odločitev.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka