NASVET Dom & Vrt
1. 12. 2015 10:00:39

ČRNE STENE NAREDIJO INTERIER IZJEMEN

1/1

Razmišljaš o oblikovanju drznega poudarka v interierju s pomočjo uporabe črne barve? Črna barva je samozavestna, elegantna in skrivnostna barva. Če misliš, da tvoj dom potrebuje osvežitev, potem se znebi belih sten in na poceni način osveži in popolnoma spremeni podobo doma. Medtem ko so bele stene varna izbira in ustrezajo minimalistično urejenemu ambientu, lahko z uporabo črne barve ustvariš prostor, ki je globok, preprost in eleganten, hkrati pa tudi moden in klasičen. Črne stene naredijo interier izjemen!

 

Ne boj se povabiti sodobnega temnega odtenka v svoj dom

Temna barva poživi svetle tkanine, lahko pa služil tudi kot dramatično ozadje za zbirko trendovskih kovinskih poudarkov. Pleskanje stene s črno barvo se zdi na prvi pogled depresivna izbira, vendar lahko temna barva vnese veliko drame v notranjo shemo ambienta. Svetlo pohištvo in umetniška dela bodo bolj izstopala, ker se bodo oči zaradi temnega ozadja osredotočile na svetle barve.

Tukaj je nekaj odličnih primerov, ki dokazujejo, kako lahko z le nekaj nanosi temne barve narediš veliko oblikovalsko izjavo, za katero ni potreben zajeten proračun. Nenazadnje res nimaš kaj izgubiti … to je samo barva!

Če iščeš navdih, kako uporabiti črno oziroma temno barvo, si oglej fotografije v nadaljevanju članka.

Dnevna soba in črne stene

V dnevni sobi s svetlimi stenami in svetlo talno oblogo narediš osrednjo točko na steni s kaminom in televizijo. Televizijo lahko vizualno zakriješ, če ozadje prepleskaš s temno zidno barvo.

Črne stene kot ozadje galerijske stene

Ne glede na to, ali nameravaš na steni razstaviti fotografije, knjige, zbirko ogledal ali nekaj tretjega, temna stena bo vso pozornost preusmerila na razstavljene predmete. S črno barvo lahko preobraziš tudi neizrazito steno ali del vogala na hodniku v zanimivo površino, ki bo privabljala poglede. Ustvari svojo različico grafičnih vzorcev, lesenih stolčkov, majhnih lučk in skrite razsvetljave. 

Črne stene v jedilnici

Črne stene pristajajo jedilnici, urejeni v skandinavskem, industrijskem ali rustikalnem stilu, črna stena pa je primerno ozadje za svetlobni napis, umetnino, grafit ... Pri izbiri najustreznejše ideje za dom sta ti lahko v pomoč naslednja dva članka: Črna barva, grafični potiski in baker so trendi in Pleskanje: stena v dveh barvah.

Če imaš poleg jedilne mize dovolj prostora, steno okrasi s temno stensko poslikavo in konzolno mizico. Stenska okrasitev je primerna tudi za hodnik ali predsobo. Ob temnih stenah izberi svetla tla in svetel strop.

Črne stene v kuhinji

Če je kuhinja bogato osvetljena z naravno svetlobo, lahko izbereš črne stene in črno notranjo opremo, saj zaradi svetlih tal in stropa prostor ne bo utesnjen. Elegantna in sodobna je tudi kombinacija lesa, bele barve in črne stene.

Črna barva kot poudarek

Če imaš v kuhinji zidne niše, ozadje prepleskaj s črno barvo. Učinek temnega ozadja bo še večji, če so niše simetrično razporejene.

V kuhinji, v kateri prevladujeta bela barva in minimalizem, bo črna stena uravnotežila barve in otoplila prostor.

Kopalnica in črne stene

Tako v prenovljeni meščanski kot tudi sodobni kopalnici se lahko poigraš z različnimi površinami in združiš enobarvne bele površine s črnimi stenami in vzorčasto keramiko. 

Izkoristi stene stranišča za napis ali globoko misel ...

Črne stene v spalnici

Če v spalnici iščeš pomiritev in sprostitev, prostor pa je preveč bel, prepleskaj steno za posteljo s črno barvo. Temno vzglavje vam bo dalo občutek varnosti, zanimivost prostora pa ustvariš še s skrito svetlobo in grafičnimi vzorci na tekstilu.

Črne stene v otroški sobi

Namesto običajne zidne barve lahko uporabiš barvo za table. Otroci bodo zelo veseli, če bodo imeli v svoji sobi zanimiv, ustvarjalni kotiček, kjer se bodo lahko izrazili. Barva za table lahko prekrije steno, mizico, vrata omare in nastala bo velika tabla za čečkanje s kredo. Več v članku Kaj lahko storimo z barvo za table?

Dekoracija pričara v otroški sobi pravljično vzdušje, zato okrasi prazne stene tudi s pomočjo črne barve in članka Okrasimo prazne stene v otroški sobi.

Domača pisarna in črne stene

Navdih: 
Stanovanje Chmielna se nahaja v Gdansku na Poljskem. Stanovanje je leta 2014 zasnovalo podjetje Raca Architekci. Ustvarili so sodobno, surovo notranjost s črnimi stenami in z mehko, subtilno dekoracijo - črno-belimi mandalami. Glavna težava prenove je bil zelo omejen proračun, in sicer le 8.800 € za vseh 41 kvadratnih metrov. Pomanjkanje sredstev je oblikovalce prisililo, da so poiskali unikatne rešitve po meri, ki so postale prednost tega stanovanja. Več v članku Majhno stanovanje s črnimi stenami in mandalami. 
Projekt notranje opreme modernega stanovanja Chen, ki ga je zasnoval studio Ganna Design, se je osredotočil na kombinacijo mehke elegance s klasičnimi elementi. Stanovanje se nahaja v Taipeiju na Tajvanu. Več v članku Moderno stanovanje s klasičnimi elementi.

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba