Supermarket

Kateri prenosnik je pravi za Vas

18. 03. 2009 23:41:16

V zadnjem letu ali dveh se je delež prodanih prenosnikov v primerjavi z osebnimi računalniki bistveno povečal. Na to je nedvomno vplivala cena, ki je močno padla. Tako zdaj že za dobrih 500 evrov dobite zelo kakovosten prenosnik, ki je kos vsem vsakodnevnim opravilom manj zahtevnega uporabnika (uporaba interneta in e-pošte, multimedije ter raznih pisarniških programov). Dejansko smiselnost nakupa osebnega računalnika postaja vse bolj vprašljiva, saj prenosniki zasedejo bistveno manj prostora, so tišji ter najpomembnejše - deležni ste popolne mobilnosti.

image

Prenosni računalniki nekoliko višjega cenovnega razreda so primerni tudi za najbolj zahtevne uporabnike, ki se ukvarjajo z raznimi CAD programi in drugimi bolj zahtevnimi aplikacijami, ki so bile še do nedavnega skoraj izključno domena osebnih računalnikov.

Prav tako raste trg tabličnih računalnikov, ki so svojevrstna kombinacija. Gre za izjemno majhne prenosnike z ekranom, občutljivom na dotik, ter klasično tipkovnico. To je izjemen pripomoček za vse, ki potrebujejo maksimalno mobilnost.

Da pa bi kupili tak prenosnik, kot ga želimo in potrebujemo, moramo najprej razmisliti, za kaj in kje ga bomo potrebovali. Če ste do sedaj uporabljali izključno osebni računalnik, je najbolje, da ocenite kako in predvsem katere aplikacije uporabljate na obstoječem računalniku. Če računalnik kupujete prvič, naj bo to vsekakor prenosnik. In kako se odločiti za pravilnega?

Predvsem morate pri izbiri paziti na naslednje:

ProcesorPri notesnikih prevladujejo Intel ter AMD procesorji. Za kateri procesor se odločiti? Izbira je velika, trenutno stanje na tržišču kaže v prid Intelovi tehnologiji Core 2 Duo, vendar se lahko veter v IT industriji obrne zelo hitro.

Za uporabnike, ki nameravajo ostati pri operacijskem sistemu MS Windows XP ter kanijo prenosnik uporabljati predvsem za manj zahtevno poslovno ali domačo uporabo, bo dovolj izbira prenosnika s šibkejšim procesorjem.

Vsem, ki boste uporabljali operacijski sistem Windows Vista, svetujemo izbiro dvojedrnega procesorja, najsi bo to Core 2 Duo ali AMD Turion X2. Izkoristek bo maksimalen, kar bodo znali ceniti predvsem poslovni uporabniki, ki zaganjajo več programov hkrati, ter konec koncev tudi tisti domači uporabniki, ki so namizni računalnik v celoti nadomestili s prenosnim ter od njega pričakujejo enako oz. večjo funkcionalnost.

Pomnilnik

Dejstvo je, da je danes za udobno delo potrebno vsaj 1GB sistemskega pomnilnika.

Najbolj osnovni modeli prenosnikov imajo nameščenega 1GB pomnilnika, kar bo sicer zadostovalo za osnovno delo, vendar močno svetujemo dokup dodatnega, vsaj 1GB pomnilniškega modula. Vedeti morate, da ima večina prenosnikov v vstopnem ter srednjem razredu integirano grafično kartico, ki spomin jemlje od vgrajenega sistemskega pomnilnika.

Prenosni računalniki cenovnega razreda okoli 1000 evrov imajo po večini že vsi 2GB spomina, kar zadostuje tudi za udobno poganjanje operacijskega sistema MS Windows Vista.

Svetujemo pa, da pred nakupom prenosnika preverite, ali ima dodatno prosto režo za dograditev pomnilnika.

Grafična karticaV prejšnjem sestavku je bilo omenjeno, da ima večna prenosnikov v vstopnem ter srednjem razredu integrirano grafično kartico, ki jemlje spomin od glavnega – sistemskega pomnilnika.

Integrirane grafične kartice predstavljajo manjše stroške pri izdelavi ter tako posledično nižjo ceno za uporabnika. Integrirane grafične rešitve predstavljajo podjetja Intel, Amd-Ati, ter Sis.

Najbolj pogosta sta Intel ter Amd-Ati. Intel je svojo rešitev poimenoval Intel Media Graphics Accelerator, Amd-Ati pa označuje tako integrirano grafično vezje z oznako Xpress. Rešitve podjetja Sis niso tako razširjene, najdemo jih predvsem v nekaterih najbolj osnovnih modelih prenosnikov. Današnje integrirane grafične rešitve si vzamejo del sistemskega pomnilnika. Prenosnik jemlje spomin po potrebi, pri deskanju preko spleta vsekakor ne potrebujete veliko grafičnega spomina, zato bo le-tega najverjetneje v uporabi nekje okoli 32MB ali manj. Pri nekaterih prenosnikih lahko v nastavitvah BIOS-a fiksno nastavite, koliko spomina želite nameniti grafični kartici.

Nikakor se ne ustrašite, če bo v Vaših sistemskih nastavitvah kazalo, da imate na primer samo 384MB sistemskega spomina, čeprav veste, da ste kupili prenosnik s 512MB spomina. Grafična kartica je tista, ki si je prilastila 128MB pomnilnika zato, da Vaša multimedijska aplikacija izgleda bolje.

Trdi disk

Minimalna kapaciteta vgrajenega diska v prenosnik je 80GB, kar bo dovolj, če na njem ne hranite fotoalbumov, glasbe ali videoposnetkov. Za hranjenje Wordovih, Excelovih datotek ter e-mailov bo 80GB diska več kot zadostovalo. V primeru uporabe ter hranjenja multimedijskih vsebin naj bo minimalna kapaciteta diska vsaj 160GB.

Precej prenosnikov v cenovnem razredu okvirno 1000 evrov se že lahko pohvali s kapaciteto diskov 250GB, nekateri celo s 320GB.

Na tržišču pa najdemo tudi prenosnike, ki imajo vgrajena dva diska. Tako lahko kapaciteta vgrajenih diskov presega 500GB, kar pride prav za varnostno kopijo ali za hranjenje večjih količin multimedijskih vsebin.

Zaslon

Navadno je ravno zaslon tisti, kjer moramo izbirati med velikostjo in ločljivostjo na eni strani ter prenosnostjo na drugi.

Čedalje več je tako imenovanih širokih zaslonov z diagonalo 15.4 palca ter ločljivostjo 1280x800, prenosniki z boljšimi 15.4 palčnimi ekrani dosegajo ločljivost tudi do 1920x1200! Kakovost LCD ekranov pri prenosnikih se je v zadnjih letih močno izboljšala. V zadnjem letu so se praktično vsi proizvajalci začeli posluževati tehnologije za izboljšanje kontrasta ter bolj »naravnega« prikaza barv. Večina uporabnikov je to tehnologijo sprejela z odobravanjem, saj nudi boljšo izkušnjo pri pregledovanju slik ter videa. Edina manjša pomanjkljivost te tehnologije je, da je v primeru, da na ekranu prevladuje črna barva, možen odsev, kar pa sicer ni moteče.

Baterija

V vstopnih prenosnikih, kjer domujejo šibkejši procesorji, so vgrajene 4 celične baterije, ki zdržijo okoli 2 uri, odvisno od tega, koliko se uporablja optično enoto, kakšna je nastavitev svetilnosti ekrana, ali je vklopljena brezžična povezava in tako naprej.

Zmogljivejši prenosniki imajo povprečno avtonomijo 3 oz. do 4 ure, odvisno od tipa baterije (ali je ta 6 oz. 8-celična) ter seveda dejavnikov, ki so našteti zgoraj.

Na tržišču so tudi prenosniki z 9-celično baterijo ter avtonomijo do kar 8 ur!

Nekatere znamke prenosnikov imajo kot dodatno opremo na voljo dodatno potovalno baterijo, ki podaljša avtonomijo z obstoječo vgrajeno baterijo na 8 ur.

Operacijski sistem

Na tržišču je kar nekaj prenosnikov nižjega in srednjega cenovnega razreda, ki ne vsebujejo MS Windows operacijskega sistema, ampak vsebujejo Linux, Free Dos ali podoben operacijski sistem, ki roko na srce ne koristi ničemer. Proizvajalci so s tem ciljali predvsem na uporabnike, ki želijo sami odločiti, kakšen operacijski sistem bodo uporabljali oz. si licenco z operacijskim sistemom že lastijo ter tako privarčujejo določen znesek pri nakupu.

Tako si lahko uporabnik operacijski sistem ter gonilnike naloži sam. Če uporabljate Windows Vista, bodo gonilniki najverjetneje nameščeni avtomatično saj ima Vista resnično širok nabor vdelanih gonilnikov.

Najboljša rešitev pa je dejansko nakup prenosnika z že prednameščenim operacijskim sistemom MS Windows XP ali MS Windows Vista. Tako samo zaključite instalacijo in prenosnik je pripravljen za delo v manj kot 5 minutah. Vkolikor kupite prenosnik z že prednaloženim Windows operacijskim sistemom, so vanj vdelani tudi vsi potrebni gonilniki ter včasih še kakšni dodatni programi kot npr. tisti za gledanje DVD-jev, preizkusni antivirus in podobno. Omembe vredno je morda tudi, da nekateri proizvajalci poleg prenosnikov z prednaloženim operacijskim sistemom ne prilagajo medija. Tako Vas ob vstopu v operacijski sistem prijazno sporočilo opomne, da naredite kopijo operacijskega sistema na CD oz. DVD medij. Program vse postori avtomatično, vse, kar morate storiti Vi je, da vstavite prazen medij v optično enoto.

Garancija

Navadno imajo prenosni računalniki 12-mesečno garancijo, ki pa jo moč podaljšati na 24 oz. 36 mesecev.

Nekatere znamke prenosnikov nudijo fizičnim osebam s pomočjo registracije preko spleta 24-mesečno garancijo brezplačno, pravne osebe pa lahko garancijo podaljšajo proti plačilu.

Vsekakor vam svetujemo, da se posvetujete, koliko vas stane podaljšanje garancije. Prenosnik ponavadi kupujemo za daljše obdobje. Cena podaljšane garancije je minimalen strošek v primerjavi s tem, kakšni stroški lahko nastanejo, če pride do okvare izven 12 mesečne standardne garancije.

Vir: Dne.enaA.com

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka