NASVET Računalništvo
2. 08. 2022 07:23:20

KAKO IZBRATI RAM?

1/1

Osnova vsakega kakovostnega računalnika je hiter in zmogljiv delovni pomnilnik (RAM). RAM ti lahko zagotovi gladko uporabniško izkušnjo, tudi če delaš v petih zahtevnih programih hkrati. Tega niso zmožni vsi delovni pomnilniki, zato je vredno razmisliti o izbiri.

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 3 min

 

Kazalo

  1. Določanje delovnega spomina
  2. Na kaj se osredotočiti?
  3. Kako pravilno namestiti RAM?
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Delovni pomnilnik shrani začasne datoteke, ko zaženeš kateri koli program v računalniku. So veliko hitrejši od trdega diska. Če je njihova zmogljivost zadostna, so kos nemotenemu delovanju zahtevne programske opreme (npr. grafični urejevalniki) in seveda sodobnih iger.

Če spadaš med nezahtevne uporabnike, ki računalnik uporabljajo predvsem za brskanje po spletu in pisanje, ti za RAM ni treba porabiti preveč. Po drugi strani pa bi morali grafični profesionalci in igralci iger pogledati vrhunske modele, vendar vedno preveri, ali je pomnilnik združljiv z matično ploščo. Starejši nabori čipov v matični plošči morda niso pripravljeni za nove serije pomnilnika. Enako pomembno je, ali je na matični plošči dovolj prostih rež za nadgradnjo.


1. Določanje delovnega spomina

Prvi korak je odločitev, v katero napravo boste vgradili pomnilnik.

 

 

 

 

2. Na kaj se osredotočiti

Vrste pomnilnkov

Pomnilniki so razvrščeni po generaciji in zmogljivosti. DDR5 je najsodobnejša in najhitrejša različica, medtem ko DDR danes skoraj ni več uporaben. Večina uporabnikov danes izbira le med DDR4 in 5. Starejše vrste že veljajo za zastarele, a DDR3 lahko zadostuje za pisarniško delo.

 

  • DDR5 – najhitrejša vrsta. Pohvali se lahko z učinkovitostjo in manjšo porabo energije. Prav tako mora biti združljiv z matično ploščo.
  • DDR4 - drugi najhitrejši standard s frekvencami 2133-4266 MHz. Večinoma je nameščen v nove računalnike in je kos tudi najzahtevnejšim nalogam.
  • DDR3 – dokaj pogost standard. Vključuje pomnilnike na frekvencah v območju 800-2133 MHz, za manj zahtevna opravila.
  • DDR2 - to vrsto lahko srečaš le še občasno, običajno v obliki nadomestnih pomnilnikov za stare računalnike.
  • DDR - najstarejši, zdaj zastarel pomnilniški standard s frekvenco v območju 200-400 MHz.

 

Kapaciteta pomnilnika

Kapaciteta označuje največjo količino podatkov, shranjenih v pomnilniku. Preprosto povedano – večja kot je zmogljivost, bolje bodo programi delovali.

 

Delovna frekvenca

Prikazuje, koliko operacij na sekundo lahko izvede RAM. Višja kot je frekvenca, hitrejše je delovanje. Če pričakuješ največjo zmogljivost, priporočamo, da začneš pri 3000MHz ali višje.

 

Zakasnitev CAS

To je časovni zamik med obdelavo podatkov in možnostjo dela z njimi. Zato si prizadevaj za najnižjo možno vrednost. Seveda imajo pomnilniki z večjo frekvenco običajno tudi večjo zakasnitev CAS, vendar so še vedno hitrejši od pomnilnikov z nižjo frekvenco.

 

3. Kako pravilno namestiti RAM?

  • Najprej preveri, koliko prostih rež za RAM ima matična plošča. Nato preveri združljivost z vrsto pomnilnika (npr. DDR5/DDR4) in največjo podprto frekvenco. Pomagaš si lahko z iskanjem parametrov glede na številko modela matične plošče ali s pomočjo katerega od preprostih programov, ki ti bo podatke natisnil, na primer CPU-Z.
  • Sama namestitev je zelo preprosta. Samo odpreš ohišje računalnika in poiščeš podolgovate pomnilniške reže na matični plošči. Preprosto vstaviš modul vanje s priključkom na sprednji strani in ga pritrdiš z dvema ročajema na straneh reže.

 

Pri nameščanju RAM-a bodi pozoren na statično elektriko, ki bi lahko povzročila kratek stik na matični plošči. Priporočamo, da se pred dotikom komponent dotakneš drugega kovinskega predmeta.

 

4. Dodatki

Izbira popolne zgradbe računalnika se ne konča pri RAM-u. In če samo zamenjaš komponento z novo, vsi vemo, da je pravi čas za nadgradnjo vedno prav zdaj.

Grafične kartice

Matične plošče

Notranji trdi diski

Procesorji

Zunanji trdi diski

Hlajenje

 

5. Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko stane RAM?

  • Če iščeš res osnovno rešitev, lahko najcenejši delovni pomnilnik najdeš že za manj kot 40 EUR. Gre za RAM-e starejših tipov in manjše kapacitete.
  • V razponu od 40 EUR do 130 EUR najdeš pomnilnike nižjega do srednjega razreda. To so novejše vrste DDR4 s solidno zmogljivostjo in delovno frekvenco.
  • Od 130 EUR naprej lahko najdeš DDR5 srednjega do vrhunskega razreda z minimalno zakasnitvijo in kapaciteto 32 GB ali več.

 

Kaj je multi-channel (večkanalni) RAM?

Z uporabo tako imenovane večkanalne povezave RAM lahko povečaš učinkovitost in hitrost programa za več kot polovico. V praksi gre za povezovanje pomnilniškega krmilnika s pomnilniki preko več kanalov, običajno dveh, treh ali štirih. Več kot jih je, boljša je pasovna širina pomnilnika. Vendar le izbrane matične plošče podpirajo višje vrednosti.

 

Ali bo DDR5 deloval na matični plošči DDR4?

Žal ne. Novi pomnilniški standard zahteva posebne matične plošče, ki so vedno združljive samo z določeno vrsto. Zato imej pri izbiri to v mislih.

 

Poglej RAM na Ceneje.si »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka