S prehrano do boljših športnih dosežkov

12. 07. 2010 11:17:49

Redno ukvarjanje s športom bo omogočilo porabo odvečnih kalorij in zmanjšalo možnost pojava bolezni, kot so na primer bolezni srca in ožilja. Za dobro počutje in učinkovito športno vadbo pa je pomembno tudi to, kaj in kako se prehranjujete.

Z uravnoteženo prehrano boste svojemu telesu priskrbeli vse potrebne hranljive snovi, ki jih potrebujete pri ukvarjanju s športom in ostalimi aktivnostmi. Uravnotežena prehrana pomeni uživanje različne vrste hrane.

Če ste pogosto aktivni v športu, kot član kakšnega športnega kluba ali redni  obiskovalec lokalnih športnih dejavnosti, je najboljša pot, da iztisnete iz vaših aktivnosti največ kar lahko, tako da:

•    Imate pravo težo za vašo višino,

•    Pijete veliko tekočine,

•    Zaužijete dovolj ogljikovodikovih hidratov,

•    Jeste veliko polnozrnatega kruha in kosmičev, sadja in zelenjave in zmerno količino mleka in mlečnih izdelkov, mesa, rib, jajc in oreščkov,

•    Jeste dovolj hrane za vaš nivo aktivnosti. Če boste jedli premalo, vam bo primanjkovalo energije pri vaših aktivnosti, če boste jedli preveč, pa se bo začela nalagat odvečna maščoba.

Ogljikovi hidrati – vir energije

Ogljikovi hidrati so najboljši vir energije, zato poskrbite, da zaužijete dovolj tovrstne hrane. Veliko različne hrane vsebuje ogljikove hidrate, največ pa jih najdemo v kruhu, rižu, testeninah, kosmičih in krompirju, vendar tudi ostala hrana ima pomemben vir hidratov kot na primer sadje, zelenjava, jogurti in mleko.

Ogljikovi hidrati se skladiščijo v jetrih in v mišicah kot glikogen. Če vaše telo postane utrujeno med vadbo, je to najverjetneje, ker vam je stopnja glikogena v mišicah padla prenizko.

Bolj kot ste aktivni, več ogljikovih hidratov morate zaužiti. Konkretna količina ogljikovih hidratov je odvisna od vrste vadbe, intenzitete, dolžine in njene pogostosti. Več časa kot je glikogen skladiščen v mišicah, več časa boste zmožni biti aktivni. To je predvsem pomembno pri vzdržljivostnih športih kot so maraton, kolesarjenje, plavanje na dolge proge itd.

Če ste mnenja, da samo s hrano ne morete vnesti dovolj velike količini ogljikovih hidratov, lahko kupite prehrambene dodatke bogate z njimi. Pri tem pa le bodite pazljivi, da ne bo vnos ogljikovih hidratov večji kot njihova poraba, saj se bodo odvečni hidrati začeli pretvarjati v maščobo.

Proteini in šport

Proteini so potrebni za obnovo in rast mišic. Količina potrebnih proteinov, ki jih športniki potrebujejo, je bila dolgo let stvar pogovorov in nesoglasij, koliko zaužitih proteinov je sploh koristno za športnika. Z različnimi proteinskimi dodtaki, se je vnos proteinov drastično povečal, kar pa ni vedno blagodejno delovalo na zdravje športnikov.

Proteinski dodatki pripomorejo k boljši efektivnosti, še posebno pri ljudeh, ki se bolj intenzivno ukvarjajo s športom, saj le preko hrane, težko dobijo vse potrebne proteine za kvalitetno treniranje, vendar je pri njihovem jemanju kljub temu potrebno biti pazljiv, da s prekomerno količino uživanja dodatkov, ne začnemo škoditi svojemu zdravju.

Tekočina

Pri športnih aktivnostih se trudite, da vaše telo ne postane dehidrirano. Da preprečite ta pojav:

-    Ne čakajte, dokler ne začutite žeje

-    Pijte veliko pred začetkom vadbe

-    Če je le možno, imjete nekaj pijače na dosegu roke, da lahko med vadbo malo popijete

-    Pitje veliko, ko zaključite z vadbo

Če ste aktivni več kot 1,5 ure, poskusite pojesti majhen obrok z visoko vsebnostjo energije. Lahko je to banana ali nekaj suhega sadja, lahko pa kupite energijske tablice, ki niso obremenjujoče za želodec, vendar vaše telo napolnijo z  potrebno energijo.

Med vadbo izgubite veliko tekočine, skupaj z vodo pa se iz telesa izločijo nekateri minerali, zato predvsem pri daljši vadbi pijte izotonične napitke, da telesu povrnete izločene snovi.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba