Brezžična povezava z računalnikom in nakup mrežnega adapterja

30. 01. 2012 13:08:04

Danes je internet že nepogrešljiv pripomoček vsakega mladostnika, a tudi mnogi starejši si življenja brez interneta ne predstavljajo več. Danes nam ni pomembno samo to, da imamo dostop do interneta. Pomembna je tudi njegova hitrost in celodnevno delovanje, saj nam že vsak manjši izpad lahko povzroči številne težave.

image

Za to, da bo internet dostopen po celotni hiši ali stanovanju pa lahko poskrbi mrežni adapter. Mrežni adapter se lahko z računalnikom poveže na več načinov, tako da poznamo usb mrežni adapter in običajni mrežni vmesnik, ki mu lahko rečemo tudi mrežna antena. Mrežni adapter je primeren za vse stacionarne računalnike, uporabite pa ga lahko tudi lastniki tistih prenosnikov, ki nimajo še vgrajene brezžične povezave.

Ko kupujete USB mrežni adapter, bodite pozorni tudi na to, da omogoča USB 2.0 povezavo. Namestitev teh naprav je večinoma enostavna, seveda to velja le v primeru, da je USB mrežni adapter označen kot »plug & play« naprava. Vsak tovrsten mrežni adapter mora biti kompatibilen s standardi, ki so določeni za te naprave, saj je v nasprotnem primeru precej verjetno, da ne bo deloval. K sreči so v naših trgovinah na voljo le takšne naprave, ki podpirajo uveljavljene standarde, sicer njihova prodaja ni dovoljena.

Brezžična mrežna antena oz. mrežni vmesnik bo primerna za vse, ki nimate USB izhoda na računalniku ali pa nimate dovolj izhodov, da bi na njih lahko priključili vse naprave, ki jih želite uporabljati. Brezžična mrežna antena oz. mrežni vmesnik je lahko odlična rešitev, če želite internet uporabljati na nekem območju oz. sobi, ki je od modema zelo oddaljena. V tem primeru se lahko izognete uporabi velike količine kablov, ki jih je težko tudi skriti, tako da ne bi bili opazni. Prav zaradi tega je včasih mrežni adapter uporaben tudi pri stacionarnih računalnikih.

Pri nakupu mrežnega adapterja, ne glede na vrsto njegovega priklopa, bodite pozorni predvsem na domet, ki ga premore posamezen mrežni adapter. Velik domet vam bo omogočal, da boste neko napravo priključili na inetrnet tudi takrat, ko bo razdalja med brezžičnim oddajnikom in prejemnikom nekoliko daljša.

Hitrost prenosa je prav tako pomembna informacija, saj boste lahko s hitrejšim mrežnim adapterjem bolje izkoristili vse prednosti vaše internetne povezave in tudi prenašanje stvari med različnimi računalniki v vašem omrežju bo precej hitrejše.

Vsaka pozitivna lastnost posameznega mrežnega adapterja lahko vpliva tudi na njegovo ceno. Zato bodite pozorni, da izberete tisti mrežni adapter, ki bo zadostil vašim zahtevam, a s kvaliteto ne pretiravajte, če vam zelo hiter ali adapter z velikim dometom ne koristi nič bolj, kot kakšen slabši.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka