NASVET Avto Oprema
3. 03. 2017 21:00:29

NAJBOLJŠE LETNE PNEVMATIKE PO MNENJU AMZS

1/1

Potem, ko se odločiš ali boš kupil celoletne ali letne pnevmatike za tvoje vozilo, je čas, da poiščeš pravi model in znamko. Za lažjo odločitev smo ti pripravili hiter pregled ponudbe v najpogostejših dimenzijah, ne spreglej pa tudi napotkov, kako izbrati najboljše letne pnevmatike s pomočjo zadnjih rezultatov AMZS testa pnevmatik.

PREVERI DIMENZIJE »

 

Testiranje letnih pnevmatik je letos potekalo na 31 pnevmatikah, od tega jih je 16 primernih za manjše avtomobile, 15 pa za terence. Testirane so bile zgolj pnevmatike priznanih blagovnih znamk, saj so rezultati dotlej vedno potrdili, da se testiranje manj znanih ne splača. Spodaj so predstavljeni rezultati glede na 2 različni dimenziji pnevmatik.

 

Pnevmatike primerne za manjše avtomobile in avtomobile nižjega srednjega razreda

 

V tej kategoriji je bilo 5 pnevmatik ocenjenih dobro, 10 zadovoljivo in le 1 pnevmatika kot pomanjkljivo. Takšen rezultat niti ni presenetljiv, glede na to, da se je AMZS odločil, da ne izvede testiranja pnevmatik manj priznanih blagovnih znamk. Med najbolje ocenjene blagovne znamke se uvrščajo Bridgestone, Continental, Goodyear in Pirelli, presenetila pa je tudi blagovna znamka Esa Tecar, ki je nastala s pomočjo združenja priznanih švicarskih vulkanizerjev. Izmed naštetih pnevmatik je vredno izpostaviti pnevmatiko Continental Conti Premium Contact 5, ki se je izkazala najbolje.

Nekoliko slabše ocene sta prejeli pnevmatika Nokian Line in Dunlop Sport Blueresponse in sicer zaradi slabših voznih lastnosti na mokrem cestišču, vredno pa je povedati tudi, da je prav Dunlop pnevmatika imela najboljše vozne lastnosti na suhem cestišču. Nekoliko slabše se je izkazala tudi pnevmatika Vredestein Sportrac 5, ki se ni najbolje odrezala na suhem. 

Za vse tiste, ki se veliko zadržujete na cesti, bo pomemben podatek, da je nekoliko večja obraba značilna za Kumhove pnevmatike, ki se sicer tudi na mokri cesti niso izkazale najbolje. Slabše vozne lastnosti na mokrem cestišču imata tudi pnevmatiki Michelin Energy saver + in Sava Intensa HP, ki pa se poleg tega lahko pohvalita z izredno majhno obrabo v primerjavi z drugimi. Dobre lastnosti na suhi cesti in slabe na mokri ima tudi pnevmatika Hankook Ventus Prime 3 K125, medtem, ko je Semperit Comfort Life 2 pnevmatika slabša na obeh podlagah.

Pnevmatika, ki se je izredno slabo izkazala v vseh razmerah in ni prestala testa pa je GT Radial Champiro FE1.

 

Pnevmatike primerne za terence in avtomobile višjega srednjega razreda

 

Testiranje pnevmatik primernih za cestne terence, športne terence ali križance je potekalo na 15 pnevmatikah in sicer na asfaltnih cestiščih, kljub temu, da gre za terenska vozila. Najbolje oziroma dobro sta se izkazali 2 pnevmatiki,11 pnevmatik je bilo uvrščenih med zadovoljive, 2 pnevmatiki pa sta bili ocenjeni nezadovoljivo.

Najboljše ocene sta prejeli pnevmatiki Goodyear in Cooper, ki predstavlja nekoliko manj znano ameriško blagovno znamko. Pnevmatika Nokian Line SUV je bila ocenjena najbolje med zadovoljivo ocenjenimi, saj je bila na mokrem izredno dobra, s sicer nekoliko daljšo zavorno potjo in večjo porabo goriva. Pnevmatike blagovnih znamk Fireston, Pirelli in Semperit so bile sicer dobro ocenjene, imele pa so slabe lastnosti na mokrem. Slabe vozne lastnosti so bile še toliko bolj izrazite pri pnevmatikah General, Apollo, Hankook, BF Goodrich in Bridgestone. Nekoliko slabši na suhem cestišču sta bili edino Uniroyal in Barum pnevmatika.

Slabo ocenjeni sta bili Michelinova pnevmatika Latitude Tour HP in Yokohamina Geolandar SUV, saj sta imeli slabe lastnosti na mokrem, precej dolgo zavorno pot in slabši bočni oprijem.

 

Ali veš?
Ceneje.si je spletni portal, ki ti omogoča pametno in informirano nakupovanje. Primerjaš in spremljaš lahko ponudbe izdelkov iz več kot 380 trgovin! Tako lahko popolnoma nepristransko presodiš, katere gume želiš ter pri katerem trgovcu jih lahko naročiš še danes.

 

To so vse informacije, ki jih potrebuješ pred nakupom novih letnih ali celoletnih pnevmatik! Hitro preveri obutev svojega jeklenega konjička in si oglej ponudbo v kategoriji Avto Oprema » Letne pnevmatike. Tam te čaka praktičen iskalnik pnevmatik, kamor vpišeš želeno dimenzijo svojih gum in si ogledaš ponudbe več kot 20 trgovcev.

 

POIŠČI SVOJE NOVE LETNE GUME »

 

Vir: AMZS

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka