NASVET Dom & Vrt
27. 03. 2017 10:00:18

DA KUŽA NE BO LAČEN ...

1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

Ali obstajajo univerzalna pravila za izbiro hrane za pse? Žal ne, saj so si naši štirinožni prijatelji med seboj različni tako kot mi. A brez skrbi, pripravili smo ti nekaj smernic, kako za kužka najdeš najboljšo prehrano glede na starost, aktivnost ter morebitne zdravstvene težave.

1.    Zelo pomemben dejavnik je zdravje psa, saj so med kosmatinci zelo pogoste različne alergije na pasjo hrano, včasih so tudi predebeli (takrat potrebujejo hrano z manj ogljikovimi hidrati in več beljakovinami), določeni psi pa so nagnjeni tudi k diareji (ko se ne odzivajo dobro na določene znamke).

2.    Ne pozabi na starost psa, pasji mladički namreč potrebujejo drugačno hrano kot starejši psi.

 

 

 

 

 

3.    Na prehrano vpliva tudi (ne)aktivnost psa, saj aktiven pes potrebuje veliko beljakovin, zaradi napačne prehrane pa lahko pride tudi do nekontrolirane izgube telesne teže. V kolikor pes ni tako aktiven, ne porabi veliko energije, zato mu kupi hrano z manj beljakovinami.

4.    Pasme psov se med seboj močno razlikujejo po velikosti, poznamo majhne, srednje in velike pse, lahko so kratko- ali dolgodlaki, nekateri spijo v pesjakih, drugi pa na kavču. Hrana za pse mora biti zato prilagojena načinu življenja psa in tudi specifičnim potrebam posamezne pasme.

5.    Eden izmed ključnih dejavnikov je tudi cena hrane, saj je nakup pogosto pogojen z mesečnim zaslužkom in ostalimi stroški. Ob tem je priporočljivo izračunati strošek prehrane za psa na dan in ne koliko znaša cena pakiranja na kilogram. Z določeno hrano, ki ima večjo hranilno vrednost, psu lahko zmanjšaš obroke, pa bo kljub temu dobil dovolj energije. Posledično je poraba hrane manjša kot pri večjih pakiranjih hrane z manjšo hranilno vrednostjo.

NE POZABI TUDI NA OSTALO OPREMO ZA PSE:

 

 

 

 

Nekaj neverjetnih dejstev o naših najboljših štirinožnih prijateljih:

  • - Psi si lahko zapomnijo tudi do 250 različnih besed in gest, znajo šteti do pet in lahko celo opravijo enostavne matematične kalkulacije. V povprečju je pes tako inteligenten kot 2-letni otrok.

  • - Mestni psi živijo v povprečju 3 leta dlje kot podeželski psi.

  • - Približno 33 % lastnikov psov prizna, da se s svojimi ljubljenčki pogovarjajo po telefonu in jim puščajo sporočila na tajnici, kadar so odsotni.

  • - Nosni odtisi pri psih so tako unikatni kot človeški prstni odtisi. S pomočjo nosnega odtisa lahko natančno identificiramo posameznega psa.

  • - To, da so psi barvno slepi, je mit. Dejansko vidijo barve, le precej manj živo kot ljudje, podobno kot mi vidimo v mraku.

In še nekaj hudomušnih rekov o psih :)

  • "Če tvoj pes misli, da si najboljša oseba na celem svetu, ne išči drugega mnenja." - Jim Fiebig

  • "Obožujem pse. Ta bitja nič ne počnejo iz političnih razlogov." - Will Rogers

  • "Nihče ne ceni genialnosti pogovorov s tabo tako kot pes." - Christopher Morley

  • "V srečnih trenutkih si vsi želimo, da bi imeli rep, s katerim bi navdušeno mahali." - W.H. Auden

  • "Da bi človek ohranil pravo perspektivo svoje pomembnosti, bi moral vsak imeti psa, ki bi ga častil, in mačko, ki bi ga ignorirala." -  Dereke Bruce

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka