Nakup snowboard-a in opreme

14. 11. 2011 22:03:41

Deskanje na snegu je eden najbolj priljubljenih zimskih športov, ki zahteva kanček avanturista. Je šport poln energije, akcije in adrenalina, ki pa je lahko tudi nevaren. Za večjo varnost poskrbi pravilna izbira snowboard deske, vezi in snowboard čevljev, ki pa zahteva tudi nekaj znanja!

Ko se odločate za nakup snowboard opreme, je izbira pravilnih snowboard vezi zelo pomembna. Da bi vezi popolnoma ustrezale vašim snowboard čevljem in dobro prenašale sile na robove snowboard deske, je potrebno najprej izbrati čevlje in šele potem vezi.  Modeli vezi se med seboj ločijo po kakovosti, ceni, udobju, prilagodljivosti pete ter tehnoloških izboljšavah.  Najbolj pa je pomembno, da so vezi in snowboard čevlji kompatibilni in se eden drugemu prilegajo. Kupiti morate pravo velikost vezi, ter se prepričati ali so dovolj nastavljive za vaše potrebe in način vožnje. Predvsem pa naj vam bodo udobne. Obstajata dve osnovni vrsti vezi, in sicer strap-in vezi, ki imajo trakove za pripenjanje, ter step-in vezi s preprostim načinom zapenjanja, v katere samo stopimo.  Cene med vezmi močno nihajo in pri step-in vezeh je potrebno kupiti tudi posebne step-in čevlje.

Dober občutek pri deskanju na snegu vam lahko nudijo le dobri in pravilno izbrani snowboard čevlji, ki so odvisni predvsem od tipa vezi, ki ste jih izbrali. Ko kupujete mehke čevlje za freeride ali trše tekmovalne čevlje, ne glejte na ceno, ampak izberite tiste, ki so kakovostni in udobni. Pravilna izbira snowboard čevljev je osnova za deskanje na snegu. Zelo pomembna lastnost snowboard čevljev je trdota, saj bo trši čevelj dajal pri hitri vožnji več opore, toda nekateri čevlji tu izgubijo na udobnosti. Zaradi tega imajo nekateri v podplatu tudi zračne oziroma gel blazinice, ki nudijo dodatno oporo.

Veliko razmisleka pa zahteva tudi nakup osnovnega dela opreme, to je snowboard deske. Bolj kot to kako deska izgleda, je pomembna širina snowboarda. Ta ne sme biti preozka ali preširoka, primerna pa mora biti tudi njena dolžina. Ta naj bi bila 90 odstotkov vaše višine. Snowboard je lahko v treh oblikah, in sicer directional, ki je najboljša izbira za vožnjo po celem snegu, twin- tip je odlična izbira za prosti slog in directional twin, ki so najboljša izbira, saj ponujajo vse.

Pred nakupom snowboard deske se pozanimajte tudi o njeni masi, to je tisti del po katerem se vozite in je najpomembnejši ter o fleksibilnosti deske.  Horizontalna fleksibilnost je povezana z vašo težo, medtem ko vertikalna pove kakšna je trdota deske. Večja je trdota snowboarda bolj je primeren za urejene proge in celi sneg, medtem ko so mehkejše deske dobra izbira za grudast in mehak sneg.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba