Supermarket

Nakup prenosnika do 1000EUR

18. 03. 2009 23:39:33

Zadnjih nekaj let se je na področju prenosnikov in njihovih cen odvil pravi vihar. Cene so se v tem času dobesedno raztrgale na pol, in če smo pred dvema letoma težko našli prenosnik s ceno pod 1000 evri, je danes to otročja naloga – kar nekaj jih najdemo celo, če kriterij zaostrimo na ceno pod 500 evri!

image

Spremenila sta se tudi kontekst in poimenovanje teh cenovno ugodnih prenosnikov. Najprej se bili namreč poceni tako imenovani »prenosniki kot nadomestek namiznega osebnega računalnika«, in sicer zato, ker so uporabljali komponente namiznih računalnikov samih. A zgodil se je efekt bumeranga, saj so se kupci pričeli izogibati tem računalnikom. Zakaj? Razlog je tičal v uporabi energijsko potratnih delov namiznikov, kar se je zelo hitro odrazilo kot zelo kratek čas avtonomije!

Prenosnik pa že po definiciji radi pogosto vzamemo s seboj, ko gremo stran od delovne ali domače mize, in z razvojem brezžičnih wi-fi omrežij in mobilnih podatkovnih komunikacij zadnja leta, je moč biti povezan praktično kjerkoli. Poceni prenosniki so se zato v obdobju zadnjih dveh let prelevili v energijsko varčnejše, hkrati pa so obdržali spodobno zmogljivost.

Če smo bili lahko še pred letom dni s proračunom, omejenim na 1000 evrov, precej manj izbirčni, pa danes tudi zadoščanje kriterijem, kot sta teža in daljša avtonomija, ni več odločilno. Čeprav ta kriterija vplivata na izdelavo prenosnikov, ki je lahko manj robustna (manjša možnost poškodb ob prenašanju), pa je ekonomija obsega naredila svoje in cene so šle dol.

KRITERIJI IZBIREČe vam je pomembna mobilnost prenosnika, potem bosta zelo pomembna dejavnika teža in velikost, vendar pa ne velja pozabiti na obvezni napajalnik. Nekateri prenosniki imajo namreč velike, nerodne in težke napajalnike, ki pomembno vplivajo na celotno težo.

Če želimo imeti energijsko učinkovit prenosnik z dolgo avtonomijo baterije, velja poseči po energijsko varčnih procesorjih (ti so pogosto označeni kot ULW), potreben pa je tudi premislek o zaslonu. Novejši (in dražji prenosnik) imajo pogosteje osvetlitev zaslona LED, kar pomeni nižjo porabo energije in s tem opazno daljšo avtonomijo. Tak prenosnik bo tudi lažji od identičnega s klasično CCFL-osvetlitvijo zaslona.

In čeprav boste pozorni na zgornje kaveljce, se boste morali na začetku poti najprej odločiti za velikost prenosnika. Tega še vedno določa diagonala LCD-zaslona. Ponudbo na domačem trgu smo razdelili v štiri razrede: prenosniki z zaslonom 12,1-+ palca; 13,1 in 13,3 palca, 15,4 palca in končno 17 palcev.

Medtem ko bodo 12-palčneži ustrezali predvsem tistim, ki prenosnik venomer prenašajo s seboj in jim je pomemben vsak gram prtljage; pa boste večjo izbiro ob praktično identičnih cenah našli v 13-palčnem razredu. A ne bodite zavedeni, sama majhnost prenosnikov še ni garancija, da je mobilni uporabi primerna tudi baterija. Preverite, kakšne čase avtonomije navaja proizvajalec.

Šele pri 15-palčnih prenosnikih se začno odpirati vrata grafike, kar pomeni, da je moč šele tu pogosteje najti modele z vdelano namensko grafično kartico bodisi podjetja AMD ali Nvidia. Zavedati se je treba, da so Intelove integrirane grafične kartice namenjena le pisarniški rabi in ne poganjajo niti vseh šminkerskih dodatkov Windows Viste, kaj šele iger ... V 17-palčnih prenosnikih, ki so zavoljo teže še vedno obravnavani kot nadomestki namiznih računalnikov, bomo zlahka izbrali tudi višjo ločljivost zaslona, kar pa bo povezano tudi z močnimi dvojnimi grafičnimi karticami (SLI), in prav ta tip prenosnika si bodo omislili vsi z željo po igranju. A opozoriti velja, da je prav v 17-palčnem razredu z dodatki in razširitvami ceno zelo lahko napihniti tudi preko 2000 evrov. Seveda ni odveč omenjati, da je avtonomija teh prenosnikov ponavadi izredno slaba.

Prav 15-palčni prenosniki so nekakšna zlata sredina med nizko težo in skoraj polno funkcionalnostjo, uporabno ločljivostjo ter še vedno ponujajo spodobno avtonomijo in prenosnost. Sočasno pa ni moč zavrniti tudi dejstva, da ti prenosniki ne ponujajo tako dolge atonomije kot manjši prenosniki, in hkrati niso idilični nadomestki namiznih računalnikov, saj nimajo možnosti širjenja trdih diskov in drugih nadgradenj večjih.

KAJ KUPUJEMO

Zanimiv je podatek raziskave vzorcev kupcev prenosnikov, ki je razkril, da ob nakupu prvega prenosnika kupec večinoma posega po zmogljivejših, polno opremljenih prenosnikih; medtem ko kupci, ki so prenosnik že kdaj kupili, v glavnem iščejo najmanjše in energijsko najvarčnejše, s tem pa tudi z najdaljšo možno avtonomijo – seveda v okviru tistega, kar še zadostuje njihovim potrebam. To potrjuje izogibanje prenosnikom, ki so nadomestki namiznikov, in premik v smer lahkih prenosnikov, ki tudi brez omrežne napetosti ponujajo štiri ali pet ur avtonomnega delovanja.

KAJ NAJMANJ POTREBUJEMO

Na vprašanje bo vsak najbolje odgovoril sam, dejstvo pa je, da je zelo malo aktivnosti, zaradi katerih bi potrebovali posebej močan prenosnik. V današnjem času je dobro, da imamo dvojedrni procesor in vsaj 2 GB pomnilnika. Če bomo delali le s pisarniškimi programi oziroma internetom, bo integrirana Intelova grafika popolnoma zadostovala, saj obvlada tudi delo s slikami in predvajanje filmov. Če pa se bomo lotevali grafičnih programov, oblikovanja, urejanja filmov in predvsem predvajanja HD-vsebin visoke ločljivosti ali seveda igranja iger, predlagamo izbiro močnejše grafične kartice z lastnim pomnilnikom (ki ne odžira od sistemskega RAM-a).

KJE IN KAKO KUPITI Prenosniki, ki niso za poslovno uporabo, so danes največkrat na voljo v specializiranih prodajalnah in tehničnih trgovinah, tiste najcenejše ali zelo ugodne ponudbe pa najdemo tudi v velikih nakupovalnih središčih. Čeprav so ponudbe in cene v katalogih mamljive, še vedno predlagamo, da prenosnik zavoljo manj potencialnih poznejših težav in boljše organiziranih servisnih in poprodajnih rešitev raje kupite v specializiranih tehničnih trgovinah.

Tja se mirno odpravite s katalogom megamarketa in povprašajte po mnenju in morda zahtevajte primerljivo ponudbo. Obvezno pojdite v vsaj dve trgovini (različnih verig). Je že tako, da imajo določeni proizvajalci prodajne povezave z enim (kjer ga prodajalci seveda hvalijo na vsa usta), z drugim pa ne (a boste od njih zato izvedeli za morebitne slabosti in pomanjkljivosti). Z malce izmeničnega zasliševanja in preverjanja boste prišli do trdnih podatkov, ki jih lahko preverite še po spletnih forumih.

KUPITI PRIZNANO ALI NEZNANO IME

Marsikdo pri nakupih prisega na znane blagovne znamke, s katerimi povezuje kakovost. Vendar zgodba ni vedno tako enostavna, sploh pa ne v OEM-svetu, saj se večina današnjih prenosnikov gradi iz praktično identičnih osnovnih delov. Da ime ne pomeni varnosti, se je lani izkazalo tudi s Sonyjevimi baterijami prenosnikov, saj je bilo kar nekaj vžigov in eksplozij, sledil pa je odpoklic stotisočev baterij … Glavna razlika, ki jo veliki, priznani proizvajalci računalnikov ponujajo, je podpora in izgradnja ekosistema okoli prenosnika samega – kar pa v veliki meri uporabljajo le poslovni uporabniki. Ti bodo torej v večini primerov posegali po imenskih prenosnikih, medtem ko bodo za končnega uporabnika morda povsem nezanimivi.

Vmesna pot je izbira prenosnika, temelječega na programu Verified by Intel, ki predpisuje minimalne in standardizira uporabljene komponente pri izdelovalcih OEM-računalnikov. Za končnega uporabnika to pomeni, da bo za svoj prenosnik, ki ga je manjša lokalna firma prodaja pod svojim imenom, tudi čez nekaj let še dobil rezervne dele oz. zamenjavo akumulatorja, komponent in to po veliko ugodnejših cenah, kot bi zanje zahteval priznan proizvajalec.

GARANCIJA, VZDRŽEVANJE IN SERVIS

Ob nakupu se prepričajte, kako je z garancijo. Različni proizvajalci imajo različno dolgo garancijo, celo med modeli istega proizvajalci je lahko drugačna. Skoraj vsi omogočajo, da ob nakupu prenosnika za manjše doplačilo (50 do 150 evrov) dokupite tudi podaljšanje garancije na/do 3 ali celo 5 let. Vsekakor vam to predlagamo, če ne drugega, boste po nekaj letih rabljen prenosnik laže prodali, če bo takrat še nekaj časa v garanciji. Lani se je pojavila tudi novost – nezgodno zavarovanje, ki (nad določeno vrednostjo) krije fizično poškodovan prenosnik. Pred nakupom preberite drobni tisk in si preračunajte, kaj dobite, če čez dve leti prenosnik po nesreči spustite na tla.

Pozanimajte se tudi, kako je s servisom in s podporo, če bi imeli kakšna vprašanja. Nekateri prodajalci vam bodo pri manjših težavah znali svetovati in pomagati sami (preverite, ali so pripravljeni in usposobljeni), drugi (in vsi megamarketi) vas bodo samo preusmerili na sestavljavce in distributerje (ki pa služijo svoj denar s premikanjem čim več škatel mesečno in jim torej pomenite breme! Verjetno vas bodo zato hoteli poservisirati po svoji urni postavki, a se ne dajte. Če se vam kaj takega le zgodi, poročajte na naš uporabniški forum in bomo ukrepali.

Vir: Moj mikro

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka