NASVET Telefonija
23. 09. 2022 08:46:09

KAKO IZBRATI OPREMO ZA PROSTOROČNO TELEFONIRANJE?

1/1

Klicanje z opremo za prostoročno telefoniranje najpogosteje povezujemo s telefoniranjem v avtomobilu ali na motorju. Vendar je tudi veliko drugih situacij, ko telefona ne moremo imeti pri ušesu. Kuhanje, delo na vrtu ali tekanje z enega sestanka na drugega. Danes delno nadomeščajo tudi slušalke za poslušanje glasbe.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste opreme
  2. Parametri
  3. Funkcije
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Handsfree funkcija poskrbi za klice in prenos zvoka, ko imamo mobilni telefon v torbi ali ko je iz kakšnega razloga nedostopen. Za voznike je to pomembno orodje za varne klice za volanom. Če naprava ni vgrajena neposredno v avtomobil, moraš kupiti zunanjo napravo, ki se poveže z mobilnim telefonom.

Moraš biti konstantno na voljo? Potem je prostoročno klicanje in upravljanje zate logična izbira. Previdno izberi pravi model.

Vrste opreme

Osebna

Osebna oprema za prostoročno telefoniranje je običajno slušalka s sponko za uho, s katero lahko vse klice opraviš na daljavo. Čeprav je povezana le z mobilnim telefonom, ga lahko uporabljaš tudi v avtomobilu.

+ Kliči in poslušaj glasbo brez mobilnega telefona
+ Združljiv s številnimi modeli telefonov
+ Priročno tudi za hojo ali vrtnarjenje

- Cenejši modeli imajo slabšo življenjsko dobo baterije
- Slabši zvok pri napravah nižjega razreda

 

Za avtomobil

Oprema, namenjena za avtomobil se deli na dve osnovni vrsti. Samostojne naprave, ki se upravljajo prek mobilnega telefona (podobno kot osebne), in prostoročna naprava, povezana prek avtoradia. Če nimajo lastnega akumulatorja, jih napaja vžigalnik/polnilec v avtomobilu.

+ Za varne telefonske pogovore za volanom brez kazni
+ Lahko kot nastavek za slušalke ali vgrajen neposredno v armaturno ploščo
+ Dolga življenjska doba baterije

- Višja cena
- Pri radijskih modelih lahko pogovor slišijo tudi drugi potniki

 

Za motorna kolesa

Motoristična oprema za prostoročno telefoniranje večinoma služi kot interkom, pri katerem ena naprava ustvari lasten komunikacijski kanal za do 10 voznikov. Zato je idealen za skupine (na primer za kolesarske pelotone), pa tudi za posameznike.

+ Uporablja se predvsem za jasno komunikacijo med vozniki (interkom)
+ Upravljanje s čelado ali krmilom
+ Doseg do več kilometrov

- Kabli so v čeladi lahko moteči
- Poceni modeli lahko povzročajo nadležen hrup

Pri izbiri upoštevaj ustrezno ergonomijo. Vsako človeško uho je drugačno, še posebej pa pri večurni vsakodnevni uporabi želiš, da se slušalke čim bolje prilegajo tvojemu ušesu.

 

Parametri

Način prenosa zvoka

Žične prostoročne slušalke najdeš zlasti v različicah za obe ušesi. Ponašajo se z boljšim zvokom in nižjo nakupno ceno. Brezžične naprave bo morda treba pogosto polniti, vendar se znebiš vseh nadležnih žic.

 

Čas pogovora

Gre za maksimalen čas pogovora z enim polnjenjem. Višje vrednosti bodo cenili zlasti bolj zaposleni vozniki.

 

Čas pripravljenosti

Ta podatek kaže, koliko časa bo oprema zdržala, če je vklopljena brez neposredne uporabe. Najdražje naprave lahko zdržijo cel mesec, ne da bi se enkrat napolnile.

 

Kaj te mora še zanimati?

Doseg

Pri žični prostoročni telefoniji je to odvisno od dolžine kabla. Pri brezžičnem načinu se podatki razlikujejo in so odvisni od števila ovir med prostoročno napravo in napravo, s katero je povezana. Običajno je ta razdalja manjša od nekaj deset metrov. Izjema so interkomi z dometom do več kilometrov.

Teža

Enostavna prostoročna oprema je običajno najlažja, pogosto ima okoli 10 gramov. Na voljo pa so tudi velike slušalke za prostoročno telefoniranje, katerih teža lahko presega 100 g, na primer zaradi velikih pretvornikov za dobro poslušanje glasbe. Zato je odvisno predvsem od tvoje uporabe in zasnove.

Dimenzije

Nekatere slušalke za prostoročno telefoniranje le minimalno štrlijo z ušesa, obstajajo pa tudi takšne, ki pokrivajo obe ušesi. Manjše slušalke v ušesih je bolje uporabljati v kombinaciji z naglavnimi pokrivali ali očali, vendar jih lahko zlahka izgubiš.

 

Številni modeli imajo na voljo glasovno upravljanje. Vendar je velika večina na voljo le v angleščini.

 

Funkcije

  • Šport – uporabno pri aktivnostih
  • Stereo - dve slušalki za poslušanje glasbe ali telefonske klice
  • Zmanjševanje hrupa - za boljšo kakovost klicev
  • Glasovno upravljanje - poenostavljeno prostoročno upravljanje
  • Ponovno izbiranje - funkcija, ki omogoča, da na primer z dvojnim ali trojnim pritiskom nadzornega gumba izbereš zadnjo izbrano številko
  • Interkom - ustvarja skupno komunikacijsko omrežje, v katerem se lahko vsi lastniki naprav prosto pogovarjajo med seboj. Idealen predvsem za motoriste ali kolesarje
  • Odprava okoliškega hrupa (ANC) - izolira zvok prostoročnega telefoniranja od okolja

Dodatki

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Koliko stane oprema za prostoročno telefoniranje?

Najcenejšo lahko dobiš že za manj kot 20 €, vendar je malo verjetno, da bo imela dolgo življenjsko dobo baterije in čas pogovora.
Za 20 do 35 € lahko dobiš že bolj kakovostno opremo za avto in za na motor, ki bo zadovoljila običajne, ne zelo zahtevne uporabnike.
Za 35 do 120 € lahko dobiš res dobro opremo z dolgo življenjsko dobo baterije in možnostjo povezovanja z drugimi napravami. Tudi kakovost zvoka je višja.
Za 120 € in več bodo zadovoljni predvsem ljubitelji interkomov in prostoročnih sistemov, ki morajo komunicirati drug z drugim na daljavo, zlasti motoristi. S povezavo bodo lahko komunicirali z največ 8 drugimi potniki.

Ali lahko prostoročno telefoniranje nadomesti slušalke za poslušanje glasbe?

Načeloma da, vendar je kakovost zvoka nekoliko omejena. Sistem prostoročnega telefoniranja je običajno namenjen klicem in pogovorom, ne pa poslušanju glasbe. Pri dražjih napravah je večji poudarek na jasnosti zvoka, vendar je tudi pri teh predvajanje glasbe dodatna funkcija. Za bolj zadovoljivo glasbeno izkušnjo ti priporočamo, da se odločiš za klasične slušalke.

Kako lahko napravo povežem z mobilnim telefonom?

Preprosto, kot katerokoli drugo napravo z možno brezžično povezavo (slušalke, zvočnik). Prepričaj se, da je naprava za prostoročno telefoniranje pripravljena za seznanjanje, in se z njo poveži prek telefona. Nato je pripravljena za sprejemanje dohodnih klicev.

Ali je brezžična naprava za prostoročno telefoniranje združljiva s katerimkoli telefonom?

Večina prostoročnih naprav je univerzalno združljiva z vsemi telefoni z Bluetooth tehnologijo, pazi le na različico, ki jo podpira. Bluetooth 4.0 bi moral delovati s telefonom Bluetooth 3.0, vendar si lahko prikrajšan za nekatere funkcije ali življenjsko dobo baterije. Preveri tudi združljivost z operacijskimi sistemi. Zlasti operacijski sistem iOS morda ne podpira vseh prostoročnih funkcij. Zato raje preveri, ali dejansko deluje s tvojim  telefonom, vključno z vsemi nadzornimi funkcijami.

 

Poglej naprave za prostoročno telefoniranje na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka