NASVET Avto Oprema
22. 02. 2017 08:00:54

ENA PNEVMATIKA ZA VSE VREMENSKE RAZMERE?

1/1

Bliža se 15. marec in s tem obdobje, ko je po zakonu dovoljeno zamenjati zimske gume z letnimi. Če si v dvomih glede tega, ali se letos morda odločiti za nakup celoletnih pnevmatik, smo zate pripravili članek s prednostmi in slabostmi tovrstnih pnevmatik. Mnenje večine je, da bi se takšen tip pnevmatik moral z ostrimi zimskimi in vročimi poletnimi razmerami spoprijeti enako, kot letne in zimske pnevmatike. Z zakonskega vidika so celoletne pnevmatike sicer zadovoljiv nadomestek, številni testi pa kažejo, da so takšne gume primerne le pogojno

Če se tudi ti ne moreš odločiti ali se nakup takšnih pnevmatik izplača, ti priporočamo, da si prebereš izsledke testa celoletnih pnevmatik, ki ga je objavil AMZS Slovenija.

Testiranje ni potekalo zgolj na celoletnih pnevmatikah, medsebojno je potekala tudi primerjava med celoletnimi in letnimi pnevmatikami. Oba tipa pnevmatik sta bila ocenjena v enakih razmerah, s čimer se je zagotovila verodostojnost testiranja. Glavni dvom vsakega, ki se odloči za nakup celoletnih pnevmatik je namreč prav to, kako se takšna pnevmatika obnaša na ekstremnih poletnih in zimskih temperaturah. Rezultati testiranja so pokazali, da sta zgolj dve celoletni pnevmatiki dosegli zadovoljive rezultate in sta tako priporočljivi za uporabo v vseh letnih časih.

Najbolje se je izkazala Michelinova celoletna pnevmatika CrossClimate, ki ima dobre rezultate tako na suhi kot mokri cesti, ima pa zato precej slabše rezultate v snežnih razmerah. Tako lahko ocenimo, da so takšne pnevmatike primerne za vse tiste, ki se redko srečujejo z zasneženimi cestišči. Celoletna pnevmatika Vredestein Quatrac 5 je naslednja, ki je prejela zadovoljivo oceno, čeprav ima na suhi in mokri cesti še nekoliko slabše rezultate. Nekoliko boljši od prejšnjih so bili rezultati na snežni podlagi.

Ker se bližajo visoke temperature strokovnjaki opozarjajo, da morebitna uporaba zimskih pnevmatik na vročem cestišču močno uniči pnevmatiko in spremeni samo sestavo gume, ki nikoli več ne more biti ista. Enako velja za celoletne pnevmatike, katerih obraba je veliko hitrejša, kot obraba pnevmatik izdelanih izključno za višje temperature. Celoletne pnevmatike so se tudi pri testiranju v suhih, mokrih, nevarnih situacijah in pri nagli menjavi smeri odrezale veliko slabše kot letne pnevmatike.

Test celoletnih pnevmatik ni pokazal presenetljivih rezultatov, temveč je potrdil, da celoletne pnevmatike žal ne morejo konkurirati specializiranim sezonskim pnevmatikam. Zagotovo so s stroškovnega vidika privlačna opcija, vendar predstavljajo edini stik vozila s cestiščem in zato se varčevanje na lastni varnosti in varnosti bližnjih nikakor ne splača.

Ali veš?
Ceneje.si je spletni portal, ki ti omogoča pametno in informirano nakupovanje. Primerjaš in spremljaš lahko ponudbe izdelkov iz več kot 380 trgovin! Tako lahko popolnoma nepristransko presodiš, katere gume želiš ter pri katerem trgovcu jih lahko naročiš še danes.

 

To so vse informacije, ki jih potrebuješ pred nakupom novih letnih ali celoletnih pnevmatik! Hitro preveri obutev svojega jeklenega konjička in si oglej ponudbo v kategoriji Avto Oprema » Letne pnevmatike. Tam te čaka praktičen iskalnik pnevmatik, kamor vpišeš želeno dimenzijo svojih gum in si ogledaš ponudbe več kot 20 trgovcev.

 

POIŠČI SVOJE NOVE LETNE GUME »

 

Vir: AMZS

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka