Poskrbite za varnost vaših podatkov z dobrim trdim diskom

6. 12. 2011 12:24:23

Cena, ki jo trdi disk doseže na trgu oz. v prodajalnah, je v veliki meri odvisen predvsem od njegove velikosti. Zato pred nakupom vedno premislite, kako velik trdi disk potrebujete in kakšno količino ter katere podatke boste hranili na njem. Če na računalniku nimate veliko podatkov, potem vam lahko zadostuje že manjši trdi disk, za tiste, ki želite hraniti velike količine različnih podatkov, slik, filmov itd. pa bo najmanjši trdi disk, ki ga boste izbrali, trdi disk 1tb. Na takšen ali še večji trdi disk boste verjetno lahko spravili vse in vsaj še nekaj let ne boste imeli težav s prezasedenostjo trdega diska.

Posebna različica trdega diska je zunanji trdi disk. Trdi disk zunanji lahko prav tako dosega enormne velikosti in trdi disk 1tb ni nobena izjema za zunanji trdi disk. Trdi disk zunanji je odličen pripomoček za vse, ki si ne morete privoščiti izgube podatkov, ki jih hranite na računalniku.

Zunanji trdi disk je odličen pripomoček, da naredite kopije vaših dokumentov in drugih stvari in jih varno shranite na neko drugo mesto. Tako lahko vaše podatke zaščitite tudi v primeru kraje, saj vam ob kraji računalnika še vedno ostane zunanji trdi disk. Če imate trdi disk 1tb, potem naj bo tudi trdi disk zunanji velik vsaj toliko, tako da boste lahko varno shranili vse podatke, ki jih imate shranjene na računalniku.

Pri nakupu trdega diska pa poznamo tudi druge lastnosti, ki lahko vplivajo na odločitev o tem, kateri izmed njih je za nas najbolj primeren. Nekateri zunanji trdi diski ne potrebujejo dodatnega napajanja in lahko delujejo tudi brez električne vtičnice, drugi za delovanje nujno potrebujejo priklop na elektriko.

Če vaše delo zahteva, da zunanji trdi disk uporabljate tudi na prostem oz. na takšnih mestih, kjer priklop na električno napajanje ni možen, potem raje ob nakupu izberite takšen zunanji trdi disk, ki deluje tudi brez dodatnega napajanja. Čeprav bo takšen zunanji trdi disk verjetno malo dražji, pa vam teh nekaj evrov lahko precej olajša delo.

Za zunanji trdi disk je pomembno tudi to, da se z osebnim računalnikom poveže preko naprednih povezav, ki omogočajo precej hitrejši prenos podatkov. USB priklop 2.0 je že skoraj nujen oz. minimalen način, ki je še sprejemljiv ob nakupu, še bolje pa je, če ob nakupu izberete takšen zunanji trdi disk, ki bo omogočal tudi USB 3.0 povezavo, saj boste v tem primeru podatke med računalnikom in trdim diskom lahko prenašali 3x hitreje.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba