Nakup matične plošče in sestava računalnika

17. 01. 2012 10:15:12

Matična plošča ali osnovna plošča je eden ključnih sestavnih delov vsakega računalnika. Predstavlja tudi velik delež pri ceni vsakega računalnika, zato je zadnja stvar, ki bi si je želeli, da se nam pokvari ravno ta del, torej matična plošča oz. osnovna plošča. Večinoma se uporablja izraz matična plošča, a tudi osnovna plošča je dokaj pogost izraz, ki ga lahko zasledimo v računalniških revijah, na straneh spletnih trgovin, kjer prodajajo računalnike ali na kakšnih računalniških forumih, oglasnikih, blogih …

Pri nakupu računalnika se vse prevečkrat osredotočamo na ostale stvari, ki predstavljajo hitro delovanje in omogočajo igranje zahtevnih iger, matična plošča pa je tisti del računalnika, ki nas pri nakupu ne zanima kaj dosti. A dejstvo je, da boste takšno nepazljivost zelo obžalovali, v primeru okvare matične plošče, zlasti pri nakupu prenosnika, kjer se prenosnika več niti ne splača popravljati, če se pokvari matična plošča.

Nekatere matične plošče imajo lahko vgrajene različne module, ki nekoliko zvišajo ceno matične plošče, a nakup ločenih enot bi bil še toliko dražji. Praviloma velja, da so vgrajene enote samo nekvalitetni približki ločenih enot, a pri dragih matičnih ploščah bodo tudi vgrajene enote toliko boljše. Najpogosteje se pri nakupu matične plošče srečamo z vgrajeno mrežno in zvočno kartico in vgrajenim grafičnim vmesnikom.

Pri nakupu matične plošče bodite pozorni tudi na to, kateremu procesorju so namenjene. Če sami sestavljate računalnik ali menjate matično ploščo, boste potrebovali kar nekaj znanja o sestavljanju teh sistemov in včasih je lahko precej bolje in cenejše, če takšno storitev prepustite strokovnjakom, saj bodo tudi v primeru okvare zaradi neprimernega sestavljanja oni tisti, ki bodo krili stroške teh popravil.

Na trgu obstajajo različne matične plošče različnih bolj ali manj priznanih proizvajalcev. Asus matična plošča in Intel matična plošča sta prav gotovo dve izmed najbolje prodajanih matičnih plošč. Tako Asus matična plošča kot Intel matična plošča sta prisotni na svetovnem trgu že kar nekaj časa, v tem času pa sta se obe podjetji uveljavili kot zelo zanesljivi in kvalitetni, tako da tudi njune matične plošče niso nobena izjema.

Asus matična plošča in Intel matična plošča sta tudi tisti dve plošči, ki pri nakupu nudita najboljše razmerje med ceno in kvaliteto in tudi to je eden izmed razlogov, da ti dve podjetji skupaj predstavljata daleč največji delež prodanih matičnih plošč tako pri nas kot drugje po svetu.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba