NASVET Dnevne sobe
19. 07. 2017 15:17:18

5 TOČK: ALI VAŠ DOM POTREBUJE PRENOVO, IZBOLJŠAVE

1/1

Razmišljate o prenovi doma ali samo o spremembah, izboljšavah? Naj bo preverjanje doma in razmišljanje o nadgradnjah lažje z našim kontrolnim seznamom, na katerem je 5 pomembnih točk, ki vas bodo usmerile.

1. Odstranite šaro
 

Morda vaš dom ne potrebuje temeljite prenove, ampak samo temeljito čiščenje in odstranitev nereda in šare. Marie Kondo, japonska mojstrica urejenosti, ki združuje minimalizem z bivanjem, ni prodala več kot 5 milijonov kopij knjig zaradi pospravljenih hiš. Njena navodila so preprosta, saj nas vse spodbujajo k poenostavitvi življenja. Njena metoda temelji na odstranjevanju predmetov iz doma, ki ne sprožajo radosti v lastnikih. Temeljito preglejte svoje imetje in stvari razvrstite na predmete, ki jih boste obdržali, predmete, ki jih boste zavrgli, ker so odluženi in izrabljeni, ter predmete, ki so primerni za darovanje. Lahko pa pripravite tudi garažno razprodajo in stvari poskušate razprodati. 

Navdih: 12 stvari, ki povzročajo kaos in nered v domu



2. Več prostora
 

Ko boste pregledali stvari in predmete, ter nekatere izločili, boste takoj občutili več shranjevalnega prostora v omarah. Stvari, ki so prej neurejeno ležale vsepovsod naokoli ter se prašile, boste lahko pospravili v omare. Prostor bo v trenutku lepši in bolj urejen. Če imate dovolj prostora, uredite blaten vhod v garaži, saj bo razbremenil vhod z umazanijo, ter pralnico, ki bo razbremenila kopalnico. Tudi če vaš hobi potrebuje več prostora (na primer smučanje, kolesarjenje, kajak, surfanje, deskanje …), prostor prilagodite shranjevanju vseh teh pripomočkov.

Navdih: Zakaj se organizacija doma odraža v dizajnu?



3. Okna
 

Posodobitev oken in zaves ne izboljša samo videza vašega doma, ampak blagodejno vpliva tudi na stroške ogrevanja, da o estetskih vplivih na interier in bivalnem udobju niti ne govorimo. Če boste pridobili energetsko izkaznico stavbe, boste dobro vedeli, kje vam odteka največ denarja oziroma kam morate vložiti največ sredstev. Energetsko učinkovita zasteklitev, polkna, izolacija fasade … Naložba v nova okna se zdi draga, vendar prinaša visoke energetske kot tudi estetske rezultate ter nižje račune. Povabite v svoj dom več naravne svetlobe in razširite svoj pogled na naravo in okolico.

4. Streha
 

Tako kot zastarela okna tudi streha vpliva na energetsko učinkovitost stavbe. Obnova strehe lahko zajema samo zamenjavo poškodovanih plošč, samo zamenjavo celotnega zgornjega materiala strehe ali pa kar obnovo celotne strešne konstrukcije, v katero lahko vključite tudi izgradnjo strešne terase. V notranjosti hiše preverite, kakšno je stanje izolacije oziroma ali nadgradnja izolacije lahko izboljša toplotno učinkovitost. Če boste popolnoma prenovili streho, lahko razmišljate o zeleni strehi ali sistemu za zbiranje deževnice, ureditvi mansarde ter vgradnji strešnih oken ... 

5. Notranji prostori
 

Če boste kritično pregledali notranje prostore, boste zagotovo odkrili področja, ki potrebujejo obnovo in posodobitev. Preverite, ali vodna instalacija tesni, ali spoji tesnijo, zastarele armature in kljuke zamenjajte, zamenjajte zastarela svetila, ki izdajajo, da so še iz 70. let … Tudi ročaji na omarah, kuhinjski pult in naprave izdajajo leto nastanka. Preverite tudi preproge in talne obloge. Če ugotavljate, da so obloge že videle boljše dni, jih zamenjajte oziroma temeljito očistite.

Napisal: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka