Supermarket
NASVET Hlajenje in gretje
17. 06. 2022 09:40:53

KAKO IZBRATI KLIMATSKO NAPRAVO?

1/1

Katero klimatsko napravo izbrati, že dolgo ni odvisno le od njene zmogljivosti in glasnosti. Številni modeli lahko tudi filtrirajo, vlažijo ali sušijo zrak. Medtem ko so bile prej klimatske naprave na voljo le v pisarnah, lahko danes brez težav izbereš model za svoj dom. Izbira klimatske naprave samo na podlagi cene je lahko v veliko razočaranje! Najprej izberi pravo vrsto glede na možnosti vgradnje, število prostorov, ki jih želiš pokriti, in kako obsežni so.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

  1. Vrste klimatskih naprav
  2. Funkcije
  3. Izračun zmogljivosti
  4. Parametri
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste klimatskih naprav

Mobilna

Mobilna klimatska naprava.

To so zelo priljubljene prenosne klimatske naprave, ki jih običajno izberemo v primerih, ko ni možna nobena druga vrsta ali če nimamo večjega proračuna. Njihova prednost je jasna - po potrebi jih lahko enostavno premikaš ne le iz ene sobe v drugo, temveč tudi iz stanovanja na vikend ali kamorkoli drugam. Ni potrebe po zapleteni namestitvi ali pritrjevanju. Njihovi pogosti pomanjkljivosti sta višja raven hrupa in prisotnost cevi, ki jo je treba uporabiti za odstranjevanje nakopičene toplote.

+ Prenosna brez konstrukcije
+ Nizki stroški
+ Ekonomična
+ Izbrani modeli lahko tudi ogrevajo

- Za odstranjevanje toplote z okna je potrebna cev
- Zavzema prostor
- Zmanjšanje vlažnost
- Glasna
- Običajno so manj zmogljive kot split vrste

Stropna (kasetna)

Stropna klimatska naprava.

Znana tudi kot kasetna klimatska naprava. Gre za moderen dizajn, vgrajen v strop, ki ne zavzema prostora ter lahko hitro in enakomerno ohladi velike prostore.

+ Neopazna
+ Ne zavzema prostora
+ Brez prepiha
+ Enakomerno ohlaja celoten prostor
+ Zelo tiha
+ V prostor dovaja svež zrak iz zunanje enote
+ Učinkovitejša od stenskih modelov
+ Energetsko efektivna
+ Zelo moderna

- Kompleksna gradnja
- Visoka cena

Podstropna (parapet) in podokenska

Podstropna klimatska naprava.

Podstropne in podokenske klimatske naprave imajo obliko radiatorja in so primerne predvsem za namestitev pod strop ali okno. V primerih, ko nimamo možnosti namestitve notranje enote na steno, so zelo pogosta alternativna izbira.

+ Nekateri modeli lahko tudi grejejo
+ Ekonomična
+ Tiha
+ Enostavna namestitev in vzdrževanje

- Povprečna uspešnost

Okenska

Okenska klimatska naprava.

Glavna prednost okenskih klimatskih naprav je, da jih lahko namestiš neposredno v okensko ali stensko odprtino. Tudi to je še posebej primerna izbira v primerih, ko ni mogoče uporabiti nobene druge vrste. Prednost je enostavna namestitev, slabost pa glasnejše delovanje in dejstvo, da imaš v bistvu blokirano okno.

+ Ni zunanje enote
+ Ne zavzema prostora
+ Brez cevi
+ Poceni rešitev
+ Enostavna namestitev
+ Energetska učinkovitost

- Zmanjšuje vlažnost
- Običajno precej glasna
- Manjša zmogljivost
- Okenska klimatska naprava

Stenska 

Stenska klimatska naprava.

Zelo pogosta rešitev z običajno eno notranjo in eno zunanjo enoto. Obstajajo pa tudi stenske klimatske naprave z eno samo notranjo enoto. Idealna za hlajenje enega manjšega ali srednje velikega prostora. Prednost je tiho delovanje, saj je kompresor klimatske naprave nameščen zunaj.

+ Enostavna konstrukcija
+ Enostavno upravljanje
+ Zmogljivejši modeli lahko ohladijo več prostorov
+ Nekateri modeli lahko ogrevajo tudi
+ Hitro znižajte ali zvišajte temperaturo
+ Nizka raven hrupa
+ Relativno nizka cena

- V primerjavi z drugimi vrstami v ničemer ne izstopajo
- Stenske singlesplit klimatske naprave

Multisplit

Multisplit klimatska naprava.

Klimatske naprave Multisplit imajo lahko do 5 notranjih enot različnih vrst, ki so povezane z eno skupno zunanjo enoto.
Individualni nadzor temperature za vsako notranjo enoto

+ Razmerje med zmogljivostjo in ceno
+ Ekonomične
+ Nekateri modeli lahko tudi ogrevajo
+ Uporabljajo se lahko različne vrste notranjih enot
+ Samo en napajalnik za celoten sistem
+ Tihe

- V primeru napake prenehajo delovati vse notranje enote
- Multisplit klimatske naprave

Medstropna (kanalska)

Medstropna klimatska naprava.

Te klimatske naprave, znane tudi kot kanalske klimatske naprave, so skoraj nevidne (vgrajene v medetažne prostore) in zelo zmogljive. Z njimi lahko pokriješ tudi največje prostore, zato so idealna izbira za odprte pisarne, restavracije itd.

+ Nevidna
+ Neslišna
+ Odlična zmogljivost in pokritost tudi veliko večjih prostorov
+ Lahko tudi ogreva
+ Lahko se kombinira z zračnimi kanali
+ Večina modelov ima tudi filter za prah
+ Nezahtevno vzdrževanje

- Zapletena konstrukcija

Vprašaj se, kako pogosto bo klima delovala in kako velik prostor želiš klimatizirati. Na podlagi tega lahko določiš, katera vrsta klimatske naprave bo tvojim potrebam najbolj ustrezala.

 

→Poglej klimatske naprave

 

Funkcije

  • Vlaženje in razvlaževanje zraka - nekatere klimatske naprave lahko poleg hlajenja tudi razvlažujejo ali vlažijo prostor. V tem primeru so vrednosti podane v litrih na uro, pri čemer je standard 1-2 l/h. Vlaženje zraka lahko uporabljaš na primer v kombinaciji s talnim ogrevanjem, ki zrak močno izsuši.
  • Časovnik - s to funkcijo lahko priročno nastaviš čas zagona ali zaustavitve klimatske naprave.
  • Nagibne lamele - zrak iz klimatske naprave odteka skozi lamele. Spreminjaš lahko naklon lamel in s tem spreminjaš, kam piha hladen zrak.
  • Swing - gre za redno premikanje lamel, ki enakomerno porazdelijo klimatiziran zrak po prostoru.
  • Spanje - med spanjem klimatska naprava prilagaja temperaturo zraka temperaturi v prostoru. S tem lahko prihraniš pri tekočih stroških.
  • Auto restart - ob nenačrtovani prekinitvi napajanja se lahko klimatska naprava sama vrne na prvotne nastavitve.
  • Termostat - tudi v tem primeru gre za samodejni vklop klimatske naprave, pri katerem se termostat odzove na spremembo temperature. Če odstopa od želene vrednosti, se enota sama vklopi in prilagodi vrednost nazaj.
  • Daljinski upravljalnik - vklopi, izklopi, spremeni intenzivnost - če ne želiš vstajati za vsako opravilo, izberi klimatsko napravo z daljinskim upravljalnikom. Na srečo je ta zdaj že standardna oprema pri večini modelov.
  • Inverter - klimatske naprave z inverterjem hitreje dosežejo želeno temperaturo in jo vzdržujejo brez nihanj. To je zato, ker lahko neprekinjeno spreminjajo moč kompresorja in dobavljajo le toliko energije, kolikor je potrebno. S tem učinkovito zmanjšaš porabo energije in prihraniš več sto kron na leto.
  • Toplotna črpalka - če imaš klimatsko napravo s toplotno črpalko, lahko ta ne le hladi zraka, temveč tudi ogreva. To funkcijo lahko najdeš tudi v manjših mobilnih klimatskih napravah, vendar te lahko okoliški zrak ogrejejo le za nekaj stopinj, zato ogrevanja ne morejo nadomestiti. Če imaš zmogljivo klimatsko napravo, lahko z njo svoj dom tudi ogrevaš.
  • Ionizacija - to je postopek čiščenja zraka, pri katerem se prah v prostoru napolni z negativnimi ioni. Ioni se zberejo, filtri za prah jih lažje ujamejo, nato pa oksidirajo in uničijo. Poleg klimatskih naprav s to funkcijo lahko najdeš tudi samostojne čistilce zraka z ionizacijo ali prav ionizatorje.
  • Čiščenje zraka - številne sodobne klimatske naprave imajo različne vrste filtrov za lovljenje prahu, pršic, dima, bakterij, plesni in celo virusov. S klimatsko napravo lahko poskrbiš tudi za čist zrak v svojih prostorih. Ti filtri lahko delujejo na kemičnem principu ali pa uporabljajo nanodelce.
  • Različni programi hlajenja - če ne želiš nenehno iskati pravih nastavitev, je ta funkcija zate idealna. Klimatska naprava ima namreč lahko prednastavljene programe, kot so kratek zagon z največjo močjo, tihi (nočni) zagon ali pa zagon s postopnim zmanjševanjem moči. 

 

Izračun zmogljivosti klimatske naprave glede na velikost prostora

Se sprašuješ, kako zmogljivo klimatsko napravo izbrati? Večji kot je prostor, večja hladilna moč je potrebna. Običajni razpon moči za vse vrste klimatskih naprav je od 1,5 do 14 kW.

Splošno pravilo je, da pride na 25-30 kubičnih metrov 1 kW moči.

Pri določanju ustrezne hladilne zmogljivosti je poleg prostornine prostora priporočljivo upoštevati tudi na primer število oken in število naprav, ki v prostoru oddajajo toploto. Upoštevaj tudi različne toplotne vire, kot je toplota iz kuhinje, ki se ustvarja med kuhanjem. Tudi zato je bolje imeti rezervo moči. 

 

Parametri

Stopnja pretoka zraka

Ta vrednost se navaja v kubičnih metrih na uro. Ti podatki te morajo zanimati, če ne želiš čakati več ur, da se temperatura spremeni. Primerjaj prostornino prostora, ki ga želiš ohladiti, s pretokom zraka in preveri, ali gre za dovolj zmogljivo izbiro.

Glasnost

Najnižja raven hrupa je približno 20 dB, vendar to velja za vrhunsko split klimatsko napravo, delujočo v nočnem načinu. 30 dB je nekoliko bolj običajno, večina klimatskih naprav pa proizvaja 40 dB. Mobilne klimatske naprave so glasnejše in le redko dosegajo glasnost pod 50 dB.

Odvajanje kondenzata

Stranski produkt hlajenja in razvlaževanja je voda, ki jo je treba odvajati. To se lahko zgodi v rezervoarju za kondenzat, kjer se voda nabere in jo je treba občasno izliti. Druga možnost je avtomatski uparjalnik, pri katerem se voda v plinastem stanju odvaja z vročim zrakom. V tem primeru ti ni treba skrbeti, da bi pravočasno izprazniš posodo.

Poraba energije

Izberi vsaj A, še bolje pa je A+. Najboljši aparati imajo energijsko oceno A+++. Ker bo klimatska naprava vedno delovala več ur, je bolje izbrati energetsko učinkovitejši model.

Pogosto zastavljena vprašanja

Katero klimatsko napravo izbrati za stanovanje?

Najboljša izbira za stanovanja z možnostjo zunanje enote so sledeče klimatske naprave: 

  • Stenska z zunanjo enoto
  • Podstropna ali parapetna
  • Multisplit (v primeru 3 do 5 sob)

Če zunanje enote nimaš na voljo, lahko uporabiš te klimatske naprave:

  • Stenska samo z notranjo enoto
  • Mobilno, če imaš možnost odvajanja preko cevi čez okno
  • Okenska za neposredno vstavljanje na okno ali stensko odprtino
Tudi za stanovanje lahko najdeš tudi tiho klimatsko napravo z nizko porabo. Izbira je odvisna od možnosti montaže.

 

Katero klimatsko napravo izbrati za hišo?

Če imaš neomejene možnosti montaže in želiš pokriti več velikih prostorov, je izbira klimatske naprave za hišo naslednja:

  • Multisplit
  • Stropna
  • Medstropna za vilo ali res veliko hišo ali če želiš popolnoma nevidno rešitev

 

Ali klimatska naprava slabo vpliva na zdravje?

Res je, da je priporočljivo redno in intenzivno prezračevati, tudi v primeru klimatskih naprav, ki v prostor dovajajo svež zrak od zunaj, saj se lahko zgodi, da dovod zraka ne bo zadostoval glede na število ljudi v prostoru. S temperaturno razliko raje ne pretiravaj. Nenadne spremembe iz visokih v zelo nizke temperature pogosto oslabijo odpornost.

Kakšno življenjsko dobo ima klimatska naprava?

Če za klimatsko napravo dobro skrbiš, naj bi zdržala vsaj 15 let. Vendar je to odvisno tudi od posamezne vrste, saj ima vsaka vrsta drugačne zahteve glede vzdrževanja.  Za nekatere mora poskrbeti strokovnjak, drugim pa lahko zadostuje že tvoja skrb zanje.

Je hrup, ki ga povzroča klimatska naprava ponoči lahko moteč?

Večina sodobnih klimatskih naprav ima nočni način, zato ti ni treba skrbeti, da bi te ponoči motila.

Kam lahko postavim zunanjo enoto?

Možnosti so ponavadi neskončne, pa naj gre za steno, streho, balkon ali teraso. Če okoliščine dopuščajo, jo lahko postaviš tudi na hodnik ali celo v garažo.

Ali so mobilne klimatske naprave dovolj zmogljive?

To je odvisno od velikosti prostora. Na trgu so na voljo tudi zelo zmogljive mobilne klimatske naprave, ki lahko zanesljivo pokrijejo tudi srednje velike prostore.

 

→Poglej klimatske naprave na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka