NASVET Avto Oprema
22. 02. 2016 09:00:57

3 SKRIVNOSTI, KI JIH MORAŠ POZNATI PRED IZBIRO LETNIH GUM

1/1

Bliža se 15. marec in s tem obdobje, ko je po zakonu dovoljeno zamenjati zimske gume z letnimi. Če si v dvomih glede tega, ali je že čas za nakup novih pnevmatik, izmeri globino profila (zarezice na tistem delu gume, ki se dotika ceste) svojih letnih gum. Če je globina profila manjša od 1,6 mm, ti lahko grozi globa! To je namreč zakonsko predpisana globina, pod katero je vožnja nevarna, kljub temu pa ti priporočamo, da se izogibaš manj kot 4 milimetrom profila in pnevmatikam, starejšim od štirih let.

Najlažji način za izbiro novih gum je ta, da si pred nakupom ogledaš svoje obstoječe pnevmatike in prepišeš označbo z njih.

 

Označbo razdelimo v tri sklope:

1. Dimenzija pnevmatike (širina / presek)

V primeru s slike je to označba 185/60. To pomeni, da je obstoječa guma široka 185 mm in visoka 60 mm, kar predstavlja višino stranskega robu.

2. Premer pnevmatike

V našem primeru je to označba R15. To pomeni, da ima guma premer 15 v colah oziroma inčih.

3. Nosilnost in hitrost

Indeks nosilnosti, ki je v našem primeru 82, nam pove, kakšna je najvišja obremenitev pnevmatike. Indeks hitrosti H označuje maksimalno hitrost, pri kateri je vožnja z izbrano pnevmatiko še varna.

 

Ali veš?
Ceneje.si je spletni portal, ki ti omogoča pametno in informirano nakupovanje. Primerjaš in spremljaš lahko ponudbe izdelkov iz več kot 300 trgovin! Tako lahko popolnoma nepristransko presodiš, katere gume želiš ter pri katerem trgovcu jih lahko naročiš še danes.

 

To so vse informacije, ki jih potrebuješ, da letos naročiš nove letne gume! Hitro preveri obutev svojega jeklenega konjička in si oglej ponudbo v kategoriji Avto Oprema » Letne pnevmatike. Tam te čaka praktičen iskalnik pnevmatik, kamor vpišeš želeno dimenzijo svojih gum in si ogledaš ponudbe več kot 20 trgovcev.

POIŠČI SVOJE NOVE LETNE GUME »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba